Feyza Hepçilingirler
"Öykü yumuşak yumuşak okşamaz; başında ya da sonunda sarsar okuru. Bir tümceyle, bir ünlemle, bir sözcükle; kimi zaman susarak..." Öykü nedir? Bir öykünün atmosferi, karakterleri, geçtiği zaman ve yer nasıl değerlendirilmelidir? Öykücülüğümüzün temel direği sayılan usta kalemlerden genç yazarlara uzanan bir çizgide Feyza Hepçilingirler'in seçtiği 13 öykü ve incelemelerinin bulunduğu bu kitap, öyküye dair sorulara cevap arıyor. Öykü dilinin derinlerine dalıyor. Ele aldığı öyküleri didiklemeye, anlamaya ve anlatmaya çalışıyor. Sırayla önce öyküyü ardından değerlendirmesini sunan Öyküyü Okumak okura kendi okuma pratiğini yazarın analizleriyle karşılaştırma imkânı veriyor. Usta yazar ve eleştirmen Feyza Hepçilingirler, bildiğimiz, sevdiğimiz öykülere farklı bir pencereden bakarak okurla yazar arasındaki bağı derinleştiriyor, okumalarımıza yan yollar açıyor.
Kitabın Konusu:
228 sayfa · İlk Yayın Tarihi: Kasım 2013

9/10 puan verdi
Öyküyü Okumak, öykü yazarlığına soyunmuş gençlere güzel bir rehber niteliğinde. Aynı zamanda öykü okuruna da okuma yolculuğunda farklı bir pencere açmakta. Edebiyatımızın on üç güzide yazarından birer örnek öykü ve öykülere ait çözünlemeler yer alıyor kitapta. Yazarın "İmge Öyküler" ile "Sanat ve Hayat" dergileri için 'Öykü Dili' başlığı altında kaleme aldığı yazıları derlediği edebiyat ve eğitim adına faydalı bir çalışma. Kitaptaki yazar ve öykü sıralaması yazarların doğum tarihleri esas alınarak yapılmış. Kitap, sıklıkla birbiri yerine kullanılan "öykü" ve "hikaye" kavramlarını ayıran noktaları vurgulayarak başlıyor. Sonrasında Sait Faik'ten Sabahttin Ali'ye, Adalet Ağaoğlu'ndan Tomris Uyar'a edebiyatımızın usta isimlerinin öykülerine dair çözümlemelerle devam ediyor. "İyi bir öyküde fark etmediğimiz şey, kötü bir öyküde gözümüze batan ilk şeydir. O şey dildir elbette." diyen yazar, öykünün her şeyden önce ve yalnızca bir dil işçiliği olduğunu söylüyor. Bu yüzden de ele aldığı öykülerin dilini ilmek ilmek çözümleyerek, okuru olaya, kurguya başka pencerelerden bakmaya davet ediyor. Kitaptan bir bölümle bitireyim: " Öykü yumuşak yumuşak okşamaz, başında ya da sonunda sarsar okuru. Bir tümceyle, bir ünlemle, bir sözcükle, kimi zaman susarak... Gerektiği yerde gerektiği kadar susmak, etkilemek için çırpınmaktan çok zaman daha iyi sonuç verir. Anlatacak çok şeyi olduğu halde susmayı başarmak zordur. "
Puan vermedi
Öykü okumayı seven bir okur olarak Feyza Hepçilingirler'in Öyküyü Okumak kitabı, okunacaklar listemin başlarına yerleşti. "Okumak zordur, edebiyat yapıtı okumak daha zordur, öykü okumak, en zorudur." (syf 10) diyor Feyza Hepçilingirler.Öykü sever olarak kendisine katılıyorum, zordur öykü okumak.️ Öykünün geleceğinde kısa öykünün egemenliğini gördüğünü söyleyen yazar, "öykü demek, dil demektir"den yola çıkarak çözümlemesini yaptığı öykülerde özellikle dil işçiliğinin peşine düşüyor. Sait Faik Abasıyanık, Sabahattin Ali,Adalet Ağaoğlu, Füruzan, Tomris Uyar, Aslı Erdoğan, Yavuz Ekinci, Ahmet Bülent Tekik, Attilâ Şenkon, Ülkü Ayvaz, Erendiz Atasü, Necati Tosuner, Nursel Duruel'den seçmiş olduğu birer öykünün çözümlemesini yapıyor Feyza Hepçilingirler.Kendi çözümlememi karşılaştırma olanağı bulmuş olmak mutlu etti beni.Öykü severlere özellikle tavsiye ederim bu kitabı.
