Osmanlı -Türkiye İktisadi Tarihi (1500-1914)

Şevket Pamuk
9/10
29 Kişi
83
Okunma
24
Beğeni
1.278
Görüntülenme
Osmanlı İmparatorluğu’nun iktisadî tarihi genellikle malî tarih şeklinde ele alınmıştır. Bu yaklaşımda devlet ve devletin hazinesinin işleyişi, gelir ve giderlerin muhasebesi asıl meseleler olarak incelenir. İktisat, elinde idarî, siyasî, hukukî donanımları olan yöneticiler tarafından kullanılabilen ve sırrına erilemeyen bir araç olarak görülür. Osmanlı-Türkiye İktisadî Tarihi 1500-1914’te ise Şevket Pamuk, bu tablonun aslî unsurları olaninsanları taraf oldukları iktisadî ilişkiler içine yerleştirerek imparatorluğun iktisadî tarihini öne çıkarıyor. Sıradan insanların varoluş koşullarını, direnişlerini, devletle başetme pratiklerini izliyor. Osmanlı toplumsal düzenini, toprak rejimini, belirli bir toplumsal kültürün iktisadî yapıları nasıl algılayıp, kendi gündelik hayatı içinde nasıl konumlandırdığını inceliyor. Kendi içindeki kırılmalara rağmen uzun dönemli bir iktisadî sürekliliğin altını çiziyor. Yönetici sınıfların iktisadî düzeni algılayışları kadar, esnafın, tüccarların ve köylülerin kendi hayatlarına doğrudan etki eden kararlar karşısında nasıl davrandıklarını ve toplumsal huzursuzluk dönemlerinde bu algılayış farklarının sonuçlarını tartışıyor. Geniş bir coğrafyaya yayılan imparatorluğun dört yüz yıllık bir zaman dilimi içerisindeki hareketli toplumsal hayatını akıcı bir dille anlatıyor. Öğrenciler ve akademisyenler kadar Osmanlı İmparatorluğu’nun tarihine meraklı okurlar için de vazgeçilmez bir başvuru kaynağı.
Yazar:
Şevket Pamuk
Şevket Pamuk
Tahmini Okuma Süresi: 6 sa. 51 dk.Sayfa Sayısı: 242Basım Tarihi: 2005Yayınevi: İletişim Yayıncılık
ISBN: 9789750503554Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
242 syf.
10/10 puan verdi
·
13 günde okudu
Merhaba sevgili okurlar. Öncelikle iyi bayramlar diliyorum. Osmanlı hakkında ekonomi alanında bir çok kitap ve makale mevcuttur. Bu kitabı okurken ekonomi alanı ne kadar detaylı bir konu olsa da yazar bunu pek belli etmemiştir. Yani eseri okurken detaylar içinde boğulmuyorsunuz ve bu da okuyucu kitlesi fark etmeksizin herkesin okumasına vesile oluyor. Kitabın başlığında da belirtildiği gibi daha çok 16. yüzyıllar ve 20. yüzyıllar arasındaki ekonomik durumlarla bağlantılı savaşlar, isyanlar iç ve dış meseleler oldukça sürükleyici bir biçimde anlatılmış. Sadece başlıktaki tarihler arasındaki dönemde kalınmamış ve kuruluş ve yıkılış aşamasındaki bazı olaylara da değinilmiştir. Aynı zamanda kitapta belli başlı grafikler ve Osmanlı sikkesinin değer kaybı çarpıcı grafiklerle gösterilmiştir. Osmanlı devleti yıllar içinde birçok mali bunalımlar yaşamıştır. Coğrafi keşiflerden sonra yaşanan altın bolluğu ve Avrupa'nın hızla gelişmesi buna örnektir. En büyük darbe celali isyanları döneminde ardından Fransız devrimi sonucu yaşanan hızlı sanayileşme sonucunda Osmanlı kırsal kesiminde yaşayan köylünün hızlı ve daha düşük ücretlerle satılan sanayi ürünleriyle pazarlarda mücadele edememesidir. İşte birçok konuya açıklık getiren bu eseri okumanızı tavsiye ediyorum. Tarih yalnızca savaşlardan ibaret değildir. Ekonomi, sosyal yaşam, diller, dinler, ırklar hepsi bir bütün içindedir ve her ne kadar tarihte devlet yöneticilerine ve savaşlara odaklansak da bir ayakkabıcının, bir demircinin, bir tüccarın da araştırılması ve anlatılması gerekiyor diyerekten incelememi bitiriyorum. TEKRARDAN İYİ GÜNLER, İYİ BAYRAMLAR :)
Osmanlı -Türkiye İktisadi Tarihi (1500-1914)
Osmanlı -Türkiye İktisadi Tarihi (1500-1914)Şevket Pamuk · İletişim Yayıncılık · 200583 okunma
Reklam
242 syf.
