Ölü Ozanlar Derneği Konusu

Geleneklere olan bağlılığı ve katı disiplin kurallarıyla ünlü Welton Akademisi'nin öğrencilerinin okul ve yatakhane arasında geçen tekdüze hayatları yeni edebiyat öğretmeni John Keating'in okullarına gelmesiyle bir anda değişir. İyi birer üniversiteye girmeleri için onları çok yoğun bir tempoda çalışmaya zorlayan öğretmenleri ve ebeveynlerinin aksine,bu ele avuca sığmaz adamın onlardan tek bir isteği vardır: Anı yaşamaları ve hayatlarını olağanüstü kılmaları. Byron, Shelly, Keats ve Shakespeare ile edebiyatın büyülü dünyasına dalan gençler Keating'in öğrencilik yıllarında üye olduğu gizli bir kulüp olan Ölü Ozanlar Derneği'ni de yeniden canlandırırlar. Ne var ki daha yeni kavuştukları özgürlüklerinin trajik sonuçları olabileceğini çok geçmeden farkına varacaklardır. "Acaba Ölü Ozanlar Derneği'nin bu yeni nesil üyeleri hayallerini yıkmaya kararlı otoritelerin baskısından kurtulmayı başarabilecekler midir?"
Çevirmen:
Nurten Hatırnaz
Nurten Hatırnaz
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 51 dk.Sayfa Sayısı: 136Yayınlanma Tarihi: Aralık 2016Yayınevi: Bilge Kültür Sanat YayınlarıOrijinal Adı: Dead Poets Society
ISBN: 9786055261122Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Semra YAPAL

@smra_ypl
03 Eylül 12:39
8/10 puan verdi
Daha ne kadar başkalarının hayallerini, kendi hayatın üzerinden gerçekleştirmek için mücadele edeceksin? Ya da hayatını başkalarına göre yaşamaya devam edeceksin? İçindeki ses ne diyor, kalbinin gerçekten istediği bu mu, başkalarını mutlu etmek için yaşamak mı? İsteklerinden susarak vazgeçmeye daha ne kadar devam edebilirsin? Kader dediğimiz tam da bu değil mi, kendi seçimlerimiz! Peki seçimlerimizi belirleyen ana unsur nedir? Kendi isteklerimiz mi yoksa yakınlarımızı memnun etme çabası mı? Bu çaba seni de yeterince yormadı mı? Kitap bunca sıkışmışlık duygusundan, öğrencilerini korumaya çalışan, onlara kendi isteklerine göre yaşamlarını sürdürmeleri gerektiğini anlatmaya uğraşan idealist edebiyat öğretmeni John Keating’in “anı yaşa” felsefesi üzerine kurgulanmış. Kitap Welton Akademisi’nde henüz hayatın çok başında olan gençlere ışık olmak isteyen bir öğretmenin, eğitim çabasını oldukça yalın bir dille anlatmış. Yazar Kleinbaum bu kısacık, film tadındaki metinde edebiyat öğretmeni John Keating üzerinden, eğitimin çocuklara ne yapmaları gerektiğini dikte etmek değil, çocukların istekleri, hayalleri doğrultusunda neyi, nasıl yapmaları gerektiğini, çocukların gerçek ihtiyacının cesaret ve kararlılık olduğunu, aile ve çevrenin de bu ihtiyaca destek olması gerektiğini ifade etmiş. Her eğitimcinin, ebeveynin çocukların kendi yaşam seçimine saygı duyması gerekliliği üzerine güzel bir kurgu metin olmuş. Keşke hayatlarımızda böyle idealist eğitimciler her zaman olsa da yolumuz hep aydınlık olsa…
104 etkileşim
Onur ÇINAR

Onur ÇINAR

@cinar119
11 Temmuz 2022 22:50
9/10 puan verdi
Geleneklere olan bağlılığı ve katı disiplin kurallarıyla ünlü Welton Akademisi’ndeyiz… Yüz yıllık gelenek müktesebatıyla, kendini kanıtlamış bu akademi yeni eğitim - öğretim yılına hazır. Tek bir amaçları var: ‘en iyi üniversiteye hazırlık okulu’ ünvanını koruyarak ve “gelenek - onur -
74 etkileşim
Nazlı Budak

