Osmanlı İmparatorluğu ve Modern Türkiye 2

Stanford J. Shaw
9/10
2 Kişi
12
Okunma
6
Beğeni
989
Görüntülenme
Osmanlı İmparatorluğun'nun 19. yüzyıl ve20. yüzyılın başlarındaki çağdaşlaştırılmasını, tebası arasında milliyetçiliğin yayılmasını ve Osmanlı kurumlarında ve toplumunda yapılan devrimci değişikliklerle İmparatorluğun çöküşünü, bunun sonucunda Türkiye Cumhuriyeti'nin doğuşunu içermektedir. Tanzimat, II. Abdülhamit ve Genç Türkler dönemlerinde Osmanlı reform çabalarını anlatan yapıt, Doğu Sorunu'nun yanısıra, Kırım Savaşı, Lübnan'daki Siyasal Bunalımlar, Makedonya Sorunu, Rus Savaşı, Balkan Savaşları, Arap ve Ermeni İsyanları, Balfour Deklarasyonu gibi, Avrupalı emperyalist güçlerin Osmanlı İmparatorluğu'nu kendi çıkarlarına kullanma arzularından doğan olayları da incelemektedir. Stanford ve Ezel Kural Shaw, ikinci ciltte Türkiye Cumhuriyeti'nin 1923-1975 arasındaki gelişmesini incelerken, Atatürk'ün başlattığı reformları II. Dünya Savaşı'ndaki tarafsızlık politikasını, çok partili demokrasi sisteminin doğuşunu, Kıbrıs sorununu, uyuşturucu madde kaçakçılığı konusunu ve Türkiye'nin Batı dünyasıyla bu arada NATO'yla ilişkilerini irdelemektedir. Yapıt, bugünkü Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasal ve siyasal yapılarının temel ve dış sorunlarının bir çözümlemesiyle sona ermektedir.
Yazar:
Stanford J. Shaw
Stanford J. Shaw
Tahmini Okuma Süresi: 16 sa. 29 dk.Sayfa Sayısı: 582Basım Tarihi: 1994Yayınevi: E YayınlarıOrijinal Adı: History of the Ottoman Empire and Modern Turkey
ISBN: 9789753901604Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
582 syf.
9/10 puan verdi
#stanfordjshaw #Osmanlıimparatorluğuvemoderntürkiye2 1808 den 1975 e kadar olan dönem askeri,siyasi,eğitim,mali ve sosyal hayat anlatılmış. "Çağdaş Osmanlı reformlarının başlangıcı 2. Mahmut ile başlar.(kendisine Gavur padişah derlermiş) Reformların birçoğu askeri alanda başladığı için yani tüm topluma yayılmadığı için günümüze kadar hep sancılı olmuş. 2. Mahmut bunu reforma uğrayan kurumun yerine geçtiği kurumu ortadan kaldırarak çözmüş. ( işlerliğini bozmasın diye. ) Tanzimatla birlikte ticaret mahkemesi, ceza mahkemesi,vs.. kuruldu. Bazılarının iddia ettiğinin aksine. Ayrıca bir yabancı suç işlediğinde Osmanlı mahkemeleri yargılayamıyordu. Mahkemeler sadece bizler içindi. ıslahat fermanı gayrimüslümler içindi. Abdülhamidin tahta çıkış süreci çok ilginç.. Mithatpaşa görevden alınmış aylar olmuş 93 harbine girmişiz. Öteki tarihçi diyorki mirhat paşa soktu bizi savaşa.(ortada mithat yok) Türk milliyetçiliğinin etkin başlangıcı arnavut isyanıyladır 1909 Osmanlıcılığın artık fayda etmediğini düşünen İttihat ve Terakki de balkan savaşından sonra yüzünü Türk milliyetçiliğine döner. İslamcılık ve panislamcılıka değinmiş.Osmanlı savaşa neden Almanlarla girdi? Bağımsızlık savaşımız nasıl başladı?( bu arada Anadoluya ilk geçen Ali Fuat paşadır kazım değil. Yalan çok) Enver önve Ruslarla işbirliği içindeyken neden sonra onlara isyan etti? Sakarya savaşının önemi nedir? Lozan anlaşması ve cumhuriyetin faziletleri anlatılmış.. "Türk milliyetçiliği Türkleri saldırgan emeller gütmeden kendi ülkelerini kalkındırmaları için özendirmiştir...."
Osmanlı İmparatorluğu ve Modern Türkiye 2
Osmanlı İmparatorluğu ve Modern Türkiye 2Stanford J. Shaw · E Yayınları · 199412 okunma
Reklam
Resim