Nisan 2008
İngilizce

#1001kitap~~~
2022 59. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2022 09:15
Salman Rushdie den okuduğum 3.kitap olan Öfke yine adı ile uyumlu 1kitap, "Utanç"ta olduğu gibi ya da "Geceyarısı Çocukları"nda, zira "Öfke" de tam 1öfke
İnsan ve Toplum
2018 26. kitabı
Sitede hakkında sadece 1 tane inceleme olan kitap. Bundan fazlasını hak ediyor bence. Salman Rushdie’yi bu kitaptan önce tanımıyordum açıkçası. Hint asıllı bu yazar biraz eleştiri konusunda dik sanırım bu sebeple Hindistan’da Pakistan’da falan kitapları yasaklanıyor hatta bir kitabında islama hakaret ettiği gerekçesiyle Humeyni tarafından hakkında ölüm fetvası çıkmış ki hala devam ediyor yanılmıyorsam. Radikal bir abimiz. Bizde de özellikle yazarı ve görüşlerini sevmiyorsak kitaplarını da okumama eğilimi vardır ya bence bu yüzden çok duyuramamış kendini kitap, yazarının sevimsizliği gölgesinde kalmış.(Tüm radikaller gibi.) Hayat öfkedir diyor. Tabii bildiğimiz gibi vur kır parçala konulu değil içinde her şey var. Çocuklukta yaşanan travmaların hayat boyu insanda bıraktığı etki, modern yaşam, saçmalık, eleştiri vs. Kahramanımız, Hint asıllı 55 yaşında felsefe profesörü Malik Solanka, gayet güzel bir hayatı varken bir anda işini(akademik hayatını), eşini ve 3 yaşındaki çocuğunu bırakıp İngiltere’den New York’a geliyor. Peki neden geliyor? Mesele tam da bu zaten. Amerika eleştirisi çok iyidir. Örneğin, Amerika’nın sınırsız gücü yüzünden korku dolu olduğunu dünyanın öfkesinden korktuğunu ve bu “öfke”nin adını kıskançlık olarak değiştirdiği söylüyor. Yer yer Doğu Batı karşıtlığı göndermeleri, mitoloji ya da edebi başyapıtlara göndermeleri ile bence gayet iyi bir romandı. Ve alırken okumanın zor olduğu biraz ağır bir roman olduğu söylenmişti bana ama hiç zorlamadı beni, akıp gidiyor farklı bir roman. Tavsiye ediyorum elbette.
2020 99. kitabı
Okunma: 07 Eylül 2020 18:41
"Hayat öfkedir, diye düşündü Solanka. Cinsel, ödipal, siyasi, büyülü, hayvanca öfke bizi en yüksek doruklarımıza çıkarır ve en bayağı derinliklerimize indirir. Yaratıcılık, esin, özgünlük, tutku gibi, şiddet, acı, saf korkusuz yıkım, vurduğumuz ve yediğimiz, acısı asla geçmeyen darbeler de öfkeden kaynaklanır. (...) Aslında olduğumuz şey, maskelemek için kendimizi medenileştirmeye çalıştığımız şey budur: İçimizdeki korkunç insansı hayvan, kâinatın yüce, üstün, özkıyım eğilimli, azade efendisi. Birbirimizi büyük mutlulukların doruklarına taşırız. Paramparça ederiz." Bu alıntılar kitabı olduğu kadar yaşadığımız dünyayı da özetliyor aslında. Malik Solanka'yla birlikte edebiyat, sinema, müzik ve siyaset göndermeli öfkeli bir yolculuğa çıkıyoruz. Bay Rushdie *kalp* ben. =)
Ofke
2023 26. kitabı
Salman RUSHDİE Öfke Doğu Batı karşıtlığının anlatıldığı mükemmel bir eleştiri kitabı.Malik Solanka entelektüel bir gazetecidir,makaleler yapar,felsefeyle ilgilenir,TV ye programlar hazırlar
2014 181. kitabı
farklı kesimden insanların içlerinde biriktirdikleri öfkeyi duygu karmaşasını bastırılmış benliklerini anlatan dil konusunda yavan olan ama okuyunca size farklı bakış açısı katacağını düşündüğüm bir kitap hatta 2. sefer okunursa daha iyi oturacak bir kitaplardan biri
2026 5. kitabı
Okunma: 23 Şubat 2026 14:38
Salman Rushdie
Salman Rushdie
nin Öfke romanı, başarılı bir akademisyen olan Malik Solanka'nın iç dünyasında birikmiş ve bastırılmış duygularını anlatıyor. Malik Solanka aslında hayattan değil, kendi içindeki karmaşadan kaçan bir karakter. Okurken dili bana yer yer ağır geldi ve anlamakta zorlandım açıkçası.Çünkü kitap bir olay anlatmaktan çok bir ruh hâlini içsel bir sıkışmışlığı yansıtıyor. insanın içinde bastırdığı duyguların nasıl büyüyüp insanı ele geçirebileceğini gösteren, düşündüren ve gerçekten sabır isteyen bir roman.
