Alberto Manguel
"Bir sayfanın üzerinde yazılı harfleri okumak onun girdiği kılıklardan yalnızca bir tanesi. Artık var olmayan yıldızların haritasını 'okuyan' bir gökbilimci; kazanacak kağıdı oynamadan önce ortağının hareketlerini 'okuyan' kağıt oyuncusu; bir kaplumbağa kabuğundaki eski izleri 'okuyan' Çinli falcı; gecenin içinde ve çarşafların altında, sevgilinin bedenini görmeden 'okuyan' aşık; elini suya daldırıp da okyanusun akıntılarını 'okuyan' Hawaiili balıkçı: Hepsi işaretleri çözebilme ve anlaşılır kılma eylemini kitap okuru ile paylaşıyor."  Alberto Manguel, on altı yaşında Borges'e kitap okuyarak başladığı okurluk "kariyerini" beş dilde okuyarak, yazarak, çevirerek, derleyerek dünyanın farklı yerlerinde sürdürüyor. Okumanın Tarihi Alberto Manguel'in Borges'e kitap okuduğu yıllardan, bulunan en eski kil tabletler ve CD-ROM'lara, kitap okumak için tasarlanmış yataklardan dünyanın en etkileyici kütüphanelerine dek tutkulu bir okurun çok renkli dünyasında yolculuk. (Arka Kapak)
420 sayfa

Puan vermedi
Kitabın şu kısmını o kadar ben yazmışım gibi ki defalarca okudum dönüp dönüp; "Kim ki bir kitabı sahibinden çalar; ödünç alır ve geri vermez, kitap elinde yılan olsun. Her yanına inme insin, tüm uzuvları işe yaramaz olsun. Acılar içinde kıvransın. Merhamet dilenmek için yalvarır olsun. Acıları yoklukta şarkı söyleyene değin dinmesin. Ölmeyen yılana karşın, kitap kurtları kemirsin bağırsaklarını. Son cezasına giderken, cehennemin alevleri yutsun onu." Gerçekten hislerime tercüman olan en güzel paragraf. ^^
8/10 puan verdi
Okuyucunun Notu
Çok yavaş bir anlatımla başlayıp Sanayi Devrimi'ne kadar olan süre boyunca beni hiç etkilememiş, ama sonra anlattıklarıyla beni büyülemiş kitaptır. Okumanın Tarihi'ni okurken bu tarihin içinde yer alıyor olmak oldukça büyüleyici. Bence romanlardan uzaklaşmak istediğinizde, kesinlikle okumanız gereken bir kitap.
Puan vermedi
Alberto Manguel bu tip okuma günlüklerini gayet güzel kotarıyor. Yazı dili ve anlatış tarzı yormuyor sıkmıyor. Birkaç sene evvel Bursa'ya gelmişti bir kahvaltı organizasyonunda tanışma fırsatım oldu Adama ayıp oldu ama uzun uzun Marques i sormuştum. İlk kitabını askerdeyken okumuştum. Terhis olurken de kitabı çalmıştım.
Okumanın TarihiAlberto Manguel · Yapı Kredi Yayınları · 2004246 okunma
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.