İmam Alî'nin Hutbeleri, Vasiyetleri, Emirleri, Mektupları, Hikmet ve Vecizeleri

Nehcü'l Belaga

Abdülbaki Gölpınarlı

Nehcü'l Belaga Sözleri ve Alıntıları

Nehcü'l Belaga sözleri ve alıntılarını, Nehcü'l Belaga kitap alıntılarını, Nehcü'l Belaga en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Dünyaya zahitlerin, ondan yüz çevirenlerin gözleriyle bakın.
Kim bizi severse bizimle olur, insan bir taşı bile sevse Allah, onu o taşla haşreder. -İmam Ali (as)
Reklam
İlmi rivâyet edenler çoktur; ona riâyet edenlerse pek o kadar yoktur.
Herkesin dilini zaptetmesi gerektir. Çünkü bu dil, serkeştir; sâhibini eğri yola götürür, saptırır. Andolsun Allah'a ki ben, çekinen kulun, dilini zaptetmedikçe çekinmesinden faydalandığını görmedim. Çünkü inananın dili, gönlünün ardındadır; münafığın gönlüyse dilinin ardında. İnanan, bir söz söylemek istedi mi, önce gönlünden geçirir o sözü, bir düşünür, hayırsa söyler, şerse vazgeçer. Münâfıksa diline geleni söyler; hangi söz kendisine fayda verir, hangi söz zarar, düşünmez bile. Allah'ın salâtı O'na ve soyuna olsun, Rasûlullah, "Bir kulun îmânı, gönlü doğru olmadıkça doğru olmaz; gönlü de, dili doğru olmadıkça doğrulmaz" buyurmuştur.
Reklam
Ne mutlu o kişiye ki kendi ayıbı, onu insanların ayıplarını görmekten alıkoyar.
Bilin ki Allah'ın insana verdiği güzel dil, doğru söz; elde ettiği maldan da hayırlıdır.
Sayfa 87 - Derin YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Bilin ki kim kendisine yardım etmez, öğüt vermezse, kim kendisini korkutmazsa, korkmazsa, başka bir korkutucu ona fayda vermez; başka bir öğütçünün öğüdü ona tesir etmez. -İmam Ali (as)
Can gözüyle bakan, görüp iş işleyen, işe başlarken o işin kâr mı getirecek, zarar mı verecek, bilip görmesi gerekir. Kâr getirecekse işlemeli, zarar verecekse bırakmalı. Çünkü bilgisiz işe girişen, ana yolda gitmeyene benzer; yol aldıkça, elde edeceği şeyden uzaklaşır. Bilgiyle işe girişense, apaçık ana yolda gidene benzer. Demek ki bakanın görmesi gerek; yol mu alıyor, yoldan mı kalıyor?
“Âhireti dünya için isteyen; ibâdeti, gösteriş için yapan; dini, dünyaya âlet eden kişilerse, kesin olarak İslâm'ın ruhuna ermemiş, gerçek Müslüman olmamış riyâkarlar, münâfıklar-dır ki şeyh geçinen, tarikat ulusu görünen kişilerin çoğu, bu tâifedendir.”
Ne mutlu kendisini alçaltana, kazancını tertemiz bir hâle koyana, özünü düzgün bir hâle getirene, huyunu güzelleştirene, malının fazlasını yoksullara verene, ağzını beyhude sözlerden yumana, şerrini insanlardan giderene; kendisine sünnet ağır gelmeyene, bidate mensup sayılmayana. HZ.ALİ KAYNAK :NECHUL BELAĞA
574 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.