Osmanlı'nın Kökleri

Osman Gazi

Alperen Bayrak

Osman Gazi Sözleri ve Alıntıları

Osman Gazi sözleri ve alıntılarını, Osman Gazi kitap alıntılarını, Osman Gazi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Çünkü Türk devletini yıkacak güç, ancak Türklerin töreden ayrılması ve avareliğe düşmesi ile olmaktadır.
"İmparatorluklar at üzerinde zapt edilebilir, ama at üzerinde yönetilemezler."
Sayfa 129 - YEDİVEREN YAYINLARIKitabı okudu
Reklam
Ertuğrul Bey'in Babası Gündüz Alpmiş
...ele geçen Osman Bey'e ait bir sikkede "Osman B. Ertuğrul b. Gündüz Alp" ibaresinin bulunması bu fikri daha da güçlendirmiştir.
Sayfa 177 - Yediveren YayınlarıKitabı okudu
Ben sizlere oldum kağan Alalım yay ile kalkan Nişan olsun bize buyan Bozkurt olsun bize uran Av yerinde yürüsün kulan Daha deniz, daha müren Güneş bayrak gök kurıkan
Sayfa 36 - YEDİVEREN YAYINLARIKitabı okudu
Osman Gazi'nin Oğlu Orhan'a Vasiyeti 2
Devletin servetini çoğaltmaya çalış. Şer'i şerifin ölçüsüne göre sana ait olana kanaatle, ihtiyaçlardan ve gerekli olanlardan başka lüzumsuz yere telef etme, israftan kaçın. Askerinle, malınla gururlanma. Zira onlar Allah yolunda cihat için milletin işlerinin yerli yerinde görülmesi ve cihana adalet ve fazileti yayman için vasıtadırlar.
Sayfa 273 - Yediveren YayınlarıKitabı okudu
"Tasavvufta bir şeyhe intisap etmeden maneviyatta yükselmenin mümkün olamayacağı gibi, Ahilikte de bir üstattan el almadan sanatkâr olunmaz. Tarikatta mürşit neyse Ahilikte usta odur."
Sayfa 190 - Yediveren YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Bu rüya efsanesi, hanedanların kökenini meşrulaştırma hususunda Orta Çağ edebiyatının klasik düşünce tarzını yansıtır. Osmanlı sultanları, geleneğin gerektirdiği gibi otoritenin ilahi kökenini vurgulamak zorundaydılar. Rüya efsanelerinin tümü Osman'ın siyasi iktidar elde etme teşebbüsünden öncedir ve hükümdarlığa ilahi teyit bahşedildiğini gösterir."
Sayfa 231 - Yediveren YayınlarıKitabı okudu
Sadakatle Allah rızası için çalışan devlet erkanını koru. Halkından hiç kimsenin malına tecavüz etme. Alimler, fazıllar, sanatkarlar, edipler, devletin bedeninin gücüdür.
Sayfa 273 - Yediveren YayınlarıKitabı okudu
"Türk toplumunda törenin önemini anlatan en iyi söz hiç şüphesiz "töre konuşunca han susar" deyimidir. Töre, her şeyin üstünde olup, Türklerin bütün fertleriyle uymak zorunda oldukları hukuk kurallarıdır. Hükümdarlar da töreye uymak zorundadırlar. "
Sayfa 30 - Yediveren YayınlarıKitabı okudu
