Vahyin İniş Sürecinde Şahsiyet Eğitimi

Nebevi Eğitim Modeli Darü'l Erkam

Muhammed Emin Yıldırım
Üçüncü inen äyet grubuna baktığımız zaman şunu ra- hatlıkla söyleyebiliriz ki bu âyetler tamamen iradenin sağlamlaştırılması ile alakalıdır. Kur'ân'ın tertipte 73. sırasında yer alan Müzzemmil Sûresi'nin ilk 8 âyeti, risålet davasını omuzlayacak yiğitlere çok önemli mesajlar veriyordu: "Ey örtülere bürünen! Gece biraz ilerleyince kalk. Gecenin yarısında veyahut biraz öncesinde ya da sonrasında kalk ve Kur'an'ı tane tane (tertil üzere, düşünerek) oku. Muhakkak ki biz sana çok ağır bir sorumluluk yükleyeceğiz. Şüphesiz gece vakti zihin daha zinde ve güçlü olur, okuma ise daha da ber- raklaşır. Çünkü gündüzleri seni meşgul edecek çok işler vardır. Öyleyse sen Rabbinin adını an ve bütün varlığınla O'na yönel."[28]
Böylece ilk inen 5 âyette Allah, (cc) vahyin ilk muhataplarının hem sağlam bir akideye kavuşmalarını sağlıyor hem de zihin dünyalarında cahiliyeye ait bilgilerin tashihini gerçekleştiriyordu.
Kötülüklerden korunma yöntemi
"(Resûlüm!) Sana vahyedilen Kitab'ı oku ve nama- zını ikame et. Muhakkak ki namaz, insanı her türlü hayasızlıktan ve kötülükten alıkoyar, "[24] Görüldüğü gibi Kur'an'ın açık beyanı ile namaz, insanı jahşa/her türlü çirkinlik, taşkınlık ve hayasızlıktan; münkerden/ her türlü kötülükten alıkoymakta yani insanın iradesini sağlamlaştırarak dik durmasını sağlamaktadır.
Efendimiz (sas), 40 yaşına kadar çok ciddi bir süreçten geçirilerek sağlam bir iradenin sahibi olarak Hira'da vahye muhatap olmuştu. Böyle olmasına rağmen dagları ve taşları dahi ağırlığı ile paramparça eden risalet vazifesi, Efendimiz'in de belini bükmüş ve onu oldukça zor bir duruma düşürmüştü.
İradenin Sağlamlaştırılması
Kulluk vazifesi için şart olan bu iradeye, bir de risålet davasını ötelere taşı- mak gibi bir misyonu olan Efendimiz ve sahābe neslinin sorumlulukları eklenince, sağlam bir iradeye olan ihtiyacın boyutunu daha iyi anlarız. Güçlü bir iradeye sahip olmak, üstlenilen vazifenin yerine getirilebilmesi için çok önemliydi.
İnen Kur'ân âyetlerinin muhataplarını ısrar ve tekrarla düşünmeye davet etmesi, tefekkür ameliyesinin her an canlı tutulmasını istemesi; işte bu muhakeme yeteneğinin kazandırılması amacını taşımaktaydı.
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.