Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Osmanlı Padişahlarının Hayat Hikayeleri

Yılmaz Öztuna

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Olmayâ devlet cihandâ bir nefes sıhhat gibi..."
Sayfa 155 - Ötüken Neşriyat
"Matbaanın Avrupa'da ortaya çıktığı XV. asrın ikinci yarısında ve geliştiği XVI. asırda Türk'lüğün medenî seviyesi, Batı'dan çok ilerdeydi. Okuyup yazma ve ilk tahsil, Avrupa ile mukayese edilemeyecek derecede inkişaf etmişti. Aydın tabaka, kitap okuyanlar çok daha fazla idi. Avrupa' da bin kitabı bir araya getirebilen hükümdar parmakla gösterilirken, Doğu'da, on binlerce yazmadan müteşekkil pek çok kütüphâne vardı. "
Sayfa 314 - Ötüken Neşriyat
Reklam
Türk dünyası için Fatih, bütün hükümdarların ve insanlık tarihinin yetiştirdiği bütün dehâların en büyüğü (*) olarak kabul edildi ; bu görüşe katılan tarafsız Batılılar da eksik olmadı : Her kûşesinde dehrin nâm-î bakaa-nisârın Şâyestedir denilsê" âlem senin mezârın" Sensin, o pâdişah kî bû ümmet-î necîbe Emsâr bahşişindir, ebhâr yâdigârın Titrerdi secde-gâhın, oldukca sen cebin-sây Hâlâ gelir zeminden Tekbîr-i zâr-zârın. (*) : Atatürk'e göre Fâtih Sultan Mehmed, "cihan târîhinin en büyük adamı" dır (Âfet İnan, Atatürk'ten Yazdıklarım, 1000 Temel Eser: 55, MEB, 1971, s.111-2).
Sayfa 75 - Ötüken Neşriyat
(Kanuni Sultan Süleyman)
"Cebren fethedilen Hıristiyan şehirlerinde en büyük kilisenin camiye çevrilmesi âdetken, padişah, bu geleneğe uymadı. Macarlar'ı incitmek istemiyordu. Çünkü en büyük kilise olan katedralin mezarlığında Macaristan kralları yatıyordu."
Sayfa 141 - Ötüken Neşriyat
... Fatih'in çağdaşı olan ünlü Bizans tarihçisi Kritovulos : "Sultan Mehmed" diyor, "En keskin zekâlı feylesoflardan biridir."
Sayfa 61 - Ötüken Neşriyat
"Kendi topraklarında Türkler'i yenmek kolay değildir."
Sayfa 13 - Ötüken Neşriyat
Reklam
Dukas Şöyle diyor:
"Türk askerinin her biri Apollon'dan mâhir okçu, Herkül'den cesur insanlardı. Tek Türk askerinin on Bizanslı'ya karşı dövüştüğü görülüyordu. Bizans askeri ise, en elalâde Türk'ün bildiği harp kaidelerini bilmiyordu. Türk askeri, harp fenninde mâhir, yalnız savaşmak ve kazanmak fikri ile yetiştirilmişti."
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.