Amin Maalouf
Ben kimim?.. Nereye aitim?.. Doğulu muyum yoksa Batılı mı? Nereye aitim?.. Kültürel özellikler beni ne kadar ben yapıyor?.. Toplumsal yapı beni ne kadar belirliyor? Toplumsal ve kültürel koşullanmalardan ne kadar bağımsız düşünebiliyorum ve ne kadar özgür hareket edebiliyorum? Baktığım aynalar sürekli çatlayıp kırılıyor... Gerçekten ben, düşündüğüm ben miyim yoksa bir yanılsamanın içinde debelenip duruyor muyum?.. Son deneme kitabı Ölümcül Kimlikler'de bu can alıcı sorunları irdeleyen Amin Maalouf, böylece romanlarının teorik arka planını da açmış oluyor. Yirmi altı yaşında ülkesinden ayrılıp Paris'e yerleşen Amin Maalouf, ekonomi ve toplumbilim okudu. Gazetecilik yaptı... İlk kitabını 1983'te yayımladı. Bugün bir klasik kabul edilen ilk romanı Afrikalı Leo (1986) Fransız-Arap Dostluk Ödülü'nü, Tanios Kayası (1993) Goncourt Ödülü'nü kazandı. 1988'de yayımlanan ikinci romanı Semerkant ise pek çok dile çevrildi ve yazarı dünya çapında bir ilginin odağına yerleştirdi. Yazınsal sorunlarını kültür arkeolojisi temeli üstüne oturtan Lübnanlı yazar Amin Maalouf'u daha önce yine yayınlarımız arasında çıkan Afrikalı Leo, Doğunun Limanları, Semerkant, Tanios Kayası romanlarıyla Türkiyeli okurlar da çok sevdi ve benimsedi. Şimdi Maalouf, yeni kitabıyla yine önümüzde yeni ufuklar açıyor, kitaplığımızda yerini alıyor.
134 sayfa

Puan vermedi
Amin Maalouf, bu kitabını kaleme alırken kimlik ve aidiyet kavramları çerçevesinde bir yol izlemiştir. Maalouf kimlik problemleri tarihsel gerçeklik zemininde tartışmıştır. Tarihsel örnekler bolca vermiştir. Ve bolca kendi deneyimlerini de paylaşmıştır. Kimlik cüzdanlarının bizi tanımaya yetmeyeceği, insanın bu kadar basit görülmeyeceğini anlatmaktadır. Günümüzde hala etkisini sürdüren milletleri, kökenleri, o kişilerden bağımsız aidiyetlerinin geçmişiyle yargılamanın, ırkçılığı ve fobileri beslediğini örneklerle açıklar. Yazar her birimizin kendi çeşitliliğini üstleneceği, kimliğin en üst aidiyet konumuna yükseltilmiş, dışlanma aracı olmadığı bir dünya umut etmekten vazgeçmiyor. Kısacası bütün devlet düzenleri yanlıştır. :)
9/10 puan verdi
İlim ilim bilmektir İlim kendin bilmektir Sen kendin bilmezsin
Puan vermedi
Merhaba iyi akşamlar herkese. Kitap hakkında yorum yapmadan önce yaşadığım coğrafyadan bana kalanlardan bahsetmek istiyorum. Okurken “bize ne?” diyebilirsiniz, buna saygı da duyarım. Fakat benim bunu
7/10 puan verdi
Ölümcül Kimlikler, okuyucunun zihnine ve yüreğine meydan okuyan bir kitap. Keşfedilmemiş bir kimlik dünyasına yeni bir ufuk açan Maalouf'un parlak soruları sayesinde kendi içimizde, ailemizde ve çevremizde yatan çeşitliliği kabul etmeye başlıyoruz. Ben kimim ve nereye aitim? Kimlik, her bir kişi için yalnızca bir olabilir mi, yoksa bir kişinin kendini tanımlayabileceği birden fazla kimlik olabilir mi? Kültürel, toplumsal cinsiyet, cinsel ve diğer çeşitliliğin ortasında büyüyen bizler için kitap, mevcut koşullar altında onu dikkate almamız için bir hatırlatma görevi görüyor. Daha tek renkli bir atmosferde büyümüş olanlar için kitap, daha aydınlanmak için gerekli noktaları vurguluyor. Hepimiz için, kendi içinde ötekinin olduğunu gözler önüne seriyor.