1000k
2024 121. kitabı
Okunma: 24 Kasım 2024 00:00
Düşünüyorum; bu adam uzun yıllardır birlikte olduğu karısını, çocuğunu annesini terk etti ve en yakın arkadaşı bile sebebini bilmiyor. Düşünüyorum; iyi kalpli bir adama benziyor, kaba saba biri değil, demek ki iyi bir nedeni olmalı. Düşünüyorum; işte Hindistan'dan gelmiş bir adam, Hindistanlı bir Hintli, ailesi nasıldır? Kardeşi var mı? Annesiyle babası ölmüş mü, hayatta mı? Kimse bilmiyor. Niçin? Cevabı belli: Yaralanmış olmalı. Anlatmazsan bilemem ki Malik. Öfke'nin ana karakteri Malik Solanka bir akademisyen ve oyuncak tasarımcısıdır. Hayatında anlam arayışına girer ve ailesini ve Londra'yı terk ederek New York'a kaçar. Doğup büyüdüğü Hint kültürü ve Batı arasında çatışmalar yaşar. Kitapta ilerledikçe öfkesinin kaynaklarının kişisel ve toplumsal yanlarını anlıyorsunuz elbette ancak bu anlama kitapla ya da Malik ile duygusal bağ kurmama yardımcı olmadı üstelik beni yoran bir okuma oldu. Biri sorsa Salman Rushdie'nin başka kitaplarını, en azından bir tanesini okuduğuma yemin edebilirim. Fakat bu okuduğum ilk kitabıymış:) elim diğer kitaplarına nasıl gidecek, hiç bilmiyorum
2026 23. kitabı
Okunma: 06 Haziran 2026 13:58
Salman Rushdie en beğendiğim yazarların başında gelir. Özellikle “Gece Yarısı Çocuklar”, “Soytarı Şalimar” ve “Ayaklarımın Altındaki Toprak” kitapları, en beğendiğim 25 kitap arasındadır. Okuması, anlaması kolay bir yazar değildir; çok geniş bir genel kültür, entellektüel derinlik, özellikle bu romanında her satıra sirayet etmiş durumda. Romanı anlayabilmek için, 1970 - 2005 arası özellikle ABD ve İngiltere’nin medya, sanat ve siyaset dünyasının derinliklerine hakim olmak gerekiyor. Konusuna gelince, çocuklukta üvey babasının tacizine uğrayan Profesör Malik SOLANKA’nın, bu olayn ruhunda yarattığı tahribat neticesinde hayata duyduğu derin öfke, bu öfkeden kaynaklı eşine ve çocuğuna zarar vermemek için sorgusuz sualsiz onları İngiltere’de bırakarak ABD’ye gitmesi ve orada yaşadıkları anlatılıyor. Her ne kadar okuması çok zor olsa da sizi edebi keyfin doruklarında dolaştıracağına hiç şüphem yok.
Acımasız Hesaplaşma ...
2026 69. kitabı
Okunma: 14 Mayıs 2026 19:15
Kitapta / rahat bırakılmak / ifadesi Solanka'nın tüm hikaye boyunca sürecek olan o kaçış ve huzur arayışının / fakat bunu yaparken içindeki öfkeye yenik düşüşünün en net özeti ../ yazar yaşamın getirdiği içsel huzursuzluğu / New York'un kaotik enerjisini ve insan doğasındaki o dizginlenemeyen kızgınlığı muazzam bir dille anlatmaya çalışmış.. Rushdie kitapta / popüler kültürü /kuklaları ve siber dünyayı harmanlayarak trajikomik bir portre çizmeye çalışmış .. Bir yolculuk kitabı aslında ​/ bu yolculuk, bir adamın kendi içindeki canavarı (öfkeyi) öldürmek için çıktığı ama sonunda o canavarla el sıkışıp huzura erdiği epik bir hesaplaşma yolculuğunun hikayesi gibi ...
