Osmanlı'dan Günümüze Kimlik ve İdeoloji

Kemal H. Karpat
Dünya çapında tanınan önemli tarihçimiz Kemal Karpat’ın Timaş Yayınları’ndan çıkan ikinci kitabı “Kimlik ve İdeoloji”, Türkiye’nin ideolojik serüveniyle ilgili makaleleri bir araya getiriyor. Ülkenin demokratik bir düzen kurmak için geçirdiği dönemleri inceleyen kitabın ana konusunu iktidar ve muhalefet ilişkileri oluşturuyor. Kitapta Karpat, Türkiye’nin modernleşme sürecinde kimlik oluşumlarının izlerini Osmanlı tarihinde arayarak okura çok boyutlu bir politika ve tarih okuması sunuyor. Osmanlı’nın son yıllarında Romanyalılar, Türkler, Yahudiler, Ermeniler, Ruslar ve Rumların bir arada yaşadığı ve her bir topluluğun kendi milliyetinin, kimliğinin ve inancının tamamen bilincinde olduğu Dobruca’da doğan Karpat, çok kimlikle büyüme tecrübesini tarihçi yetkinliğiyle birleştirerek Türkiye’de etnik, millî ve dinî kimliklerin kökenini araştırıyor. Cumhuriyet’in çözülmemiş sorunlarından biri olan “Türklük” tanımının Osmanlı’daki ve Türkiye Cumhuriyeti’ndeki çağrışımlarını karşılaştırıyor. Karpat’a göre, küreselleşme çağında özgür bireylerden oluşan etno-dinî ve kültürel cemaatler kimliğin yörüngeleri olarak hayati bir rol oynayacak ve ahlaki ve manevî gücün kaynakları olacak. Bu anlamda Karpat, “siyasallıktan arınmış din yeni küresel düzenin ruhsal kalesidir” diyor. AK Parti iktidarını da bu yüzden Türk siyasetinde bir dönüm noktası ve ileriye dönük yeni bir dönemin başlangıcı olarak görüyor. Ona göre AKP Türkiye’nin çok karmaşık ideolojik tarihinde “ideolojinin sonu”nu temsil ediyor. Karpat, din, ırk, devlet, ulus, modernleşme ve gelenek gibi pek çok kavrama Osmanlı ve Türkiye bağlamında ilmî bir bakış açısıyla ışık tutuyor. Kitap, günümüzün meselelerine sağlam bir tarih bilinci ile yaklaşma adına ilim dünyamıza bir katkı sayılmalıdır. “Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk muhalefet, sağlam temellere dayanarak ortaya çıkmış fakat iktidar tarafından susturulmuştur. Her muhalefet ‘dinci yobaz’lara mal edilerek, bunlara karşı her tedbir ‘ileri medeniyet’ uğruna mübah sayılmıştır. Neticede devleti idare eden hükümet vatandaşın düşüncesini koruyan bir kurum olmaktan çıkarak ideolojileri yürütme ve gerçekleştirme aracı olmuştur. Türkiye’de hakim elit felsefesi, daima tepeden inme ve devleti araç haline getirerek idealize edilmiş soyut bir medeniyet oluşturmak istemektedir. Halbuki halkın medeniyet anlayışı somuttur ve refah, adalet, güvenlik gibi pratik amaçları öngörür. Ben şahsen halkımızın olgunluğuna, dengeli hareket edceğine, temelde demokrat ruhlu olduğuna ve gerçek demokrasinin Türkiye’de insanlara sonsuz maddi ve manevi ufuklar açacağına inandığım kadar birçok aşırılıkların ve eski yaraların demokratik bir hava içinde tartışılarak çözümleneceğine ve kimlik ve kültür bunalımına son verileceğine de inanmaktayım.”
Yazar:
Kemal H. Karpat
Kemal H. Karpat
Tahmini Okuma Süresi: 9 sa. 58 dk.Sayfa Sayısı: 352Basım Tarihi: Mart 2014Yayınevi: Timaş Yayınları
ISBN: 9789752639805Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
352 syf.
·
Puan vermedi
·
31 günde okudu
Kimliğimiz ve İdeolojimiz!
Kemal Karpat dünya çapında tanınan büyük bir tarihçimizdir. Kendisini “Dağı Delen Irmak” isimli kitap ile tanıdım. Alanının en iyilerinden bir tanesidir. Bu kitabı ise farklı makaleleri bir araya getirilerek oluşturulmuştur. Kimlik ve ideoloji kavramlarını enine boyuna, geçmişten günümüze kadar irdelemiş ve çok güzel farklı bir bakış açısı geliştirmiştir. Burada dikkat çeken görüşleri ise; Türkiye’deki muhalefetin durumudur. Mustafa Kemal zamanında sağlam temellerle muhalefet partileri kurulmuş ama yine iktidar vesilesiyle bunlar pıstırılmıştır. Bu da tarih boyunca devam etmiştir. Devletin görevi neydi? Vatandaşın haklarını korumak mı yoksa ideolojiler üretme ve yürütme organı olmak mı? İşte bunun gibi farklı konular ele alınmıştır. Burada ıslahat fermanının milletimize kattıkları, nasıl bir kimlik sahibi olduğumuz, bu kimlikte; Yahudilerin ve çiftçilerin rolü neydi? Bunlarda irdelenen başka ilintili konulardı. En önemlisi de Osmanlı’yı bir tarım devleti olarak görmesidir. Toplumun, ekonominin, yaşantının bozulmasının temel nedeni ise tarımın bozulmasıdır. Ayanların da bunda çok büyük etkisi vardır. İltizam sistemiyle beraber, toplumun kimliği, ideolojisi, düşüncesi kısacası her şeyi değişmiştir. Geçmiş ve gelecekle ilgili sağlam temeller üzerine düşünmek gerekirse bunu en iyi yapan tarihçimizdir. Keyifli okumalar!
Osmanlı'dan Günümüze Kimlik ve İdeoloji
Osmanlı'dan Günümüze Kimlik ve İdeolojiKemal H. Karpat · Timaş Yayınları · 201473 okunma
Reklam
352 syf.
8/10 puan verdi
·
85 günde okudu
Türk siyasi tarihi için bir eleştiri ve/veya inceleme yazısı. Dışardan biri olduğu için tarafsız bir anlatım bekleyebiliriz. Yine de bazı yerlerinde acaba dedirtti. Konuyla ilgili yeterli bilgiye sahip olmadığım için net bir şey söylemem doğru olmaz. Kaynakçası oldukça uzun. İlgi duyanlar için okunmaya değer.
Osmanlı'dan Günümüze Kimlik ve İdeoloji
Osmanlı'dan Günümüze Kimlik ve İdeolojiKemal H. Karpat · Timaş Yayınları · 201473 okunma
352 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Türkiyenin yakın tarihine yönelik ve özellikle DP iktidarının hangi kesime hitap edip nerelerde yanlış yaptığını gösteren tespitlerle sıcağı sıcağına anlatır. Makalelerden oluşan bu kitapta 1960larda 70lerde yazarın yazdığı yazıları görmek mümkün.
Osmanlı'dan Günümüze Kimlik ve İdeoloji
Osmanlı'dan Günümüze Kimlik ve İdeolojiKemal H. Karpat · Timaş Yayınları · 201473 okunma
Resim