10/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
Eser toplamda 28 bölümden oluşmaktadır. Bölümler gittikçe derinleşen konulardan oluşmakta ve Osmanlı'nın Türkiye Cumhuriyeti'ne devrettiği değerler ile bitmektedir. Eser, öncelikle; tarih ve tarihçilik, tarihi kuramcılık ve iktisadi tarihin tanımları ve alanları ile başlıyor. Ardından kısa şekilde Osmanlı'nın kuruluş döneminden bahsederek 16. yüzyılda toplum, devlet ve ekonomi başlığı ile konuya giriyor. Bu 28 bölüm boyunca tüm gelişmeleri Avrupa bazlı başlatarak Osmanlı Devleti'ne yansımalarını ya da bahsedilen konuların Osmanlı Devleti'nde ki uygulamalarını anlatıyor. Eser, 16. yüzyıldan konulara ele alarak başlangıcını küresel döneme kadar getirerek tüm iktisadi ve mali süreci aktarmayı hedefliyor. Bir önemli konu başlığı da ekonomi ve maliyenin farklı şeyler olduğunu somut örnekler ile açıklamasıdır. Eser, iktisadi konuların en basit dille anlatılmasını hedeflerken konun önemini kaybetmemesine önem göstermiş.
Osmanlı -Türkiye İktisadi Tarihi (1500-1914)
Osmanlı -Türkiye İktisadi Tarihi (1500-1914)Şevket Pamuk · İletişim Yayıncılık · 200583 okunma
242 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Osmanlı İmparatorluğu'nun ekonomik geçmişini sıradan insanların perspektifinden ele alarak ön plana çıkarıyor. Devletin mali tarihine odaklanan geleneksel yaklaşımların aksine, insanların ekonomik ilişkiler içindeki rolünü vurguluyor. Toplumsal düzen, toprak rejimi ve ekonomik yapıların nasıl algılandığını inceliyor. Kapsamlı ve akıcı bir üslupla, dört yüzyıla yayılan toplumsal hayatı anlatıyor.
Osmanlı -Türkiye İktisadi Tarihi (1500-1914)
Osmanlı -Türkiye İktisadi Tarihi (1500-1914)Şevket Pamuk · İletişim Yayıncılık · 200583 okunma
242 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Osmanlı Klasik İktisadi yapısından ele alıp, Cumhuriyet ve sonrasına kadar Türk İktisadi yapısı hakkında detaylıca bilgiler vermiş. Akademik olarak iyi bir kitap birçok yabancı kaynaktan yaZılarak ele alınmış. Tarafsız bir şekilde iktisadi olarak aksayan yönlerini iyi işlemiş. Balta Limanı ile başlayan ekonomik çöküşü güzel bir şekilde özetliyor..
Osmanlı -Türkiye İktisadi Tarihi (1500-1914)
Osmanlı -Türkiye İktisadi Tarihi (1500-1914)Şevket Pamuk · İletişim Yayıncılık · 200583 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.