Nietzsche'de Yaşama Sorunu

Süleyman A. Örnek

Nietzsche'de Yaşama Sorunu Sözleri ve Alıntıları

Nietzsche'de Yaşama Sorunu sözleri ve alıntılarını, Nietzsche'de Yaşama Sorunu kitap alıntılarını, Nietzsche'de Yaşama Sorunu en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Aktif Nihilizm
Nietzsche boşluğa, değersizliğe, hiçliğe bakarak bir anlamsızlığa varmaz. Tam tersine hiçliğe inanmayan Nietzsche, yeni değerler ve yeni anlamlara inanır. Bu yeni değerleri yaratacak olan “Üstinsan”a inanç besler. Nietzsche’nin tüm değerleri yeniden değerlendirme çabası, aktif nihilist olduğunun bir kanıtıdır.
“Nietzsche için Sokrates’in esaslı suçu şuydu: Yaşamı aşağılamak ve onu değersiz bulmak.”
Reklam
“Nietzsche’ye göre yaşamımızı sonsuz kere tekrar tekrar isteyebilecek kadar güçlü bir şekilde onaylamalıyız.”
“Mevcut insan aşılmalıdır ki, daha görkemli, neredeyse Tanrısal bir varlık olarak insan ortaya çıkabilsin.”
“Nietzsche bu çerçevede insanın onurunu ve değerini yeniden kazanabilmesi için Tanrının ölümünün de aslında zorunlu bir sonuç olduğunu iddia etmiştir.”
“Nietzsche’ye göre, Hristiyanlık ağırlık merkezini ‘bu dünya’dan alıp ‘öte dünya’ya yerleştirmiş ve böylece ‘bu dünya’nın,, yaşamını ve dolayısıyla insanın değerini düşürmüştür.”
Reklam
“Nerede bir canlı gördüysem, orada güç istencini gördüm; ve hizmet edenin isteminde bile, efendi olma istemini gördüm.”
“Üstinsan, Nietzsche’nin insan üzerinden yaşamı ve dünyayı yücelten bir idealidir.”
“Yaşam, Nietzsche tarafından, ahlakın ‘suç’, dinin ie ‘günah’ koşullandırılmalarından kurtarıp masum ilan edilmiş ve bu sayede insanın onu iyi ve kötünün ötesinde onaylayabilmesinin yolu açılmıştır.”
“Nietzsche’ye göre, ahlak, sürünün ve ortalama olanın içgüdüsüdür.”
Reklam
“Gerçek çirkindir; sanata, gerçeği yok etmeyelim diye sahibiz.”
“Nietzsche, ‘insalık’ın değil, ‘insan’n peşindedir, ‘insan’a inanır. Daha doğrusu o, yeryüzünün anlamı olan ‘üstinsan’a inanır.”
“Ahlak, Nietzsche’ye göre, sürünün bir arada yaşayabilmesi için, kendi ihtiyaçlarından hareketle oluşturduğu iyi ve kötü gibi yargıları tek doğrular gibi görüp tüm topluma dayattığı için yaşamı daraltmaktadır.”