Orman Atlası

Kolektif

Orman Atlası Sözleri ve Alıntıları

Orman Atlası sözleri ve alıntılarını, Orman Atlası kitap alıntılarını, Orman Atlası en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Türkiye’de ilk kitlesel fidan üretimi 1925 yılında başlamıştır.
Menengiç(Pistacia terebinthus)
Ağaç şeklinde olanların gövdelerinden yara açılmak suretiyle terebentin chiotica (sakız) elde edilir. Güzel kokulu olan bu terebentin balgam söktürücü olarak kullanıldığı gibi birçok yakının terkibinde kullanılır. Yapraklarda böcek tarafından meydana getirilen mazılar ise kıymetli ipek kumaşların boyanmasında, şaraba renk vermesinde ve tütsü maddesi olarak kullanılmaktadır.
Reklam
Kayın(Fagus sp.)
30-40 m ye kadar boylanabilen kayının en belirgin özelliği, açık gri veya koyu gri renkli kabuklarının ağaçların hayatı boyunca çatlamadan düz ve pürüzsüz olarak kalmalarıdır. Genç sürgünleri tüylüdür.
Porsuk(Taxus baccata)
Genel görünüşü ve kırmızı renkli meyveleri ile park ve bahçelerde süs bitkisi olarak kullanılan porsuk ağacının 3 bin yıl yaşayanlarına rastlanır.Yaprak ve genç sür günlerinde ise “Taksol” (Taxin) adlı zehirli bir alkoloid bulunur.
Servi(Cupressus sp.)
Yapıların iç ve dış bölümlerinde, gemi,köprü ve iskele ayaklarında kullanılır. Mobilya yapımında, tornalı işlerde ,çamaşır ve çeyiz sandığı ve dolaplarında tercih edilir.
Ardıç(Juniperus sp.)
Odunu genel olarak yumuşak, hafif ve çok dayanıklı ve güzel kokuludur. Kurşun kalem üretiminde çivi ve vida tutma direnci iyi olduğundan mobilyacılıkta, dekorasyon ve duvar kaplamaları üretiminde kullanılan ardıç aynı zamanda park ve bahçe düzenlemelerinde kullanılan dekoratif bir ağaçtır.
Reklam
Göknar(Ables sp.)
Göknar özellikle mobilya, lambri, pervaz, kaplama levhası üretiminde ve inşaat sektöründe yapı malzemesi olarak kullanılır. Ayrıca, kutu,kafes ambalajı, sandık, fıçı, oyuncak, v.b. yapımında tercih edilir.
Karaçam
Karaçamın odunları sert, dayanıklı, reçineli ve iyi kalitelidir. Çivi ve vida tutma direnci iyi, işlenmesi kolay olduğundan yapı malzemesi olarak kullanılır.
Kızılçam
Yetiştiği bölgeler bakımın dan kar kırması ve devirmesi seyrek görülür.Çamkese böceği en büyük düşmanıdır. Sığ topraklarda fırtına zarar verir. Donlara karşı hassastır. Örtü yangınlarından az zarar görür.Çünkü kalın kabukludur. Reçinesinden yararlanılan tek çam türüdür.
Fıstıkçamı (Pinus pinea)
Fıstıkçamı en geniş coğrafi yayılışını Anadolu’da yapar.Özellikle Batı Anadolu’da, Bergama yakınında (Kozak Yaylası), Aydın,Muğla dolaylarında ormanlar kurar. Antalya Manavgat sahillerinde, Gemlik körfezi kıyılarında, Maraş’ta ve Çoruh vadisinde ve Trabzon Kalenema deresinde lokal olarak yayılır.
Reklam
Sarıçam( Pinus silvestris)
Çok çeşitli kullanım yerlerine sahip bulunan odunu oldukça dayanıklı ve reçinelidir.Çok kolay işlenen odunu düzgün ve parlak bir satıh verir, boya cila ve tutkalı kolay emer ve iyi çivi tutar. Bu özellikleri ile sarıçam yapı malzemesi; kapı, pencere, tavan ve taban kaplaması olmak üzere mobilyacılık ve oymacılıkta kullanılır.