Puan vermedi
Amin Maalouf sevdiğim yazarlardan, yazdığı denemeyide romanları kadar sevdim. Kimliğimiz üzerine, ben kimim, hayallerim neler, değerlerim, etnik kökenim, dünya insanlarının nereye gittiği vs.. gibi bizi birçok konuda düşünmeye sevk ediyor. Bu konulara dört ana başlık altında değinmiş. Kimliğim , aidetlerim; Maalouf kendi kimliğinden yola çıkarak kimlik kavramını sorgulatıyor bizlere, nasıl kazanıldığından, yaşanılan çatışmalarda söz ediyor. Modernlik öteki'nden gelince; İslamiyet özgürlükle, demokrasiyle, insan ve kadın haklarıyla, modernlikle bağdaşabilir mi? Vs.. gibi sorulara aydınlatıcı açıklamalar getiriyor. Öteki kültürlerle yan yana birlikte yaşama ve verimli etkileşim konusunda dinsel aidiyetlerimizi sorguluyor. Gezegensel kabileler zamanı; Dünya insanlarının gelişen değişen teknoloji çağında zamanla aynı ekonomiye, aynı dillere, aynı politik ve sosyal sistemlere doğru gittiğinin, bunun içinde evrenselliğin yayılması gerektiğini, yoksa bir kamuflajdan başka birşey olmadığının vurgusunu yapıyor. Panteri evcilleştirmek; modernliği başkalarından ödünç almak yerine kendi içine sindirip özümsemekten, demokrasi ve laiklikten söz ediyor. Severek ve her sayfasını merakla okuduğum bir eser oldu. Her satırın altını çizmek istedim ve şu sözlede bitirmek istiyorum. " Hiç kimse fanatizmin tekeline sahip değil ve tam tersine hiç kimse de insanlığın tekeline sahip olamaz."
Ölümcül KimliklerAmin Maalouf · Yapı Kredi Yayınları · 20198,8bin okunma
Ben Kimim? Kimliklerimiz Ne Kadar Gerçek?
8/10 puan verdi
Amin Maalouf'un Ölümcül Kimlikleri, kimlik denen karmaşık ve kafa karıştırıcı kavrama adeta bir ayna tutuyor. Tek bir kimliğe hapsedilmenin tehlikelerini ve kimliklerimizin ne kadar da akışkan olabileceğini gösteriyor. Kitap üç bölümden oluşuyor: Kimlikler Nasıl Oluştu? Ulus, din, etnik köken gibi kimlikler nereden geliyor, nasıl değişiyorlar? Maalouf bize bu kimliklerin sabit kalıplar olmadığını, zamanla değişebileceğini ve farklı anlamlar taşıyabileceğini hatırlatıyor. Ben Kimim? Tek bir kimliğe mi sahibiz, yoksa bir sürü kimliğin bir araya gelmesi mi bizi biz yapan? Aile, arkadaşlar, ilgi alanları, inançlar... Hepsi kimliğimizin parçaları mı? Maalouf bu sorulara kafa yoran bir cevap veriyor. Kimlik Çatışması: Farklı kimliklere sahip insanlar karşı karşıya geldiğinde ne oluyor? Gerilim, şiddet, savaş... Maalouf bu çatışmaların üstesinden nasıl gelebileceğimizi sorguluyor ve diyalog ile anlayışın önemini vurguluyor. günümüzde kimlik ve aidiyet kavramlarını anlamak isteyenler için bir rehber niteliğinde. Maalouf'un akıcı kaleminden çıkan bu eser, okurları kimliklerinin ne anlama geldiğini ve farklı kimliklere sahip insanlarla nasıl ilişki kurabileceklerini düşünmeye teşvik ediyor. Kimliklerle kafanız mı karışık? Maalouf size yardımcı olmak için burada!
