Bir Direniş Hikayesi

Öncü Kadınlar

Mary Talbot
“Kadınlar meclisteki bazı meselelerin üstesinden daha iyi gelebilir. Örneğin kadınlar savaş çığırtkanlığı yapmaz, değil mi?” 20. yüzyılın başındaki en dramatik mücadelelerden birine odaklanan Öncü Kadınlar, erkek egemen bir toplumda süregelen sınıflaşmaya, şiddete ve ayrımcılığa meydan okuyan kadınların, toplumsal cinsiyet normlarının ve geleneklerinin değişmesi için verdiği amansız savaşı sinematografik bir akışla anlatıyor. Üzerinden bir asır geçmesine rağmen halen güncelliğini koruyan ve bugünün kadın hakları savunucularına ilham vermeye devam eden suffragette hareketine tarihsel bir bakış sunan Öncü Kadınlar, aynı zamanda Türkiye’de bu konuda yayımlanmış ilk grafik roman olma özelliğini taşıyor. 2015 yılında Madrid Kitapçılar Birliği tarafından Yılın En İyi Grafik Romanı seçilen, Mary & Bryan Talbot imzalı Öncü Kadınlar, özgün hikâyesi ve ilgi çekici çizimleriyle dünya tarihinin akışını değiştiren bu öncü hareketin ateşini fişekleyen bütün kadınların yitip giden seslerine, nefeslerine saygı duruşunda bulunuyor. O halde LAF DEĞİL EYLEM! KADINLARA OY HAKKI!.. “Heyecan verici... Kitabın en güzel yanı, macera dolu bir hikâyeyle tarihsel bir gerçeği ustaca ve somut biçimde birleştirebilmesinde yatıyor.” -Observer-
Yazar:
Mary Talbot
Mary Talbot
Çevirmen:
Damla Kellecioğlu
Damla Kellecioğlu
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 26 dk.Sayfa Sayısı: 192Basım Tarihi: Haziran 2017Yayınevi: Desen YayınlarıOrijinal Adı: Sally Heathcote: Suffragette
ISBN: 9786055678531Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
192 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Mary Talbot’un yazıp, Bryan Talbot’un çizdiği bu grafik romanın konusu 20. yüzyılın başında suffragette hareketi. Erkek egemen toplumun şiddetine, ayrımcılığına karşı mücadele eden ve “Kadına Oy Hakkı” sloganıyla meydanları dolduran kadınların hikayesi. Yaşadıkları zorluklara, devletin uyguladığı şiddete, hapishanelerde gördükleri işkencelere, açlık grevine bir bakış..Ve sadece direnişe değil, kendi içlerindeki görüş ayrılıklarına da.. Çizimler harika. Ki, 2015 yılında Madrid Kitapçılar Birliği tarafından Yılın En İyi Grafik Romanı seçilmiş. Konu biraz olsun ilginizi çekiyorsa, ve hala Demir Çeneli Kadınlar filmini izlemediyseniz, bir bakın derim. Kadınların oy hakkını almak için ne büyük bedeller ödediklerini anlatan nefis bir filmdir.
Damla Kellecioğlu
Damla Kellecioğlu
çevirisi
Şirin Etik
Şirin Etik
editi
Öncü Kadınlar
Öncü KadınlarMary Talbot · Desen Yayınları · 201730 okunma
Reklam
192 syf.
8/10 puan verdi
Suffragette! Süfrajet! Bundan yüzyıl önce tacizin, tecavüzün ve şiddetin ortasında yaşayan kadınların direnişinin adı olmuştur Süfrajet ve hatta direnen kadınların da adı olmuştur. Oy hakkı isteyen, kanun isteyen ve her şeyden önemlisi bir birey olarak varlıklarının kabul görmesini isteyen kadınların verdiği savaştır. Elindeki gücün esiri olmuş, iktidarlarının sarsılmasından büyük korku duyan ve o yüzden sürekli bağıran 'büyük' adamların karşında, korkmadan durabilen, hatta seslerini duyurabilmek için onlardan daha fazla bağıran kadınların öyküsü olmuştur. Toplumsal cinsiyet normlarının değişmesini isteyen, hem kadın hem erkek için eşitlik isteyen insanların özverisidir bu direniş. Onlar başarılı oldular da, şu zamanın insanları olarak biz bu direnişi ne kadar sürdürebildik? Toplum tarafından üzerimize etiket gibi yapışan rollerimizi ne kadar reddedebildik? Hala şiddeti güç sayan erkekler ve köleliği kaderi sanan kadınlar varken pek başarılı olduğumuz söylenemez. Günümüzde o kadar da umursamadığımız oy verme hakkını elde etmek için insanların kaybettikleri şeyleri okurken bunları ve daha fazlasını sorguluyorsunuz.
Öncü Kadınlar
Öncü KadınlarMary Talbot · Desen Yayınları · 201730 okunma
192 syf.
10/10 puan verdi
·
31 saatte okudu
Öncü Kadınlar
Kadınların ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha anladım. Biz gerçekten istedikçe bizi durduracak hiçbir kuvvet yok. İstediğimiz her şeyi başarabiliriz.
Öncü Kadınlar
Öncü KadınlarMary Talbot · Desen Yayınları · 201730 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.