9/10 puan verdi
Sait Faik'ten Sabahattin Ali'ye Nursel Duruel'den Erendiz Atasü'ye kadar farklı yazarlar ve birer öyküleri güzel bir öykü antolojisi yazarın yaptıgı tahliller gayet hoş, başarılı....Okurların yanısıra yazmak isteyenlerin de okuduğunda farklı bakış açıları kazanacağı güzel bir eser...
7/10 puan verdi
On beş değerli yazarımızın öykülerinin yer aldığı bu kitap güzel bir öykü seçkisi. Feyza Hepçilingirler'in incelemeleri de okuduğumuz öykülere farklı bir açıdan bakmamızı sağlıyor. Öyküler yazarların doğum tarihine göre sıralanmış. Okuma deneyiminize farkındalık katacak güzel bir detay. Ülkemizde yıllar içinde değişenleri ve aynı kalan şeyleri bir parça aydınlatıyor.
10/10 puan verdi
Yazar kitabında usta kalemlerden genç yazarlara kadar uzanan 13 öykü seçmiş ve bunları tek tek incelemiş. Açıkçası bu incelemelerden sonra neden öykü okuyamadığımı anladım. Çünkü öykü okumak roman gibi değil, 'zor'. Niye zor? Genelde öyküler üç beş sayfa olacak kadar kısa ve yazarın bu sayfa aralığında uyandırmak istediği duyguyu bir çırpıda aktarabilmesi gerekiyor. Okurun da bilinci açık, düş gücü yerinde ve her satıra yoğunlaşabilmesi gerekli öyküyü okurken. Zira öyküde sözcüklere dökülmeden alt metinlerle, bir sözcükle, bir ünlemle kimi zamanda sessizlikle anlatılmak istenenler çoğunluktadır.. Bunlar öyküyü etkileyici yapar.. Susmak ve yarım kalanları okuyucunun tamamlanmasını sağlamak... Fazla sözcük yemeğe eklenen fazla su gibidir der yazar, yemeğin suyu arttıkça tadı kaçar... .. Hemingway'in en kısa öyküsünü bilir misiniz? İngilizce 6, Türkçe 5 sözcükten oluşan bir öykü "For sale: Baby shoes, never used" "Satılık: Bebek ayakkabısı, hiç kullanılmamış"
10/10 puan verdi
Öykü okumayı sevenler bi el kaldırabilir mi rica etsem... Ben çok severim..  Hatta  kitap okumaya yeni başlayanlara hep tavsiyemdir.. Öykü kitapları okuyun diye . Birkaç sayfaya hayatı sığdırmak  kolay değildir. Romanda duyguyu döner dolaşır bi daha verirsin ama öyküde bir kere de hissettirmek zorundasın. O yğzden ki herkes öykü yazar ama herkes başaramaz. Başaranlar da güzel  başarır.. #saitfaikabasıyanık favorimdir.. Tahtına aday gördüğüm #şerminyaşar  da   türk edebiyatında iz bırakacak öykü yazarlarından diye düşünüyorum... Peki okuduğumuz öyküleri hiç detaylı sohbetini etme fırsatı buldunuz mu?  @kitapların_arka_yüzü ile  tanıstım bu sohbetler ile.. Ne kadar iyi geldi. Okuduktan sonra üzerine sohbet etmek.. Sonra #acilenokuyoruz grupları kurup gelenek haline getirdik..  Şimdi hem okuyır hemde üzerine tartışıyoruz.. İşte bu kitapta Feyza Hepçilingirler 15 tane öykü yazarını ve öyküyü alıp incelemiş..  Edebiyatta bu işlemin mutlaka  bir adı vardır elbet.. Ama biz  yazarın gıybetini yapmak diyoruz.. Gıybet deyince grup katılımı daha fazla oluyor.. Önce öyküyü, sonra yazarının edebiyata bakısını en sonunda da nerde ne demek istedigini açıklayan sayfalarla konusuyoruz. Kitabı cok cok begendim.. Kesinlikle tavsiyemdir.. Bi eleştirim var ben bu öyküleri okuyunca ciddi bi kitap sepeti yaptım bir kitap bana bir sürğ masraf açtı.. #saitfaikabasıyanık #sabahattinali #cahitsıtkıtarancı #orhankemal #füruzan #tomrisuyar (kendiside favorilerimden üç şairin tek şiiri malum) #nurselduruel #necatitosuner #erendizatasü #ayşekilimci #ülküayvaz #atillaşenkon #aslıerdoğan #yavuzekinci #ahmetbülenttekik