Puan vermedi
Benim için farklı tarzda bir kitaptı ve anlatım biçimiyle hiç sıkılmadan okudum. Okurken birçok soru beynimi kemirdi diyebilirim. Merak ettiğim çok fazla soru sordum kendime. Kimlik kavramını oldukça derinlemesine işlemiş ve kimliğin nasıl ölümcül etkiye sahip olabileceği farklı bir biçimde işlenmişti. Tavsiye edebileceğim bir kitap. "Karşı kıyıdakilere gelince, kendimizi asla onların yerine koymaya çalışmayız, şu ya da bu sorunla ilgili olarak tamamen haksız olamayacaklarını kendimize sormaya hiç gelemeyiz." "Kimliğim beni başka hiç kimseye benzemez yapan şeydir." "Kimliğimde ne kadar öğe varsa ortaya çıkarmak için belleğimi didik didik eder, bunları toplar, sıralarım, hiçbirini reddetmem." "Sağduyu bıçak sırtı bir yoldur, iki uçurum arasındaki, iki uç kavram arasındaki dar geçittir." "Dünya bir tornavidayla parçalarına ayrılamayacak karmaşık bir düzenektir." "Yaraların hissedilmesi için tanımlanmaya ihtiyaçları yoktur."
Kime ne ki ben kimim?
10/10 puan verdi
"Ben insanmışım... Hakkımı Hakk'tan sipariş almışlar, Düşünce yetime kelepçe takmaya musallat olmuşlar.
8/10 puan verdi
Zekasıyla övünemeyen, ırkıyla övünür. Hayatta en saçma bulduğum şeylerden birisi de, insanın kendiliğinden elde etti hususlardan dolayı övünmesi, kendini göklere çıkarmasıdır. Bu doğrultuda
Ölümcül Kimlikler - Amin Maalouf
9/10 puan verdi
Ölümcül Kimlikler Amin Maalouf ile tanışmama ve diğer kitaplarını da okumama vesile olan, insanın kimliğinde yazılanla sınırlı olmadığını ortaya koyan muhteşem bir eserdir. Tüm insanların, insanlığın okuması gereken bir eser olduğunu düşünüyorum. Zira son yıllarda insanlar her konuda kategorileşmeyi, ayrışmayı çok iyi başarıyor. Belki de dünyaca ortak olarak başarabildiğimiz yegane şey bu. Siyahı seven beyaza ve dolayısıyla beyazı sevene, beyazı seven siyaha dolayısıyla da siyahı sevene düşman oluyor. Sürekli bir ayrım ve taraf tutma peşindeyiz. Bu taraf tutma holiganlığa dönüşüyor bir taraftan da. Amin Maalouf eserini oluştururken kendi hayatından da yola çıkmış. Kendi kimliği ona bir ipucu olmuş ve diğer insanların durumuna kendinden yola çıkarak değinmiş. Deneme diyebileceğimiz yazılardan oluşuyor eser. Bir olay yazısı beklentisiyle başlamanızı önermem ama içinde altını çizeceğiniz çok cümle olacak. Değişik kültürlere ve o kültürlere ait ögelere de değinmiş yazar. Kendinizi tanımanızı, kendiniz olmayanlarla, diğerleriyle ilişkinizi sorgulamanızı sağlayacak düşündürücü bir eser Ölümcül Kimlikler. Kimlikten çok daha fazlası. Sizi siz kılan değerler ile diğer değerlerin arasındaki mücadeleye farklı bir bakış açısı getiren bir eser. Hoşuma giden bir söz duymuştum bir filmde, kimin sözü olduğunu dahi bilmiyorum: "Dünya senden olmayanla güzel." diyordu. Öyle değil mi? Hayatımıza renk katan şeyler bizim rengimiz dışındakiler değil mi?

