Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Nefis Kusurları ve Tedavileri

Ebu Abdurrahman Es-Sülemi

Nefis Kusurları ve Tedavileri Sözleri ve Alıntıları

Nefis Kusurları ve Tedavileri sözleri ve alıntılarını, Nefis Kusurları ve Tedavileri kitap alıntılarını, Nefis Kusurları ve Tedavileri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Senin için en değerli şey kalbin ve vaktindir, bu ikisine hakkını vererek yardım et.
Reklam
Nefsin bir başka kusuru tembelliktir. Tembellik tokluğun mirasıdır. Muhakkak nefis doyduğu zaman kuvvetlenir. Kuvvetlendiği zaman da haz meydana gelir. Hazzın meydana gelmesiyle de nefis kalbe galip gelir.
"Kalbi günahkâr, ahlâksız olduğu halde insanlara Allah'tan korkuyormuş günü görünmesi kişiye günah olarak yeter."
"İnfak et ey Bilâl! Arşın sahibi azaltır diye korkma." Hz.Muhammed
Sayfa 82 - SemerkandKitabı okudu
Reklam
Nefsi terbiye etmek sanıldığı gibi hiç kolay değildir hatta dünyanın en zor işidir. Bu sebeple nefsi terbiye ve tezkiye etmek için peygambere, onun getirdiği hükümlere ve bu hükümleri en güzel şekilde yerine getirmeye gayret edip nefsini tezkiye etmiş İslâm âlimlerine ve velilere uymak, tavsiyelerini yerine getirmek gerekir.
Hadis-i Şerif
"Her kim çokça istiğfarda bulunursa Allah ona her gam ve kederden kurtulma, bütün darlık ve sıkıntılardan çıkış yolu nasip eder ve onu ummadığı yerden rızıklandırır."
Sayfa 108Kitabı okudu
Nitekim Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cebrail'in şöyle dediğini bildirmiştir : "Dilediğin kadar yaşa, muhakkak ki öleceksin. Dilediğin kadar sev, hiç şüphesiz ondan ayrılacaksın, istediğini yap, mutlaka yaptığının karşılığını bulacaksın"
"Allah'ım! Daha çok tamahkârlığa sürükleyen istekten, aç gözlülükten, istenilmesi gereken şeyin dışında başka bir şeyi istemekten sana sığınırım." (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, 5)
Sayfa 58
Reklam
Kusur: Nefsin bir diğer kusuru, ibadetlerden lezzet alamamasıdır. Bunun sebebi ise kalbin hasta olmasından, sırrın da hıyanet etmesinden, aslî vazifesini yerine getirmemesinden kaynaklanmaktadır. Tedavisi: Hêlal yemek ve Allah Teâlâ'yı devamlı zikretmek, unutmamak, salihlere hizmet etmek ve onlara yakın olmaktır. Ayrıca kalbinden (manevi) hastalıkların zulmetini gidererek kalbini ıslah etmesi için Cenâb-ı Hakk-a tazarru etmektir. Kul böyle yaptığı taktirde Allah Teâlâ'yı zikrettiğinde taat ve ibadetin lezzetini hisseder...
Anne tavsiyesi
Her an seninle birlikte omuzlarındaki Kirâmen Kâtibîn melekleri yarın kendisinden utanacağın bir işi senin aleyhine yazmasınlar.
Nefsin bir başka kusuru kulun gerçekten bir zararı gidermeye güç yetiremeyen insanoğlundan bunu gidermesini istemesi ve fayda vermeye gücü yetmeyen kimseden bunu beklemesidir
"Sizden biriniz basiniza gelen bir zarardan dolayı ölümü temenni etmesin ve şöyle desin: Allah'ım! Hayat, yaşamak benim için hayurliysa beni yaşar, ölüm benim için hayirli olduğu vakitte benim canımı al. " Müslim, Zikir, 4; Tirmizî, Cenâliz, 3; Nesâî, Cenâliz, 1.
Sayfa 57 - Semekand
Allah'tan Hayırlısını İstediği Halde Takdirine Razı Olmamak Kusur: Şu da nefsin başka bir kusurudur: Muhakkak ki nefis Cenâb-ı Hak'tan işlerinde hayırlı olanı takdir etmesini ister. Ancak ardından Allah Teâlâ'nın onun için takdir ettiği şeye razı olmaz, kızar. Tedavisi: Öncelikle şunu bilmesi, şuna inanması gerekiyor ki kişi eşyanın, meydana gelen her şeyin sadece zâhirî görünen yüzünü biliyor yani işin hakikatini, iç yüzünü bilmiyor. Allah Teâlâ ise açık ve gizli her şeyi ve bunların hakikatini biliyor. Bu sebeple her şeyi bilen Allah Teâlâ'nın kul hakkında takdir ettiği şey kulun nefsi için hâlihazırda tercih ettiği, istediği şeyden daha hayırlıdır. Çünkü Cenâb-ı Hak her şeyi düzene koyandır, takdir edendir. Ondan başka düzene koyan yoktur. İnsanın takdir edilene kızması, hoşnut olmaması kaderini değiştirmez. Dolayısıyla kulun, Allah Teâlâ'nın kader ve kazâsına razı olma yolunu tutması ve O'nun takdir ettiği şeyden hoşnut ve razı olması gerekir.
509 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.