Puan vermedi
Öykü nedir? Bir öykünün atmosferi, karakterleri, geçtiği zaman ve yer nasıl değerlendirilmelidir? Peki? Öykü okumayı mı? Dinlemeyi mi?seversiniz? Ben ikisini de sevenlerdenim . Yumusak duru bır dille okuru yormadan sıkmadan okunan güzel bır kitap oldu.. İyi bir öyküde fark etmediğimi şey, kötü bir öyküde gözümüze ilk batan şeydir. O şey nedir? Dildir elbette… O nedenle öykü her şeyden önce ve yalnızca bir dil işçiliğidir…” Öykücülüğümüzün temel direği sayılan usta kalemlerden genç yazarlara uzanan bir çizgide
Öyküyü Okumak
Sırayla önce öyküyü ardından değerlendirmesini sunan Öyküyü Okumak okura kendi okuma pratiğini yazarın analizleriyle karşılaştırma imkânı veriyor..
Feyza Hepçilingirler
kalemınden yazılan öykü ve öykü yazmanın yolculuğuna davet ediyor#Buyurun
9/10 puan verdi
Alpay Doğan Yıldızın inceleme kitabıyla Feyza Hepçilingirlerin inceleme kitabı arasında zihnimi dokuyorum. Açık ara farkla Feyza Hepçilingirler önde. Onu okurken anladım Alpay Doğan Yıldız cahil cesaretiyle yazmış çünkü "Öyküyü okumak" kitabı öykünün özetini çıkarmaktan ziyade gerçekten diliyle ilgileniyor. İçinde edebiyatımızın çeşitli dönemlerinden, yazın dünyasında başat isim olarak kabul edilen yazarların özenle seçilmiş etkileyici öyküleri bulunuyor. Bu haftam inceleme ve öykü kitaplariyla dolu çünkü öykü okuru ve yazarı olmak oldukça emek istiyor. Okuma uğrasımda öykünün dil çözümlemesini yaparak,metinlerarası ilişkileri daha etkin şekilde yorumlayarak ilerlememi sağladı. Anlatımındaki büyüye istinaden Feyza Hepçilingirler hanımın kitaplarını da merak ettiren ve tadımlık öyküleriyle bit çok yazarı da keşfetmemi sağlayan bir baş ucu eserim olacak. 15/2018
Puan vermedi
Bu kitabı okuduktan sonra artık öykü yazarken sanki Feyza Hanım okuyup eleştirecekmiş gibi yazdığımı fark ettim. "Hatta arada bakalım bu küçük ayrıntıyı da fark edecek mi" gibi sorular bile soruyorum kendime. Çok severek okuduğum bir kitaptı.

Feyza HepçilingirlerYazar · 57 kitap
Feyza Hepçilingirler, (d. 26 Ocak 1948, Ayvalık), Türk yazar. Ayvalık ve İzmir'de ilköğretimini ve liseyi bitiren Feyza Hepçilingirler, 1971 yılında İstanbul Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde yüksek öğrenimini tamamladı. Bir süre İzmir'de çeşitli okullarda öğretmen ve öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1983 yılında 1402 sayılı Sıkıyönetim yasasıyla görevinden alınarak Karadeniz Üniversitesi'ne atandı, ancak 1402 sayılı yasayı protesto etmek için istifa ederek İzmir'e geldi. 1992 yılına kadar özel dersanelerde çalışmasının ardından İstanbul'a yerleşti. Halen Yıldız Teknik Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak bulunmaktadır. Hepçilingirler, 1963 yılında çeşitli dergilerde evlilik öncesi adı olan Feyza Baran olarak şiir yazarak edebiyat çalışmalarına başladı. Yazdığı öykü ve romanları kitaplaştırılan Hepçilingirler, birçok ödül aldı. Halen çeşitli dergilerde ve Cumhuriyet Gazetesinde köşe yazarlığı yapmaktadır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.