Olaylarla Türkiye Ekonomisi

Yalın Alpay

Olaylarla Türkiye Ekonomisi Sözleri ve Alıntıları

Olaylarla Türkiye Ekonomisi sözleri ve alıntılarını, Olaylarla Türkiye Ekonomisi kitap alıntılarını, Olaylarla Türkiye Ekonomisi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bilmem size tanıdık geldi mi?
“Gelişmekte olan ülkelere bir tane 100.000 kişilik stadyum bir de borsa vereceksiniz ki oyalansınlar.” diyen Amerikalı bir yatırımcı tanıdım.
Dolarla maaş almıyoruz ama(!) :)
Hem dışa bağımlı olduğu hem de ulusal parasına güveni olmadığı için dolarizasyon yaşayan ülkelerde kurlar yükseldikçe fiyatlar da yükselir.Ev kiralarından otomobile, beyaz eşyaya hatta birçok hizmete kadar...
Reklam
İnovasyon(!)
“Know-How” ve “Yaratıcılık” bugün de Türkiye’nin en ciddi sorunlarından biridir ve bu sorunun sebebini dışarda değil içeride aramak gerekir.
Tarım, Türkiye’nin olmazsa olmazları arasında yer almaktadır ama çözülemeyen sorunlarıyla beraber efsaneleşmiştir de diyebiliriz.”Verimli Topraklar” ve “Su Zengini Ülke” gibi sıfatların tarımda güçlü ülkelerle karşılaştırıldığında abartılmış tanımlamalar olduğu da başka bir gerçektir.
Sayfa 147Kitabı okudu
Olsun yol yaptık yine de
Geride bıraktığımız 60-65 yılda karayollarına ağırlık verilmesi elbette motorlu kara taşıtlarını satmak isteyen yabancı markaların Türkiye’de büyümesini sağlamış bu çerçevede yerli sanayi denemeleri yok edilmiş ve uzun bir süre montaj sanayi olarak üretim yapmasına sonucunu doğurmuştur.
Sayfa 105Kitabı okudu
Reklam
Hem tarım hem de enflasyon ülkesiyiz
Sonuçta 1978'de enflasyon önceki yıllarda görülmeyen bir hızda artmıştır ve 1977 yılında yüzde 28'lik bir enflasyonla kapatan Türkiye, 1978 yılında yüzde 47,2'lik bir enflasyonla tanışmıştır. Bu oran 1979'un sonunda yüzde 56,8'e ulaşacaktır. Bu koşulları daha fazla taşıyamayan Türkiye, cari işlemler açığını etkisini biraz olsun hafifletmek için 1978 yılının Mart ayında devalüasyona gitmiştir. Devalüasyon ile birlikte 19,25 Türk lirası olan 1 dolar, artık 25 Türk lirasından işlem görmeye başlamıştır.
Sayfa 152 - Humanist Kitap Yayıncılık
son derece doğru tespit
Peki, Türkler neden korkar?Tabii ki “hiçbir şeyden”.Çünkü Türk insanının ne aklında ne de genlerinde herhangi bir ekonomik kriz ile ilgili hafıza ya da refleks mevcut değildir.Yani unutmuştur.Hatırlamamaktadır.
1970'ler
O senelerde Türkiye'de benzin karne ile alınırdı... Tabii, karaborsa benzin satışı başlamıştı. Depo kapakları kırılarak hortumla benzin çekip çalanlar da oluyordu. Eğer "Mad Max" filmini seyredip hayal ürünü bir bilim-kurgu olduğunu düşünenler varsa mutlaka yaşları bu krize denk gelmemiş genç kuşağa mensup kişilerdir.
Sayfa 150 - Humanist Kitap Yayıncılık, (Emre Alkin)
Reklam
Hala da yok maalesef
Ancak 92 yılda 62 hükümet kuran Türk Siyasetinin hiçbir zaman beklemeye tahammülü olmadı.
Hortumlama bu ülkenin geninde var
İş Bankası'nın kuruluşu sırasında devlete arkasını vererek devlet nüfuz ve imkânlarından faydalanan aferist temayüllerin belirdiği bir gerçektir.
Sayfa 29 - Humanist Kitap Yayıncılık, (Falih Rıfkı Atay), (aferist(fr.): Çıkarı için hileye başvuran kimse; temayül(ar.): Eğilme, meyletme)
ABD'de 1921 ile buhranın meydana geldiği 1929 yılı arasındaki dönemde sanayi alanında gelişmelerin ardından oluşan hisse senetlerindeki spekülasyon ekonomideki canlılığa katkıda bulunmuştur. 116 Fakat spekülatif hareketlerin aşırı seviyelere gelmesiyle birlikte New York Hisse Senedi Borsası'nda gerçeklerle bağlantıyı kopmuş, fiyat balonları oluşmuştur.Bu balon etkisinin bitmesiyle başlayan satışlar, önce borsaların ardından da bankaların çöküşünü getirmiş ve dünyayı fonlayan ABD'nin ekonomisinin tepe taklak olmasına yol açmıştır. 117 ABD'de kriz döneminde yaşanan daralma sanayi üretimini yüzde 50 oranında geriletecek kadar sert olmuştur ve bir domino etkisi yaratarak tüm dünyaya yayılmıştır.
Acaba biz şu an hangi yılın refah seviyesindeyiz?
Türkiye'yi 5 Nisan İstikrar Programına götüren ekonomik bunalım ve istikrar programının uygulanması, halkın ortalama refah seviyesinin düşmesine neden olmuştur. 1993 yılında 3 bin dolar olan kişi başına gelir, 1994 yılında 2 bin 184 dolara gerilemiştir. 1993'teki refah düzeyine ancak 1997 yılında ulaşılabilmiştir.
Sayfa 191 - Humanist Kitap Yayıncılık
İnşaat Ülkesi: Türkiye
Dünya'da yatırım amaçlı konut edinen birkaç ülkeden biriyiz.
Sayfa 140 - Humanist Kitap Yayıncılık, (Emre Alkin)
252 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.