Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Oryantalist Hadis Anlayışı ve Eleştirisi

Ahmet Yücel

Oryantalist Hadis Anlayışı ve Eleştirisi Sözleri ve Alıntıları

Oryantalist Hadis Anlayışı ve Eleştirisi sözleri ve alıntılarını, Oryantalist Hadis Anlayışı ve Eleştirisi kitap alıntılarını, Oryantalist Hadis Anlayışı ve Eleştirisi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Önsöz
... oryantalistlerin temel hadis kitaplarının yazılı kaynaklardan değil, şifahî haberlerden elde edildiği şeklindeki hakim anlayış larını Buhâri özelinde incelemiş ve bu görüşün yanlışlığını ortaya koymuştur. ...
"Bu ilim (hadis) dindir; dininizi kimden aldığınıza dikkat edin."
Reklam
...oryantalistlere göre İslâm'ın nesiller boyu etkisi hadisler vasıtasıyla devam etmekteydi. Dünyanın her tarafinda Müslümanların günlük hayatı hadisler tarafından yönlendirilmekteydi. Farklı coğrafyalarda yaşayan Müslümanlar arasındaki kültür birliği, ortak hayat tarzını sağlayan yegâne şey Hz. Peygamber'in sünnetiydi. Bu durum, oryantalistler için hadis araştırmalarını zorunlu hale getirmişti."
Sayfa 29 - IV. ORYANTALİSTLERİN HADİSLE İLGİLENME SEBEPLERİKitabı okuyacak
ORYANTALİZMİN TARİHÇESİ
Fatih Sultan Mehmed'in 1453'te İstanbul'u fethi ile Kanuni Sultan Süley man (1526-1566) döneminde Avrupa'da gerçekleştirilen fetihler, XV. ve XVI. yüzyıllarda Batı'nın İslam dünyasına yönelik siyasî tehdit algısını artırmaktaydı. Ancak bu dönemde İspanyol Kardinal Segovia'lı John (ö. 1458) gibi bazı din adamları Müslüman dünyanın askeri ve siyasî manevralarla alt edilemeyeceğini söyleyerek, İslâm'ın teolojik argümanlarla engellenmesini önermekteydi.
Oryantalistlere göre "traditions" diye ifade edilen hadisler Müslümanların zaman içerisinde geliştirdikleri geleneklerini ifade etmekte ve bunların Hz. Peygamber ile bir ilişkisi bulunmamaktadır.
Sayfa 44 - "HADİS" VE "SÜNNET" YERİNE "TRADITION/GELENEK" KAVRAMINI KULLANMALARIKitabı okuyacak
Oryantalistlerin üç farklı grupu
Batı'daki oryantalistlerin hadislere yaklaşımlarının bütünüyle aynı olmadığına burada işaret edilmelidir. Nitekim bu açıdan Wael Hallaq da oryantalistlerin üç farklı yaklaşım benimsediğini belirtmektedir. ...bazı oryantalistler hadislerin güvenilir olmadıkları ve uyduruldukları yönündeki delilleri güçlendirmeye çalışmaktadır. ... ikinci grup oryantalistler Schacht'ın görüşlerinin yanlışlığını ortaya koymaktadır. ... üçüncü grup oryantalistler ise bu iki grup arasında bir senteze gitmektedir. Ancak Goldziher, Schacht ve Juynboll Batı'daki hadis çalışmalarında kendilerine en çok müracaat edilen, dolayısıyla da oryantalistik hadis araştırmalarının belirleyicisi olan oryantalistlerdir.
Sayfa 39 - VI. ORYANTALIST HADİS ANLAYIŞININ KURUCULARIKitabı okuyacak
Reklam
JOSEPH SCHACHT
Kitab-ı Mukaddes eleştirilerini İslâm'ın kutsal metinlerine tatbik eden Goldziher'in yöntemini izleyen Joseph Schacht Batı'da özellikle İslâm hukuku alanındaki çalışmalarıyla tanınan etkili bir oryantalisttir. Onun şaheseri olarak kabul edilen The Origins of Muhammadan Jurisprudence isimli eseri İslâm hukuku ve hadisle ilgili görüşlerini ihtiva etmektedir."
Muhammedanische Studien isimli eserinin ikinci cildi
Bu ciltte hadis ve sünnet, İslâm'da firka kavgaları ve hadis, hadis uydurmalarına karşı tepki, tehzib-i ahlak ve "öğretim ve eğlence vasıtası" olarak hadis, hadislerin yazı ile tesbiti, hadis literatürü, hadis ve Yeni Ahid, hadis literatüründe kadın gibi konular yer almaktadır. Goldziher'in hadise yaklaşımı hakkındaki görüşlerinin önemli bir kısmı da bu eserinde bulunmaktadır. Eser, hadis alanında Batı ilim dünyasında uzun süre başlıca kaynak olma özelliğini korumuştur."
Sayfa 36 - Goldziher'in hadise yaklaşımı hakkındaki görüşleriKitabı okuyacak
Nitekim oryantalistler, hadislerin Hz.Peygamber ile bir ilgisinin olmadığını, Ehl-i Kur'ân (Kur'âniyyün) İslâm'in Kur'ân dışında bilgi kaynağı bulunmadığını, Seyyid Ahmed Han'in önderliğinde gelişen modernist düşünce taraftarları ise Hz. Peygamber'in otoritesinin sadece kişiyle yaratıcısı arasındaki ilişkiyle sınırlı olduğunu ileri sürmekteydi.
Önsöz
XIX. ve XX. yüzyıllar genelde İslâm özellikle de hadisle ilgili oryantalist çalışmaların yoğun olduğu bir dönemdir. Bu asırlarda yaklaşık altı yüz civarında oryantalist, telif, tercüme, neşir, ansiklopedi maddesi olmak üzere iki bine yakin çalışma yapmıştır.