"Türkmen kelimesinin etimolojisi hakkında kaynaklarda çeşitli izahatlar bulunmaktadır. Birunî (ö. 1048) konuyu şu şekilde izah etmektedir: “Oğuz Türklerinden Müslüman olup, onların arasına katılanlar iki taraf arasında tercüman olurlardı. O kadar ki, bir Oğuz Müslüman olunca Türkmân oldu derlerdi. Bunlar Türk olmalarına rağmen, Müslümanlar tarafından Türkmáân, yani Türklere benzeyen denilirdi.” (Sayfa 14) ... Reşidüddin de bu konuda "Türk-maned" yani Türk'e benzeyen manasına geldiğini beyan etmiştir. Yazıcızade yine bu ifadeye benzer bir söylemde bulunmuştur. Ona göre; Oğuzların kendi vilayetlerinden Maveraünnehir ve İran iklimine gelmeleri sonucunda bu bölgenin suyu ve havası onları Tacik toplumuna benzetti. Bunun sonucunda Tacikler onlara Türkmen dedi. Bunun manası Türk'e benzer demektir. Mehmed Neşri'nin eserinde ise Türki-iman, yani iman etmiş Türk anlamına geldiğini beyan edilmiştir. (Sayfa 15)"
Sayfa 14 - Yediveren YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Osman Gazi'nin Oğlu Orhan'a Vasiyeti
"Ey oğul! Her işten önce din işlerine dikkat et. Zira farzlara dikkat, din ve devletin güçlenmesine sebeptir.Din işlerini; dikkatli olmayan, itikadı bozuk ve doğru yoldan ayrılmaya yönelen, büyük günahlardan kaçınmayan, helale-harama dikkat etmeyen sefihlere ve ayrıca tecrübesiz kişilere bırakma, devlet idaresinde bu gibi kişilere iş verme. Zira yaratandan korkmayan yaratılandan hiç korkmaz.
Sayfa 273 - Yediveren YayınlarıKitabı okudu
Şeyh Edebali'nin Osman Gazi'ye Vasiyeti
Ey oğul artık beysin! Bundan sonra öfke bize, uysallık sana. Güceniklik bize, gönül almak sana. Suçlamak bize, katlanmak sana. Acizlik bize, hoş görmek sana; haksızlık bize, bağışlamak sana. Ey oğul, sabretmesini bil, vaktinden önce çiçek açmaz. Şunu da unutma ve insanı yaşat ki devlet yaşasın. Ey oğul iin ağır, işin çetin, gücün kıla bağlı. Allah yardımcın olsun.
Sayfa 272 - Yediveren YayınlarıKitabı okudu
Şeyh Edebalı'nın Osman Gazi'ye Vasiyeti
"Ey oğul, artık 'bey'sin! Bundan sonra öfke bize, uysallık sana. Güceniklik bize, gönül almak sana. Suçlamak bize, katlanmak sana. Acizlik bize, hoş görmek sana; anlaşmazlıklar bize, adalet sana; haksızlık bize, bağışlamak sana. Ey oğul, sabretmesini bil, vaktinden önce çiçek açmaz. Şunu da unutma ve insanı yaşat ki devlet yaşasın. Ey oğul, işin ağır, işin çetin, gücün kıla bağlı. Allah yardımcın olsun."
Sayfa 272 - Yediveren YayınlarıKitabı okudu
"Büyük tarihçi Halil İnalcık; “Bir milletin veya devletin tarihi yazılırken dünya kamuoyunda yerleşmiş belli bir imaj, dostluk ve düşmanlık, siyasi ideolojiler, yeni kültür yönelişleri gerçeği saptırır, abartır veya karalar. Bu kaçınılmaz bir alın yazısıdır. Osmanlı tarihi bu bakımdan en çok saptırılmış, tek yanlı yorumlanmış bir tarihtir.” diyerek günümüzde bu devlet hakkında ortaya konulan yanlış ve yanlı fikirlerin temel nedenini bir bakıma açıklamaktadır."
Sayfa 415 - Yediveren YayınlarıKitabı okudu
"Özellikle gaza fikri, uçlarda yaşayan Türkmenlerin alp-erenlik adı altında siyasi teşekküllerin dini, edebi ve siyasi yapısına etki etmiş ve Osmanlı Devleti'nin fütuhatçı askeri karakterine olumlu bir etki bırakmıştır."
Sayfa 42 - Yediveren YayınlarıKitabı okudu
19 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.