Batı Klasikleri

Organon 4 - İkinci Analitikler

Aristoteles

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
138 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 saatte okudu
Organon serisi toplam 6 kitaptan oluşuyor ve elimde olanların ilk paragrafını aynı yazacağım. Sonradan bende kontrol ettiğimde tekrar araştırmakla uğraşmaktan kat be kat iyidir böylesi. Bu serinin adını, Aristo’nun kurucusu olduğu Peripatatetikler vermiştir. Bu 6 kitap: Kategoriler, Önermeler, Birinci Analitikler, İkinci Analitikler, Topikler, Sofistik Deliller’dir. Eserlerin belirli bir sıralaması olmayıp sonradan yapılan sınıflandırmalara göre tayin edilmişlerdir. İkini analitikler ise daha bir detaycı ve çözümlemeler içeren bir yapıt olmuş diyebiliriz. Geçen verdiğim yol örneğinin burada dikkate alındığını söyleyebiliriz. Çünkü bu sefer bir ‘Kanıt’ arayışı gözümüze çarpar ve buradan yola çıkarak ilerleriz. Ayrıca bu kitabın bir de YKY çevirisi var ama ilginçtir ki o çeviri pek tutmamış. MEB çevirisi çok daha üstün gözüküyor. Diğer çeviriyi pek beğenen olmamış. YKY olunca biraz inanması güç gelse de durum bu. Hepimize iyi okumalar dilerim..
Organon 4 - İkinci Analitikler
Organon 4 - İkinci AnalitiklerAristoteles · Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları · 1996120 okunma
Reklam
138 syf.
·
Puan vermedi
İkinci analitikler kitabında ilim bilenlerin bilgiyi ıspat yolu ile koyarken bildiğini sananların, yani bir sanıya kapılanların ilim tabiatını anlamadığı belirtilmekte. Bu kitapta beyan, çelişme, karşı olum kavramları ele alınmıştır. Bir yüklemi bir konuya birleştiren bir çelişmenin bölümü tasdikdir cümlesi ise yazım dilinde bütüncül konuların çekişkilerle birlikte alındığında bile tasdik yoluyla ispat edildiğini gösterebilir.
Organon 4 - İkinci Analitikler
Organon 4 - İkinci AnalitiklerAristoteles · Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları · 1996120 okunma
80 syf.
3/10 puan verdi
Berbat bir çeviri. Ancak İngilizce çeviriden yararlanarak anlaşılabilir. Bu alanda çalışmalar az olduğu için eserler de az. Bu yüzden, yine de mecburi bir kaynak konumunda. Bu alanla ilgilenmeyenlerin asla almaması gereken bir çeviri.
İkinci Çözümlemeler
İkinci ÇözümlemelerAristoteles · Yapı Kredi Yayınları · 2015120 okunma
80 syf.
10/10 puan verdi
Bilim dünyasında tüme varım ilkesi
Tüm analiz bilimsel yazılar/projeler üzerinden örneklendirilerek anlatılacaktır. Birinci Çözümlemeler adlı eserinde genel hatlarıyla ifade edecek olursak "Öncül+Sonuç" ilişkisinin ele alındığını biliyoruz. Yani, bir sonuç cümlesi yazmak için bir öncül ifadeye ihtiyaç vardır. Önce bir girizgah, sonrasında sonuç tartışması. Bunu özellikle proje ve makale yazımlarında sıkça yapıyoruz. Literatür tartışmasında da yeri var. Birinci çözümlemelerde önermelerin gerçeklik konusundaki bilgisel değerleriyle ilgilenmemişti. Yalnızca cümle içinde ve cümleler arasında "kodlama" yöntemiyle bağlantı kurmaya çalışıldı. İkinci çözümlemeler adlı eserinde artık bilginin temel öğelerine değinilmektedir. Proje eğitiminde ısrarla değindiğimiz tanım ve tanıtlama cümleleri burada karşımıza çıkmaktadır. Tanım cümlelerinin "öze, varlığa ait" olduğu bu kitapta söylenmektedir. Yani bir proje veya makale yazarken "derleme" türünden faydalanılmalıdır, tanım bir orijinal araştırma makalesinden yapılmaz. Tanıtlama cümleleri ise "bir nesnenin başka bir nesneyle ilişkisi" konusunu ele almalıdır. Nesnenin ne olduğunu değil "şöyle" veya "böyle" olup olmadığını gösterir. Dolayısıyla tanıtlama cümleleri veya niteleyecek olursak literatür tartışmasının orijinal araştırmalar cinsinden hazırlanması gerektiğini anlıyoruz. Tüme varım ilkesinin derinlikli ele alınışı çok kıymetli. Elde edilen sonuçları ilgili konuda inşa etmek bilimsel araştırmaların temelini oluşturur. Bu klasik mantık, Aristo'nun çözümlemelerinde net bir şekilde görülmektedir.
İkinci Çözümlemeler
İkinci ÇözümlemelerAristoteles · Yapı Kredi Yayınları · 2015120 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.