Erhan Bener
Okunma
Beğeni
3.190
Görüntülenme
Orta yaşta iki kişi; emekli öğretmen Adnan Refik ve bankacı Yüksel, bir tatil beldesinde karşılaşırlar. İkisi de yaşamlarını sorgulamakta, kendilerini boğan aile ilişkilerinin zincirlerini kırmayı düşlemektedirler. Ortak sorunları onları birbirine yaklaştırır; aralarında doğan aşka tutunarak yeni bir hayata başlamayı denerler... Ölü bir denizin kıyısında başlayan bu aşk, geçmişten getirdikleri hataların üzerine bir sünger çekmelerine yetecek midir?.. Ölü Bir Deniz, tutkulu bir aşkın romanı; iki yalnızın, çıkar duygusundan uzak, hayat kadar güçlü, düş kadar güzel aşklarının romanı... - Atilla Özkırımlı (Cumhuriyet, kültür-sanat)- Ölü Bir Deniz, sevgi üzerine ders alınabilecek, o kahrolası alışkanlıklar yüzünden tekdüze, sıkıcı geçen hayatımızda umut kıvılcımları saçabilecek bir roman...
Tahmini Okuma Süresi: 7 sa. 14 dk.Sayfa Sayısı: 255Basım Tarihi: 2001Yayınevi: Remzi yayınevi
ISBN: 9789751407580Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

255 syf.
10/10 puan verdi
Aşka geç kalmak...
Edebiyatımızın keşfedilmeyi bekleyen saklı cennetidir Erhan BENER. O, 1970’lerdeki sakin Ege kasabası Bodrum’dur, asfalt yolu bile olmayan Marmaris’tir. Belki de beni kendisine çeken bu yönüdür. Kişilik analizleri olsun, mekan betimlemeleri olsun, psikolojik tahlilleri olsun bu kadar mükemmel bir yazarın halen kitlelerce fark edilmemiş olması bir bakıma beni üzüyor.Ancak bir yönden de yukarıda da değindiğim gibi saklı bir köşem olarak kalmasını istiyorum Erhan BENER’in ... kimsenin bilmediği bir koy gibi... Kitaba gelecek olursak Emekli Biyoloji Öğretmeni Adnan Refik’le , özel bir bankanın kambiyo müdürü Yüksel’in yazlık bir beldede bir motelde karşılaşmaları ve bundan sonraki 7 günlük maceraları akıcı bir biçimde anlatılıyor. Yazarımızın eski bir Maliye Bakanlığı bürokratı olduğunu satır aralarında anlayabiliyorsunuz, mesela bir diyalogda Adnan Refik “1’in 4’ünden emekli olduğunu” söylüyor , Yüksel işiyle ilgili bir sorunda “bankalar yeminli murakıpları”ndan bahsediyor. Hasılı kelam son evresine kadar heyecanınızı kaybetmeden okuyacağınız harika bir roman. Ayrıca , filmi de çekilmiş başrollerinde Rutkay Aziz ve Türkan Şoray oynuyor. Ben filmi izlemedim ancak kitabı okurken Adnan Refik’i Rutkay Aziz, Yüksel’i de Türkan Şoray olarak hayal ederek okudum, siz de öyle okuyabilirsiniz :) .
Ölü Bir DenizErhan Bener · Remzi yayınevi · 200164 okunma
310 syf.
Puan vermedi
Emekli Biyoloji Öğretmeni Adnan Refik ve bir bankada yönetici olan Yüksel.İki insanı bir araya getiren en gerçek şey ortak duygular ve bazen de farklılıklardır.Bir hikaye ortaya çıkabilir böylece.Fakat iki insanı bir araya getirebildiği gibi yeniden ayırabilir sorumluluklar.Hayatın,sorumlulukların yükünden kısa süre de olsa kaçmak isteyen bu iki insandan biri gerçekçi diğeri hayalperesttir kısmen.Biyoloji öğretmeni olduğundan mıdır Adnan Refik insanın evrim sürecini tamamlayan bir canlı olarak görmekte ve doğa neye sürüklerse doğal bir biçimde o yöne gittiğinin ve türlerin sürdürebilmesi için cinselliğe yüklenen bi anlam olduğunu düşünmektedir aşkın.Oysa Yüksel bunca insanın bahsettiği,üzerine kafa yorduğu bu güzel duygunun gerçekte var olmasının mümkün olduğunu düşünmektedir.Bir şekilde sorumluluklarından kaçtıkları bi hafta sonunda kendilerini içinde buldukları çıkmaza okuyucuyu da tanıklık ettirip sorduruyor,insanın alışkanlıklarından rutinlerinden kolayca vazgeçebilir mi?Kabuğunda bir foraminifer gibi yaşayan insanlar kabuklarını kırınca özgürleştiklerinde mi gerçek mutlulukla yüzleşiyorlar ,yoksa kabuğun içindeki güven mi onları daha mutlu kılar.Yani aslında onlar mutluluklarının farkında olmayan mutlular mı?Bu vb bi çok soruyu sorduran roman başrollerinde Türkan Şoray ve Rutkay Aziz’in oynadığı yazarı Erhan Bener’i eserinin hakettiği şekilde yansıtılmadığını düşündüğü için kızdıran bir filme de uyarlanmıştır.
Ölü Bir DenizErhan Bener · Everest Yayınları · 201764 okunma
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.