Nazlı Budak

@Nazlb
25 Mayıs 14:30
9/10 puan verdi
Welton Akademisi, bir özel okul, Vermont'un ücra bir köşesinde, dört işleyiş kuralına sahip: gelenek, onur, disiplin ve mükemmellik. Onlara göre başarılı olmanın ön koşulları. John Keating, edebiyat öğretmeni. Ölü Ozanlar derneği'nin eski bir üyesi olmaya devam ediyor. Öğrencileri, anı yaşamaya ve hayatlarını olağanüstü kılmaya davet ediyor. Knox Overstreet Charlie Dalton Todd Anderson Richard Cameron Neil Perry Neil, oyunculuğa hevesli ve yetenekli olduğunu keşfediyor ama babasının istekleriyle uyuşmadığı için kendini öldürmekten başka bir çaresi kalmıyor. Bay Keating'i sorumlu tutuyorlar. Öğrenciler, onun ayrılışında sevgi ve hürmetle selamlayarak ve "sıraların üstüne çıkarak" duygu yüklü bir mesajla veda ediyorlar. "Oh Kaptan! Benim kaptanım!" Akıcı bir anlatım, anlaşılır bir dil seziliyor. Her ne kadar güzel sonuçlanmasa da öğrencilere dikkat çekici mesajlar verilmiş oldu ve özgür düşünebileceklerini yeniden hatırlattı. Filmini de yakında izleyeceğim. ( Güncelleme: O zamandan şimdiye kadar hâlâ izlemedim.) ANI YAŞA, HAYATINI OLAĞANÜSTÜ KIL!.. 03.03.23 Cuma- 04.03.23 Cumartesi
9 etkileşim
marlowe

marlowe

@ejderhasever
23 Nisan 21:44
9/10 puan verdi
Mutlaka her sene severek tekrar ve tekrar izlediğim şahane bir filme sahip olan bu kitabı sonunda okuma fırsatı buldum ve kelimenin tek anlamıyla bana yetmedi, doyamadım. Biraz daha okumak istedim. Kitabımız köklü temellere ve sıkı kurallara sahip lisede okuyan bir grup gence ve onların öğretmenine odaklanıyor. Henüz lisede olmalarına rağmen ailelerinin ve okulda ki bazı öğretmenlerin baskısına; üst düzey beklentisine maruz kalan Neil, Todd ve arkadaşları namı diğer Ölü Ozanlar Derneği çaylaklarımız, bu sene hayatlarına giren edebiyat öğretmeni Mr. Keating ile hayata yeni bir pencereden bakmaya başlıyorlar. Baskı ve beklentiler ile dolu hayatta adeta yaşamaktan ve sanattan zevk almayı unutması sadece avukat doktor olmak gibi ailelerinin idealleri peşinde koşmaya zorlamış bu gençlerde şüphesiz hepimiz kendimizi görüp onları kucaklayabiliriz. Ailelerden sonra öğretmenlerin genç zihinler için ne kadar önemli bir yol gösterici olduğunu şüphesiz hepimiz kabul edebiliriz. Onların hayatlarına dokunarak, onlara kendi hayatlarının yönünü çizmek için korkmadan cesaret ile hayal kurmayı unutmamalarını hatırlatmak bile onların hayatlarına çok şey katabilir. Todd gibi onları cesarete teşvik edebilir ve sonunda sıraların üzerine çıkartabilir. Kitaptan spoiler vermek istemiyorum, ben sonunu bilerek okuduğum için üzülerek o vurucu anı bekledim. Bilmeden okusam benim için çok daha çarpıcı olacağına eminim. Genel olarak benim için hüzün, sonbahar ve biraz Dark Academia havasındaydı. Bence her türden severin okuyabileceği ve okuması gereken bir kitap.
30 etkileşim
Seda

Seda

@sedagglr
21 Mart 21:09
10/10 puan verdi
Geleneklere ve katı kurallara sıkı sıkıya bağlı bir okul, baskıcı, despot ebeveynler, tekdüze hayatlar. Bunlara rağmen bir öğretmen (Bay Keating) gelir ve bu ele avuca sığmaz gençlere anı yaşamayı ve hayatlarını olağanüstü kılmayı, hayallerinin peşinden gitmeyi öğretir.Böylece Keating'in öğrencilik yıllarında üye olduğu Ölü Ozanlar Derneği yeniden canlanır. Fakat özgürlükleri trajik sonuçlara neden olur. Kitabın son bölümü ise beni oldukça duygulandırdı. Keating duygularına yenilmiş vaziyette kapıda duruyordu. "Teşekkür ederim, çocuklar," dedi. "Ben... teşekkür ederim." Todd'un gözlerinin içine baktı, sonra bütün Ölü Ozanlar'ınkine. Başıyla selam verdi, ardından döndü ve onu sıralarının üzerinde sessizce selamlayan öğrencilerini bırakıp çıktı.
31 etkileşim