2024 51. kitabı
Karakterimiz Solanka, kuklaya dönüştürülmüş, tek tip olmaya zorlanmış insanlığa inat, onlardan daha özgür kuklalar yapmaya başlar. Bu da varlığı sorgulamanın bir başka yoludur onun için. Hayat, kurmacaya dönüşmüş, kurmaca hayatın kendisi olmuştur artık.Yazar Salman Rushdie Hint asıllı Britanya 'lı yazar. Yazdıkları yüzünden Humeyni tarafından hakkında ölüm fetvası verilmiş, uzun yıllar Avrupa'da saklanmak zorunda kalmış.İslamı kötülediğinden ölüm fermanı çıkartılmış.Bu yüzden kitapları çok okunmamış.Hayat öfkedir diyor yazarımız.Tabii bildiğimiz gibi vur kır parçala konulu değil içinde her şey var. Çocuklukta yaşanan travmaların hayat boyu insanda bıraktığı etki, modern yaşam, saçmalık, eleştiri vs.Kitap durağan ilerliyor bazı yerlerde sıkıldım bazı yerlerde merak ettim konularda oyuncak bebek yapımı ve cinsellik vs olunca da itti işte bu yüzden kitap öfkeyi çok güzel anlatmış.Doğu-Batı tartışması vs.Hatta şöyle bir ironik lafı da var:"Biz kuklalar dans ederken iplerimizi çekiştirenler kim?"Şimdiden okuyacak olanlara keyifli okumalar dilerim.

Salman RushdieYazar · 17 kitap
Salman Rushdie, Urduca ve İngilizce konuşan Müslüman bir ailenin oğlu olarak 1947'de (bağımsızlıktan iki ay önce) Bombay'da doğdu. 1961'de lise eğitimi için İngiltere'ye gönderilen Rüşdi'nin ailesi, 1964'te diğer Müslümanlarla birlikte zorunlu olarak Pakistan'a göç etti ve Karaçi'ye yerleşti. Cambridge'de tarih eğitimi gören Rüşdi, fantastik bir bilimkurgu denemesi olan ilk romanı Grimus (1975) ile eleştirmenlerin dikkatini çektikten sonra, Geceyarısı Çocukları (Metis, 2000) romanıyla (1981 Booker, 1982 James Tait Black, 1993 Booker of Bookers ödülleri) dünya çapında ün kazandı. Hindistan tarihi ve politikasına eleştirel yaklaşımı nedeniyle Hindistan'da yasaklanan bu romanı, bu kez Pakistan'da aynı akıbete uğrayan Utanç (Metis, 2005) izledi. Nikaragua anılarını aktardığı The Jaguar Smile'ın (1987, Jaguar Gülüşü, Pencere, 1989) ardından yazdığı The Satanic Verses (1988, Şeytan Ayetleri) ile 1988 Whitbread ödülünü kazandıysa da Müslümanlığa hakaret ettiği gerekçesiyle kitap Hindistan ve Güney Afrika'da yasaklandıktan sonra Humeyni tarafından yazar hakkında ölüm fetvası verildi. Romanlarının çoğu Hindistan'ı konu alır. Anlatımı, mit ve fantaziyi gerçeklik ile iç içe geçiren bir tarzdır. Bunun yanında Günter Grass, Mikhail Bulgakov gibi isimlerden de etkilenmiştir. Booker ödülü yanında birçok ödül sahibidir. Kasım 2005 ve Haziran 2008 tarihlerinde ABD'den Foreign Policy ve İngiltere'den Prospect dergilerinin internet üzerinden okuyucu anketleri ile oluşturduğu Dünyanın ilk 100 entellektüeli listelerinde, 2005 yılında 10., 2008 yılında 23. sırada yer almıştır. Şeytan Ayetleri tartışması 1989'da yayınlanan Şeytan Ayetleri romanı, İslam dini peygamberi Muhammed'e ithamda bulunduğu gerekçesiyle İslam dünyasından büyük tepkiler almış; Güney Afrika, Pakistan, Suudi Arabistan, Mısır, Somali, Bangladeş, Sudan, Malezya, Endonezya, ve Katar'da kitabın yayınlanması yasaklanmış; 14 Şubat 1989'da İran lideri Ayetullah Ruhullah Humeyni tarafından fetva verilerek Rüşdi'nin başına üç milyon Amerikan doları ödül konmuştur. Dünyanın birçok ülkesinde aleyhinde yapılan kitlesel gösteriler Şubat 1989 gündemini oluşturmuştur. Bunun takip eden yıllarda da çeşitli ülkelerde kitabın çevirmen ve yayıncı kuruluşlara yönelik saldırılar olmuştur. 1998'de İran, İngiltere ile ilişkilerini düzeltmeye yönelik bir adım olarak Salman Rüşdi hakkında aldığı ölüm cezası kararından vazgeçmişse de İran dini lideri Ali Hamaney 2005'te fetvayı sadece veren kişinin kaldıracağını, ancak bu kişinin yani Humeyni'nin 1989'da öldüğünü ifade etmiştir.