Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Okul ve Toplum

John Dewey

Okul ve Toplum Sözleri ve Alıntıları

Okul ve Toplum sözleri ve alıntılarını, Okul ve Toplum kitap alıntılarını, Okul ve Toplum en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Çocuk açısından bakıldığında okuldaki en büyük kayıp, çocuğun okul dışında kazandığı bilgi ve deneyimden okulda tam ve serbest bir şekilde yararlanamaması, diğer taraftan da okulda öğrenmekte olduğu şeyleri günlük hayatında uygulamayı başaramamasıdır. Okulun eksik yönü işte budur; onun hayattan soyutlanmasıdır.
Her verimli fikir ancak somut bir uygulama sonucu meydana gelir.
Sayfa 9
Reklam
“Fikir de insanın kendisinin olmadıkça fikir değildir.”
Horace Mann'ın dediği gibi "Bir şeyin büyümesi, bin kez yenilenmesine bedeldir."
Eğer eğitimde cenneti arıyorsak, onu bulmak için yapılacak bütün şeyler bize düşer. Bu yapılacak işlerse şunlardır: Eğer çocuğun gerçek içgüdülerini ve ihtiyaçlarını tanır ve bunların bütün yetenekleriyle ortaya çıkıp gerçekleşebileceği fikrini amaç edinirsek, zamanı gelince erginlik hayatının bütün disiplini, bilgi ve kültürü kendiliğinden ortaya çıkar.
Eflatun (Platon/Aristokles) kitaplarının birinde esiri, yaptığı işlerde kendi fikirlerini değil; başkalarının fikirlerini ifade eden insan diye tanımlıyor.
Sayfa 35
Reklam
Olayları ve gerçekleri görmezlikten gelmek o kadar kişisel bir iştir ki, doğal olarak insanı bencilliğe sevk eder.
Sayfa 29 - Pegem Akademi
Hayat her şeyin ötesinde olan büyük bir şeydir; çocuğun hayatı da kendi zamanı ve kendi ölçüsü içerisinde büyüklerin hayatından daha az önemli değildir. ... "Çocuklarımız için yaşayalım" cümlesi her şeyden önce mutlaka çocuklarımız yaşasın demektir; yoksa çocuğun şimdiki hayatına etkisi çok uzak olan birtakım düşüncelerle onu eli kolu bağlı, bodur kalmaya zorlamak değil.
En iyi ve akıllı anne-baba kendi çocuğu için neyi isterse, toplum da bütün çocuklar için onu istemelidir. Okullarımız için bundan başka bir ideal, dar ve sevimsiz olur ve o temele dayanan toplumun yaptığı işler, demokrasimizi zedeleyebilecek bir görünüm arz eder.
. İnsanları dış zincirlerden kurtarmanın ilk adımı, onları yanlış inanç ve ideallerin iç zincirlerinden kurtarmaktı. ...
Reklam
Felsefe ile eğitim arasındaki bu ilişki John Dewey'in yalnız bu eserinde değil; hayatında da görülür. Bu düşünürün felsefi sorunlar karşısındaki fikri yönünü özellikle 1886'dan itibaren yazdığı makalelerde görüyoruz. Bu makalelerin ilk tohumları olarak görülen fikirleri 1894'te Chicago Üniversitesi'nde pedagojik profesörü olduğu zaman eğitim deneyimlerinde tam bir açıklık ve bütünlük oluştu. Bu görev sırasında kişisel fikirleri pratiğe geçmek suretiyle tam bir kişilik meydana getirdi. Bu açıklama gösteriyor ki John Dewey'in eğitim sistemi felsefi anlayışının zorunlu bir sonucudur. Felsefesi de eğitim deneyimleriyle doğrulanan düşünce tarzındadır.
Sayfa 2 - Pegem AkademiKitabı okudu
Toplum, ortak çizgiler üzerinde, ortak hedeflere doğru çalıştıkları için bir arada duran ve birbirine tutunan insanların toplamıdır. Ortak ihtiyaçlar ve Hedefler sürekli artan bir fikir değişimi, sürekli artan bir sempati birliğini gerektirir.
Dil kendi deneyimlerimizi, bilgilerimizi başkalarına aktardığımız ve onların bilgilerinden faydalandığımız toplumsal bir şeydir. Doğal amacından ayrılınca, dil öğrenmenin karmaşık ve zor bir konu olması şaşılacak bir şey değildir.
Düşünme bir engele, zorluğa karşı koymak, onu yenmek için en iyi yolları arama ihtiyacından doğarak ulaşılacak sonuç hakkında planlar kurmak, hayal etmek, atılacak adımları ve bunlarin sıra ve düzenlerini belirlemek işlerine doğru gider.
Sayfa 107
Yapı ve üretim yönleri çocukluk ve gençlikte sistemli bir tarzda derlenip toplanmadıkça, toplumsal açıdan eğitilmedikçe, tarihi açıklamalarla zenginleştirilmedikçe , bilimsel yöntemlerle kontrol edilip aydınlatılmadıkça ekonomik sıkıntılarımızın nedenini ortaya koyacak bir bilgiye ulaşamayacağımız kesindir.
Sayfa 35 - Pegem Akademi
89 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.