Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Namaz Niçin Ve Nasıl Kılınır?

Mehmed Paksu

Namaz Niçin Ve Nasıl Kılınır? Sözleri ve Alıntıları

Namaz Niçin Ve Nasıl Kılınır? sözleri ve alıntılarını, Namaz Niçin Ve Nasıl Kılınır? kitap alıntılarını, Namaz Niçin Ve Nasıl Kılınır? en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bir defa, Allah öylesine rahmet sahibidir ki, bizim işlediğimiz her iyiliğe karşılık en az on sevap yazıyor.Halbuki işlediğimiz her kötülüğe karşılık sadece bir günah yazılıyor.Günahlarımız bir bir artarken,sevaplarımız on on artıyor.Ne kadar büyük bir kazanç,değil mi?
Reklam
Diyelim ki,sabah kalktık,abdest alıp namaz kıldık. Sonra oturup Bismillah dedik,kahvaltımızı yaptık. O da bir ibadet yerine geçip bize sevap kazandıracak.İşe gittik,okula gittik,dersimize çalıştık.O da sevap olarak defterimize kaydedilecek,öğleyi, ikindiyi kıldık. Arada yaptığımız işler,yine ibadet yerine geçecek. Markete bir şey almaya gittik. Attığımız her adım bize sevap kazandıracak. Yolda bir çiçek gördük.Güzelliğine hayran hayran bakıp "Allah ne güzel yaratmış" dedik. O da bize öyle sevaplar kazandıracak ki, o sevapların büyüklüğünü biz bu dünyadaki ölçülerimizle anlayamayız.
Günde beş vakit namaz,abdestle beraber, insanın ancak bir saat gibi az bir zamanını alır. Fakat biz bu namazları kıldığımız zaman geri kalan diğer bütün işlerimiz de, - tabii ki günah işlemiş olmamak şartıyla- aynen ibadet yerine geçecektir. Bu iş biraz da mayaya benziyor. Bir kaşık yoğurt bir kova sütü kendine benzetir.
Tilâvet secdesi ne demektir?
Kur'ân-ı Kerimin 14 sûresinde secde âyeti vardır. Bunları okuyan veya dinleyen kimsenin secde etmesi vaciptir. Bu secdeye "tilâvet/okuma secdesi" denir. Bu âyetler okunup işitilince secde etmenin bazı hikmetleri şunlardır : 1) Bazı âyetlerde secde edilmesi doğrudan ve açık şekilde emredilir. 2)Bir kısım âyetlerde kâfirlerin Allah'a secde etmekten yüz çevirdikleri bildirilir ; onlara muhalefet için secde alır. 3)Bazı peygamberler Cenab-ı Hakkın emrine uyarak secde etmişlerdir.İşte bu çeşit âyetler okunurken secde edilmesi peygamberlere uymak içindir.
Secde âyetlerinden birisini okuyan veya işiten kimse ayakta iken tilâvet secdesine niyet eder, ellerini kaldırmadan "Allahü ekber" diyerek secdeye varır. Üç defa " Sübhane Rabbiye'l-Âlâ" dedikten sonra "Allahü ekber"diyerek secdeden kalkar, doğrulurken; "Gufraneke Rabbenâ ve ileyke'l mesir" der. Secde ayetini okuyan veya işiten kimsenin hemen o anda secde etmesi şart değildir. Sonra müsait bir zamanda yapsa da olur Yalnız, secde etmeyi sonraya bırakanlar âyeti okuyunca veya işitince ; "Semi'na ve ata'nâ gufrâneke Rabbenâ ve ileyke'l -mesir" derler. Secde âyeti radyo,televizyon gibi elektronik aletlerden dinlenildiği zaman da secde edilmesi gerekir.