Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Doğu'da Bilimin Gerileyişinin Harici ve Dahili Nedenleri Üzerine Bir Tartışma

Nerede Hata Yaptık

Remzi Demir

Nerede Hata Yaptık Sözleri ve Alıntıları

Nerede Hata Yaptık sözleri ve alıntılarını, Nerede Hata Yaptık kitap alıntılarını, Nerede Hata Yaptık en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Doğu'da bilimsel çalışmaya yönelten beklentinin, Batı'da bilimsel çalışmaya yönelten beklentifen farklı oluşuydu: Bilim, Dünya'yı dönüştürmek için değil, "Marifetullah" bağlamında Dünya'yı betimlemek için yapılıyordu!
Osmanlı'da Bilim
İstanbul Rasathanesi'nin daha beş yıl dolmadan ve bir rasathaneden umulan bilimsel beklentileri karşılamadan yıktırılmış olması ise, Doğu Bilim Tarihi açısından büyük bir kayıp olarak değerlendirilebilir;
Reklam
Medreseler, esasen Naklî İlimler'in tedrisi için kurulmuş kurumlardır; ancak hukukî hayatın gereksinim- leri yüzünden kısa bir süre içinde buralar, fakih ve kadı yetiştiren hukuk mekteplerine dönüştü. Eğitim ve öğre- tim Arapça'ydı ve bu durum, özellikle Arap olmayan Müslümanlar'ın, uzun bir süre bu dilin nahiv ve sarfi ile uğraşmalarını gerekli kılmıştı. Sabit bir müfredat yoktu; ancak uygulanan müfredatlar, Aklî İlimler'i büyük ölçüde dışlamış ve bir fakih veya kadının gereksinim duyabileceği bilgilerin aktarımıyla sınırlamıştır. 1924 yılında lağvedilinceye kadar medreselerin yapısı korunmuş ve çağın gereksinimleri doğrultusunda yeniden düzenlenmemiştir. Üniversiteler ise, yaşayan kurumlardı; gelişen iktisadî ve sosyal hayatın taleplerini karşılayacak biçimde örgütlendiler ve süratle ihtisaslaşan ve diğer fakültelerden ayrılan Felsefe Fakültelerinde ve Tıp Fakültelerinde yoğun bir bilim eğitimi verdiler. Müfredatlarını, çağın koşullarına göre yenilediler ve bütün vaktini eğitim ve araştırma ile geçiren "bilgin" rolünün oluşmasına büyük katkıda bulundular.