Cemil Kavukçu
“İçeri girdiğimizde boş gözlerle tavana bakıyordun. Sonra bize döndün, gülümsemeye çalıştın. Sana başka bir gözle bakıyordum artık. Yalnız ben değil, hepimiz öyle bakıyorduk. Bizi kandırmıştın. Ama en acısı, hiçbir şey olmamış, hastaneye yatacağın güne kadar gizli gizli içmemişsin gibi kandırmaya devam ediyordun. Ne yapabilirdik? Bu koşullarda kızamaz, eleştiremez, kalbini kıramazdık. Olan olmuş, her şey bitmişti artık.” O Vakıt Son Mimoza, Cemil Kavukçu’nun belki en hüzünlü kitabı. Alkol bağımlılığı nedeniyle hastaneye yatırılmış bir dost, zaman kavramını yitirmiş yaşlı bir anne, batmak üzere bulunan, hedefsiz, menzilsiz bir gemiye toplanmış düşsel çocukluk kahramanları… Kavukçu’nun, yaşamı her yönüyle kavrayan, her duygunun hakkını veren öykülerinde sıra hüzünde… Ama okuyunca göreceksiniz; en umutsuz anlarımızda bile bahçemize bir fidan diker, bir sokak hayvanıyla dost olur, ölüm döşeğinde gülümseriz. Çünkü insan asıl umudunu kaybettiği zaman ölür.
Kitabın Konusu:
96 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 2015

Cemil Abi,
10/10 puan verdi
İşte o vakıt Cemil Abi, bu vakıttır. Okuma vaktıdır, Üstüne bir iki söz karalama vaktıdır..
5/10 puan verdi
Kitap incelemeye öncelikle kitabın isminden başlayalım. 1000Kitap'da da kitabın ismi "O Vakit Son Mimoza" olarak verilmiş. Oysa kitabın ismi "O vakıt son mimoza". Evet, yazım
O Vakıt Son MimozaCemil Kavukçu · Can Yayınları · 2024146 okunma
Kavukçu ve Mimoza Hayranlarına...
8/10 puan verdi
Her okuyucunun bir yazarı vardır mutlaka. Dönüp dolaşıp okuduğu, dilini, üslubunu özleyip döndüğü, vazgeçemediği bir yazar. Benim yazarım da öykü türünün vazgeçilmez yerlisi Cemil Kavukçu. Okumadığım son bir öykü kitabı kaldı, onu da okuyunca külliyatı tamamlamış olacağım ama bunlar kalmayacağım. Zaman zaman dönüp yeniden ve yeniden okuyacağım, Kavukçu okumaktan bıkmayacağım. O Vakıt Son Mimoza da diğer öykü kitapları gibi zevkle okuduğum bir kitap oldu. Mimoza'da Elli Gram'ı okuduktan sonra çok merak etmiş fakat okuma fırsatı bulamamıştım. Bildik üslubuyla, şaşırtıcı olmayan konularıyla kitabı bir çırpıda okudum. Aldığım zevk aynıydı, diğer kitaplarını nasıl beğenerek okuduysam bu kitabı da öyle okudum. İlk üç öykü, O Vakıt, Fidan ve Dörtgen Mimoza müdavimleri üzerine yazılmış öyküler oldukça hüzünlü. Mimoza müdavimi Ressam Rasim'in kaçınılmaz sonu hüzünlüydü. Kavukçu bir arkadaşının öyküsünü yazmış diye biliyorum ama tabiidir ki bu bir kurmaca yazın ve gerçek olup olmamasının bir anlamı yok. Zamansızlık da hüzünlü bir öykü. Alzheimer hastası annesine bakıcı tutan bir adamın öyküsü. Hayatın acı gerçeklerinden yola çıkılarak yazıldığı belli. Nasıl Olsa Gideceksin ise gerçeküstü, hayal gücüyle yazılmış şaşırtıcı bir öykü, zevkle okudum. Kalan üç öykü ise küçürek öykü türünde. Bilhassa Düğün Fotoğrafı'nı çok sevdiğimi belirtmeliyiz. Cemil Kavukçu hayranlarının kaçırmaması gereken bir öykü kitabı O Vakıt Son Mimoza.
