Osmanlı İmparatorluğu Tarihi - II

Paul Dumont

Osmanlı İmparatorluğu Tarihi - II Sözleri ve Alıntıları

Osmanlı İmparatorluğu Tarihi - II sözleri ve alıntılarını, Osmanlı İmparatorluğu Tarihi - II kitap alıntılarını, Osmanlı İmparatorluğu Tarihi - II en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
2. Abdülhamit Dönemi İlk Yılları
Anayasayı askıya alarak ve karşı çıkanları yola getirerek, Abdülhamit, devletin bağrında iktidarını dayatmayı başarır. Hükümdarlığının ilk altı yılı boyunca, on altı kez sadrazam değiştirir. Boğaziçi kıyılarındaki Dolmabahçe Sarayı'nı bırakıp yüksek duvarlarla çevrili Yıldız tepesine gelip yerleşir.
Sayfa 150 - 5. baskı - Şubat 2001
Sığınmacıların ya da muhacirlerin gelişi, Anadolu'nun insansal coğrafyasıyla ekonomisine önemli değişiklikler getirdi.
Sayfa 175 - 5. baskı - Şubat 2001
Reklam
Rusya'ya Karşı Müttefik Arayışından Sebep Kıbrıs'ın İngiltire'ye Verilmesi
Abdülhamitçi mutlakîyet başlamaktadır artık! Dış politikada da, Abdülhamit'in saltanatının ilk yılları, Tanzimat dönemi diplomasisinin üzerine kurulu olduğu ilkeleri tartışma haline getirir ve yeni doğrultular içine girer. 1878 yılına değin, Osmanlı diplomasisi, imparatorluğun baş düşmanı olarak görülen Rusya'ya karşı koyabilmek için, Fransa ile İngiltere'ye dayanmaktan ibaret olmuştu. Ne var ki Berlin'de, bu politika için ödenen fiyat pek yüksekti; çünkü, bahşiş diye Kıbrıs'ı terk etmek gerekmişti İngiltere'ye.
Sayfa 150 - 5. baskı - Şubat 2001
İngilizlerin Osmanlı'yı Bölme Fikri '93 Rus Harbi Yenilgisi Sonrası Netleşti
Londra'nın, 1882'de Mısır'a el koymasıyla bir tür doğrulanmış olur bunlar. İngiliz diplomasisi, İstanbul'da anlaşıldığı biçimiyle, baştan aşağıya çark eder artık. Britanya siyasetinin önde gelen kozu olan Hint yolunu Ruslara kapamak için, Osmanlı İmparatorluğu'na bel bağlanamaz.
Sayfa 150 - 5. baskı - Şubat 2001
Osmanlı'nın Yarı Sömürge Hali
Kapitülasyonların ortadan kaldırılması ya da sınırlandırılması konusunda Osmanlı yöneticilerinin yaptığı girişimler, büyük devletlerin, imparatorlukta ayrıcalıklarını sürdürme yolundaki sarsılmaz kararlarına çarpıyordu. Sistem, öylesine âdet olup çıkmıştı ki, 1907 yılında, Japonya ile Osmanlı Devleti arasında elçi alıp verme konusundaki bir tasarı, başarısızlıkla sonuçlandı; çünkü Kapitülasyon ayrıcalıklarının kendilerine de tanınmasını istiyorlardı Japonlar!
Sayfa 171 - 5. baskı - Şubat 2001
Göçmenlerin Cumhuriyeti Sahiplenmesi, Yeniden Göç Korkusundan
Bu göçmenlerin hepsi Müslüman dininden de olsalar, etnik ve dilsel yönden büyük bir çeşitlilik getiriyorlardı imparatorluğa. Balkanlar'dan yalnız Türkler gelmedi; Boşnaklar, Tatarlar, Nogaylar da geldiler. Girit'ten gelen Müslümanlar Rumca, Bulgarca vb. konuşuyorlardı. Bu öğelerin özümsenmesi ağır yürüdü. İmparatorluğun Cumhuriyet'e bırakacağı sorunlardan biridir bu!
Sayfa 176 - 5. baskı - Şubat 2001
Reklam
Balkan ve Kafkaslarda Yaşayan Müslümanların Anadoluya Göçü - 19. Yüzyıl
Anadolu'ya muhacirlerin gelişiyle 1876 ile 1906 yılları arasında iki kat arttı nüfusu. Önce kırsal bölgelere yerleştirilen muhacirler, tarım kesiminden göçü hızla arttırdılar. 1878'den sonra, kentsel bölgelere yerleşme hakkını da elde ettiler; o andan başlayarak, kimi Anadolu kentlerinin çevresinde, planı ve konut biçimi farklı muhacir mahalleleri görünmeye başladı. Örneğin, 1881 ile 1882 yılları arasında yapılan Ankara'nın Boşnak mahallesi ya da Çorum'daki birçok mahalleler böyledir. Eskişehir ve Sakarya gibi kentler, hareketliliklerinin büyük bir bölümünü, yığınla Çerkes sığınmacının varlığına borçludur.
Sayfa 176 - 5. baskı - Şubat 2001