45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

N. H. KleinbaumYazar · 1 kitap
N.H. Kleinbaum çok fazla eseri olmadığından dolayı fazla popüler değildir ve hakkında bilgi mevcut değildir. N.H. Kleinbaum’un en önemli eseri Ölü Ozanlar Derneği'dir.

Ölü Ozanlar Derneği Sözleri ve Alıntılar

@begumcakir
13 Ekim 2022 00:02
Tıp, hukuk, bankacılık -bunlar hayatı sürdürmek için gereklidir. Peki ya şiir, romantizm, aşk, güzellik? Bunlar ise uğruna hayatta kaldığımız şeylerdir!
1.393 etkileşim

@begumcakir
16 Ekim 2022 23:58
Müzmin bir ateist yetiştirmek istiyorsan ... ona katı bir din eğitimi ver. Her zaman işe yarar.
854 etkileşim
Y

Y

@ymKT
12 Temmuz 01:35
Hakikat ayaklarımızı sürekli açıkta bırakan bir yorgan gibidir! … Ağlayarak dünyaya geldiğimiz andan öldüğümüz ana kadar; biz ağlayıp inleyip feryat ederken o yalnızca başımızı örter!
5 etkileşim
Elif

Elif

@birreliff
21 Mayıs 23:13
Zaman ve kader yıpratsa da bizi, irademiz kuvvetli...
6 etkileşim
☆• Buket •☆

☆• Buket •☆

@Buket_Sipahi
09 Mayıs 18:27
~ ❝ Çağrıyı dinliyor ama kulak asmıyoruz, Gelecek için umutlanıyoruz, Gelecek yalnızca planlardan ibaretken. Bilgeliği düşlüyoruz, Her gün köşe bucak kaçtığımız. Bir kurtarıcı diliyoruz, Kurtuluş ellerimizdeyken. Ve hâlâ uyuyoruz. Ve hâlâ diliyoruz. Ve hâlâ korkuyoruz. ❞ ~
180 etkileşim

Ölü Ozanlar Derneği İletileri

Sinemaya Başarıyla Uyarlanmış Romanlar
Sinema-edebiyat ilişkilerindeki başarılı yapımları, tavsiye film listesi haline getirmek için öncelikle
Edebiyat Atlası
Edebiyat Atlası
‘ndan bir alıntıyı daha önce paylaşmıştım.(#46533729) Romanlardan sinemaya aktarılan filmlerde eserin aslına ne
Kitap tavsiyesi isteyen arkadaşlar için, okurken en çok zevk aldığım 125 kitabı paylaşmak istiyorum. Beğendiğim kitaplar bu kitaplarla sınırlı değil tabi. Daha geniş bir listeyi (275+ kitap), 'Beğendiğim Kitaplar' ismini verdiğim rafta düzenledim. İsteyenler bu rafta bulunan listeyi de
2023 okuma planım hazır
(bu sefer hepsini tamamlaya(madı)cağım) -nobel ödüllü yazarın kitabı
Yaşlı Adam ve Deniz
Yaşlı Adam ve Deniz
🟤 -herkes okudu bir ben kaldım dediğim kitap
Gece Yarısı Kütüphanesi
Gece Yarısı Kütüphanesi
🟤 -kitaplığımda tozlanan bir kitap
Seksen Günde Dünya Gezisi
Seksen Günde Dünya Gezisi
-şiir kitabı
Yirmi Aşk Şiiri ve Umutsuz Bir Şarkı
Yirmi Aşk Şiiri ve Umutsuz Bir Şarkı
-başlığında renk olan bir kitap
Kırmızı Piyano
Kırmızı Piyano
-kötü yorum alan bir kitap
Olalla
Olalla
🟤 -kafka
Dava
Dava
-filmi
"Vakit varken tomurcukları topla. Zaman hala uçup gidiyor ve bugün gülümseyen bu çiçek yarın ölüyor olabilir."