Nazım Hikmet'in Mimarlığa Bakışı

Cengiz Bektaş
Yem Yayın'ın yeni kitabı Nâzım Hikmet'in Mimarlığa Bakışı, Nâzım'ın 53. ölüm yıldönümüne özel olarak çıktı. 2016 Mimar Sinan Büyük Ödülü sahibi Cengiz Bektaş'tan, Nâzım Hikmet'in mimarlığa ilişkin görüşlerini ortaya koyan çok özel bir inceleme… Hem yazın hem de mimarlık ve tasarım alanındaki kişilerin özellikle ilgisini çekecek olan Nâzım Hikmet'in Mimarlığa Bakışı'nda Cengiz Bektaş, mimarlığı "mevcut sanayi-i nefisenin en mütekâmili" olarak tanımlayan Nâzım'a, bir mimar ve bir ozan gözüyle bakmayı deniyor. Nâzım Hikmet'in farklı yayınlarda, bambaşka koşul, coğrafya ve dönemlerdeki ifadelerini mercek altına alarak mimarlığa ilişkin düşüncelerini ortaya koymayı amaçlayan Bektaş, sonuçta ulaştığı bulguları şöyle özetliyor: "Nâzım Hikmet'in hem yazın hem de mimarlık üzerine yazdıklarında temelde çelişirlik olmaması doğaldır. Her iki alandaki kişilerin bundan öğretiler çıkarmaları olasıdır. Ama çalışmamın sonucunda, iç erinciyle, Nâzım Hikmet'in bir bütün, her yanıyla tutarlı bir sanat adamı olduğu söylenebilir… Bütün sanat dallarına olduğu gibi, mimarlığa da doğru, içtenlikli, insana yararlılığı açısından baktığı da… Nâzım Hikmet, bütün gerçek sanatçılar gibi geleceğe hep inandı. Hep aydınlanma için savaştı. İnsanlığından, yaşama coşkusundan hiç ödün vermeden… Tekil sevgiyi topluma yöneltti… Söylediğiyle ettiği birdi. Sanatıyla yaşamı tam çakışıyordu. Yunus gibi, Pir Sultan gibi inandığının kavgasını verdi tüm yaşamında, içeride de dışarıda da…" 15 Ocak 1902'de dünyaya gelen ve tam 53 yıl önce bir 3 Haziran günü yaşama veda eden Nâzım Hikmet, mimarlara ve "yapıcılar"a bakınız nasıl sesleniyor: "... Ellerinize, gözlerinize, Kâğıdınıza, pergellerinize selam Selam taşçılara, dülgerlere, montörlere Demiri dövenlere, betonu dökenlere, Ağacı biçenlere, camcılara, Ve bu işte bir tutam olsun, Emeği geçenlerin topuna selam…" -Nâzım Hikmet- (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
Cengiz Bektaş
Cengiz Bektaş
Tahmini Okuma Süresi: 2 sa. 23 dk.Sayfa Sayısı: 84Basım Tarihi: Kasım 2019Yayınevi: Yapı Endüstri Merkezi Yayınları
ISBN: 9786054793556Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
84 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
2016 Büyük Mimar Sinan ödülünün sahibi olan Cengiz Bektaş’ın bu kitabı, aynı yılda, Nâzım Hikmet’in 53. ölüm yıl dönümüne özel olarak, YEM yayınevi tarafından, basılmış. Cengiz Bektaş’ı 20 Mart 2020’de kaybettik. Kendisi çok değer verdiğim bir mimarken, aynı zamanda bir mühendis, bir ozan, bir eğitmen ve Evrensel gazetesinde bir yazardı. Cengiz
Nazım Hikmet'in Mimarlığa Bakışı
Nazım Hikmet'in Mimarlığa BakışıCengiz Bektaş · Yapı Endüstri Merkezi Yayınları · 201955 okunma
Reklam
84 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
65 günde okudu
Bir mimar yalnızca bir mimar değildir.. Yani bir mimarın çok yönlü olması gerekir. Sanattan, bilimden , güncel bilgilerden haberdar olup kendini geliştirmeli. Bir şeyle sınırlı kalmamalı. Tabi şimdiki bizlere bir eleştirim olacak. Bilmiyoruz, araştırmıyoruz oysaki elimizin altında dünya merak ettiklerimize kolay ulaşabildiğimiz için mi bu kadar soğuyuşumuz bilemiyorum. Mimar sanatkârdır. Mesela her yapı birbirine benzememeli. Zaten ne kadar çok benzese bile o ruhu benzetilmez. Mesela bazı mekanlar bize kasvetli, bazıları ferah, bazıları sevinç, bazı mekanlar ciddiyet verir. İşte yapıya ruh katan orayı insanları düşünen de mimardır.
Nazım Hikmet'in Mimarlığa Bakışı
Nazım Hikmet'in Mimarlığa BakışıCengiz Bektaş · Yapı Endüstri Merkezi Yayınları · 201955 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.