10/10 puan verdi
İçeri girdiğimizde boş gözlerle tavana bakıyordun. Sonra bize döndün, gülümsemeye çalıştın. Sana başka bir gözle bakıyordum artık. Yalnız ben değil, hepimiz öyle bakıyorduk. Bizi kandırmıştın. Ama en acısı, hiçbir şey olmamış, hastaneye yatacağın güne kadar gizli gizli içmemişsin gibi kandırmaya devam ediyordun. Ne yapabilirdik? Bu koşullarda kızamaz, eleştiremez, kalbini kıramazdık. Olan olmuş, her şey bitmişti artık. O Vakıt Son Mimoza, Cemil Kavukçu’nun belki en hüzünlü kitabı. Alkol bağımlılığı nedeniyle hastaneye yatırılmış bir dost, zaman kavramını yitirmiş yaşlı bir anne, batmak üzere bulunan, hedefsiz, menzilsiz bir gemiye toplanmış düşsel çocukluk kahramanları… Kavukçu’nun, yaşamı her yönüyle kavrayan, her duygunun hakkını veren öykülerinde sıra hüzünde… Ama okuyunca göreceksiniz; en umutsuz anlarımızda bile bahçemize bir fidan diker, bir sokak hayvanıyla dost olur, ölüm döşeğinde gülümseriz. Çünkü insan asıl umudunu kaybettiği zaman ölür.
Puan vermedi
İlk üç bölümde hikayelerini dinlediğimiz Mimoza’yı ve insanlarını sevdim. Karakter tahlilleri oldukça başarılı. Yazarın dili her zamanki gibi duru, akıcı.
8/10 puan verdi
Birbirinin içine geçen öykülerden oluşuyor kitabımız, ben ise size iki tanesinden bahsedeceğim bugün. Hikayemiz, kitaba adını veren Mimoza Meyhanesi'nde açıyor kapılarını bizlere. O andan itibaren
5/10 puan verdi
Bu kitabı tamamen tesadüfen karşıma çıkmasıyla okumaya karar verdim. İçeriğiyle ilgili hiçbir fikrim olmadan okumaya başladığım için mi bilmiyorum ama bende tam adını koyamadığım çok değişik bir etki bıraktı. Kitabın çok farklı bir havası vardı hüzünlü ama nedense bir yandan da biraz tanıdık samimi bir hissiyat veriyordu. İyi ki denk gelmişim. İyi okumalar,

Cemil Kavukçu
Cemil KavukçuYazar · 41 kitap
1951 yılında İnegöl'de doğdu. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü'nü bitirdi (1976). Öyküleri, 1980 yılından başlayarak çeşitli dergilerde yayınlandı. Cemil Kavukçu, son yılların en usta öykücülerinden. Küçük insanların dünyasını başarıyla betimlemesini, onların iç dünyalarını olanca derinliğiyle vermesini biliyor. Eleştirmen Fethi Naci, Cemil Kavukçu için 'Elini neye değdirse öykü oluyor, tam bir anlatı ustası' diyor. Gerçekten de Cemil Kavukçu'nun öyküleri, sıradan insanları, sıradan yaşamları, küçük olayları alıp zengin dünyalar yaratıyor. Ayrıntılar ve diyaloglar (özellikle de kişiliklere özgü argo dil), onun öykülerinin vazgeçilmez öğeleri. Temiz, yalın bir Türkçeyle, kendi üslubunu yaratmayı başararak yazıyor Cemil Kavukçu. Bir başka deyişle, tutarlı bir dil ve üslup, bütün öykülerinde açıkça kendini gösteriyor. Okuru, öykünün içine çekip alıyor, sarıp sarmalıyor. Karşıdan değil, içinden okunan öyküler yaratıyor Cemil Kavukçu. Öykülerin bir kısmı da bir yap-boz'un parçaları gibi kırılıp yeniden bir araya geliyor. Son yıllarda tıkanır gibi görünen öykücülüğümüze yeni bir soluk getiren Cemil Kavukçu, 2000'li yıllarda da öykünün yollarında yürümeyi sürdürecek. ESERLERİ Patika adlı kitabıyla 1987 yılında Yaşar Nabi Nayır Öykü Ödülü'nü kazandı. Yayınlanmış öykü kitapları: Pazar Güneşi (1983), Patika (1987), Temmuz Suçlu (1990), Uzak Noktalara Doğru (1995), Yalnız Uyuyanlar İçin (1996), Bilinen Bir Kitapta Kaybolmak (1997), Dört Duvar Beş Pencere (1999). İlk romanı Dönüş, 1998 yılında yayınlandı.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.