Amin Maalouf
Amin MaaloufYazar · 19 kitap
Amin Maalouf ya da Emin Maluf (Arapça: أمين معلوف‎ Emin Maʿluf), 25 Şubat 1949 Beyrut doğumlu, kitaplarını Fransızca yazan Lübnanlı yazar. 1976'dan beri Fransa'da yaşamaktadır. Yazar 1993 yılında Goncourt Akademisi Edebiyat Ödülüne layık görülmüştür. Kitapları 40'tan fazla dile çevrilmiş, eserleri Fransa'da ve çevrildiği birçok dilde geniş okur kitlesine ulaşmıştır. 1949'da Beyrut, Lübnan'da doğdu. Annesi Türk kökenli Mısırlı, babası Melkite Katolik cemaatindendi. Ekonomi ve toplumbilim okuduktan sonra gazeteciliğe başladı. Lübnan'da iç savaşın çıktığı 1975'e kadar Lübnan'da gazetecilik yaptı. Bu tarihte Paris'e göç etti. Yazar halen Paris'te yaşamaktadır. Çeşitli yayın organlarında yöneticilik ve köşe yazarlığı yapmış olan Maalouf, bugün vaktinin çoğunu kitaplarını yazmaya ayırmaktadır. Yapıtlarında çok iyi bildiği Asya ve Akdeniz çevresi kültürlerinin söylencelerini başarıyla işleyen Maalouf, 1983 yılında yayımlanan ilk kitabı Arapların Gözüyle Haçlı Seferleri (Les Croisades vues par les Arabes) ile tanındı. Bu kitap, çevrildiği dillerde de büyük bir başarı kazandı. 1986'da yayımlanan ve aynı yıl Fransız - Arap Dostluk Ödülü'nü kazanan ikinci kitabı ve ilk romanı Afrikalı Leo (Léon l'Africain) bugün bir "klasik" olarak kabul edilmektedir. Maalouf'un 1988'de yayımlanan ikinci romanı Semerkant (Samarcande) da coşkuyla karşılandı ve pek çok dile çevrildi. Maalouf'un sonraki kitapları da yine roman tarzındaydı: 1991'de yayımlanan Işık Bahçeleri (Les Jardins de Lumiére) ve 1992'de yayımlanan Beatrice'den Sonra Birinci Yüzyıl (Le premier siècle après Béatrice). Maalouf, 1993'te yayımlanan romanı Tanios Kayası (Le Rocher de Tanios) ile Goncourt Akademisi Edebiyat Ödülü'nü kazandı. 1996'da Doğunun Limanları (Les Echelles du Levant) adlı romanı ve 1998'de ise Ölümcül Kimlikler (Les Identités Meurtrières) adlı deneme kitabı piyasaya çıktı. 2000'de Yüzüncü Ad - "Baldassare'nin Yolculuğu" (Le Périple de Baldassare) adlı romanı yayımlandı. Ayrıca 2002'de opera için yazdığı ve Finlandiyalı müzisyen Kaija Saariaho'nun bestelediği Uzaktan Aşk (L'Amour de loin) Maalouf'un ilk librettosudur. 2004'te yayımlanan Yolların Başlangıcı (Origines) adlı ailesini anlatan bir çeşit hatırat kitabından sonra, 2006 yılında Adriana Mater adlı ikinci librettosunu yayınladı. Kitaplarında genellikle doğuya ait öğeleri çok iyi işlemektedir. Doğuya ait gelenek ve görenekleri kitaplarında mutlaka tanıtır. Birçok kitabında Osmanlı-Türkiye üzerine yorumlara da rastlanmaktadır. Afrikalı Leo kitabında Osmanlı ve Yavuz Sultan Selim'in Kahire seferinde 8000 kişiyi öldürdüğünü iddia etmiştir. Kitaplarında doğu halklarının neden geri kalmış olduğu konusunda analizler ve tespitler yapmaktadır. Kitapları roman tarzında yazılmış da olsa sosyolojik temalar kitaplarında sürekli olarak işlenir. Kurgusal eserleri Afrikalı Leo (1986) Semerkant (1988) Işık Bahçeleri (1991) Beatrice'den Sonra Birinci Yüzyıl (1992) Tanios Kayası (1993) Doğunun Limanları (1996) Yüzüncü Ad (2000) Doğu'dan Uzakta (2012) Empedokles'in Dostları (2021) Opera librettoları Uzaktan Aşk (2002) Adriana Mater (2006) Kurgusal olmayan eserleri Arapların Gözüyle Haçlı Seferleri (1983) Ölümcül Kimlikler (1998) Çivisi Çıkmış Dünya (2009) Uygarlıkların Batışı(2019) Hatırat Yolların Başlangıcı (2004)
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.