Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Okumak Yazmak ve Düşünmek Üzerine

Arthur Schopenhauer

Okumak Yazmak ve Düşünmek Üzerine Sözleri ve Alıntıları

Okumak Yazmak ve Düşünmek Üzerine sözleri ve alıntılarını, Okumak Yazmak ve Düşünmek Üzerine kitap alıntılarını, Okumak Yazmak ve Düşünmek Üzerine en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsan mutluluğunun iki temel düşmanı: ıstırap ve can sıkıntısı
Sayfa 9 - Şule Yayınları
Para için yazanlar
Paraya ihtiyacı olan herkes oturup kitap yazıyor ve halk da bunları satın alacak kadar aptal. Bunun ikinci derece etkisi de dilin mahvoluşudur. Çok sayıda berbat yazar, sadece yeni çıkan kitapları okuyan halkın bu budalalığı sayesinde varlığını olabildiğinden çok daha uzun süre devam ettirir.
Sayfa 8 - Palto Yayınevi
Reklam
Bir insanın sohbet edebilmesini sağlayan temel nitelikler zeka , yargı gücü, nükte ve neşeliliktir; bunlar sohbete biçim kazandırır.
Sayfa 62 - Şule yayınları
Okumak; Kişinin kendi kafası yerine, başka birisinin kafasıyla düşünmesidir. Fakat kişinin kendi kendisi ile düşünmesi, tutarlı bir bütünü, bir sistemi, her ne kadar o eksiksiz bir sistem olmasa da geliştirmek için çabalamasıdır.
Reklam
Eğer bir insan düşünmek istemezse bunun en güvenli yolu yapacak başka bir şeyi olmadığı zaman eline bir kitap almaktan geçer. Eğitimin insanların çoğunu fıtraten olduklarından daha ahmak ve budala yapmasının ve yazdıklarını herhangi bir başarı kazanmaktan alıkoymasının sebebini açıklayan işte bu alışkanlıktır.
Bir kütüphane çok geniş olabilir; fakat eğer düzensiz ise küçük ama derli toplu bir kütüphane kadar kullanışlı ve yararlı değildir. Benzer şekilde, bir insan çok büyük bir bilgi yığınına sahip olabilir, fakat kendi kendisine üzerinde düşünerek bu bilgiyi gerektiği gibi işlememişse, tam olarak üzerinde düşünülmüş çok daha küçük bir bilgi miktarından daha kıymetsizdir. Çünkü bir insan ancak dört bir taraftan topladığı bilgiyi bir araya getirip bildiği şeyleri bir doğruyu diğeriyle mukayese ederek terkip haline getirdiği zaman ona tamamen hâkim olur ve onu kendi gücüne-melekesine dönüştürür.
Kendi kendisine düşünmesini öğrenmiş bir insan, kendi kanaatlerini kendisi oluşturur. Otoritelere daha sonra bunlara ve kendisine olan inancını güçlendirmek dışında başka bir şeye hizmet etmedikleri zaman başvurur.
“Hiçbir zaman kötü kitaplar çok az, ya da iyi kitaplar çok fazla okunmaz: Kötü kitaplar zihin için zehir mesabesindedir, aklı harap ederler. İyi olanı okumak için kötü olanı hiçbir zaman okumamayı insan kendisine düstur edinmeli: Çünkü hayat kısa ve hem zaman, hem dinçlik insan için sınırlı.”
Reklam
Bir insan ancak kendi düşüncelerinin kaynağı kuruduğu zaman okumalıdır ki çoğu zaman en iyi kafaların durumu bu merkezdedir.
Yürümek için baston ne ise , düşünce için kalem de odur
Sayfa 63 - Şule yayınları
Bir insanın söylenmeye değecek bir düşüncesi varsa onu yapmacık ifadelerle, karmaşık olan kalıplarla ve gizli imalarla örtbas ederek anlatmak ihtiyacı hissetmez; kendini yalın, net ve naif bir üslupla ifade ederse doğru olan etkiyi yaratacağını bilir
Okumak kişinin kendi kafası yerine başka birisinin kafasıyla düşünmesidir.
Lucius Annaeus Seneca'nın söylediği gibi; Herkes aklını kullanmak yerine inanmayı tercih eder.
560 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.