Osmanlı'da Strateji ve Askeri Güç

Gabor Agoston
Oryantalist ve Avrupa merkezli görüşe göre gücünün doruğundaki Osmanlı İmparatorluğu, Avrupa üstünlüğü ve gelişen teknolojik gelişmeler karşısında kendini yenileyemeyip gerilemeye başladı. İleri sürülen tüm bu tezlere göre, Osmanlılar “muhafazakâr” oldukları için dünyada meydana gelen dönüşüm sürecine mesafeli kalmayı tercih ediyor, bu da “teknolojik gerilik” olarak tezahür ediyordu. Oysa Osmanlılar, Avrupa askerî teknolojisindeki gelişmeleri oldukça yakından takip etmiş, Avrupa ve Ortadoğulu rakipleri üzerinde üstünlük kurmuş ve kurdukları bu üstünlüğü asırlar boyu muhafaza etmeyi başarabilmişlerdir. Dahası, sahip olduğu ateşli silah üretim gücü İstanbul’a kendi kendine yetebilirlik noktasında uzun vadeli bir avantaj sağlamıştı. ABD’nin başkentinde bulunan ve ülkenin diplomat ve aydınlarının yetiştirilmesinde önemli payı olan Georgetown Üniversitesi’nde Osmanlı, Avrupa ve Ortadoğu tarihi dersleri veren Macar bir tarihçi dışarıdan bakarak Osmanlı stratejisi ve değişen askerî gücünü yazdı ve Oryantalist ve Avrupa merkezli tezlerin çoğunu çürüttü: Osmanlı’da Strateji ve Askerî Güç... Osmanlı, Habsburg ve Rus askerî gelişmeleri ve serhadları yanı sıra Osmanlı stratejisi, istihbaratı ve diplomasisi üzerine araştırmaları bulunan yazarın arşiv belgelerine dayanarak ortaya koyduğu bu çalışma, Osmanlı Devleti’ni Avrupa bağlamında ele alan ilk eser olması yönüyle dikkat çekiyor.
Yazar:
Gabor Agoston
Gabor Agoston
Tahmini Okuma Süresi: 9 sa. 18 dk.Sayfa Sayısı: 328Basım Tarihi: 2012Yayınevi: Timaş Yayınları
ISBN: 9786051149332Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
328 syf.
9/10 puan verdi
Eser Macar tarihçi tarafından makalelerle ele alınmış olup ortalama 13-17 yüzyıllar arasındaki Osmanlı İmparatorluğundaki çevre ve siyasi sınırlar, ideoloji, barut gelişimi ve sosyo-teknolojik askeri gelişmeleri konu almıştır. Moğol hakimiyetinden Selçuklulara ve son olarak Osmanlı - Rusya etkileşimine kadar uzanmaktadır. Çoğunlukla Osmanlı - Macaristan arasındaki etkileşime değinmekte ve alan çalışmak isteyen arkadaşlara iyi bir kaynak olacaktır. Ayrıca I. Murdad, I. Selim, Kanuni Sultan Süleyman dönemlerine ait faydalı bilgiler bulundurmakta. Yavuz Sultan Selimin Safevi mücadelesinde uyguladığı stratejinin nedenleri ve sonuçlarını bu sonuçlardaki başarısızlıkları görüyoruz. Yazarın yabancı oluşundan da olabilir ki yazar Osmanlıların sanılanın aksine "din propagandası" yapmadığını iddia ettiği bazı tezlerini de savunmakta. Eser üç bölümden oluşmakta ayrıca tezler ve sonuçlar olarak okuya sunulmaktadır. Osmanlı padişahlarının izlediği stratejik duruşu pek çok yerli yazara göre tarafsız biçimde sunulması şahsen beni onurize etti. Osmanlıların sözde muhafazakarlığını ve teknolojik geriliğini reddeden tezler savunmakta. Osmanlı istihbaratını Osmanlı - Habsburg rekabetini ve iki imparatorluk arasındaki benzerliği derince inceleyebildiğimiz makalelerde iki kıtanın jeopolitik gelişimlerindeki detayları da yazar okuyucuya sunmuş. Son bölümde Osmanlının moskofa karşı verdiği cephe savaşlarındaki mücadeleye değinmiştir. Bu eser tarih kitabı niteliği taşımıyor kitabı almak isteyenlere belirtmek gerekir.
Osmanlı'da Strateji ve Askeri Güç
Osmanlı'da Strateji ve Askeri GüçGabor Agoston · Timaş Yayınları · 201220 okunma
Reklam
328 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Yabancı bir yazarın, Osmanlı Devleti'ni bu kadar objektif ele aldığını göreceğiniz bir kitap olmuş. Tarih üzerine akademi yapan her Tarihçinin veya meraklısının okuması gereken bir kitap.
Osmanlı'da Strateji ve Askeri Güç
Osmanlı'da Strateji ve Askeri GüçGabor Agoston · Timaş Yayınları · 201220 okunma
Resim