Oyunun Kurallarını Fizik Söyler

Eren Veysel Ersoy
Unutmayalım; 3G cep telefonları, MR cihazları gibi ileri teknoloji ürünlerini anında ülkeye getirip halka kullandırmak, teknoloji ve bilimde ilerlediğimiz anlamına asla gelmemektedir. Olsa olsa böyle bir ülkeye, ileri ülkelerin teknoloji ürünleri pazarı demek daha doğru olur.
Herhalde hepimiz günde bir kez olsun aynaya bakıp saçımızı tarıyoruz, bazı insanlar gözlük kullanmakta, hatta sabah işe giderken arabamıza oturup dikiz aynalarımızı ayar etmekteyiz. Aslında fiziğin geometrik optik yüzüne günaydın demekteyiz.
Reklam
Doğanın yasalarını anlatan fizik ve onun sözcüsü olan fizikçiler oyunun kurallarını söyler, diğer oyuncular bu kurallara göre oynar...
Sayfa 145Kitabı okudu
"Yaşam fiziğin içinde, fizik de yaşamın içindedir." Fizikçiler ise doğa ve evrenin büyülü sırlarını keşfedip ortaya çıkararak insanlığa sunan elçilerdir.
...Bunları doğal karşılamak gerekir, çünkü insanoğlu bilmediği şeylerden korkar ve çekinir.Paganizmin yaşandığı dönemlerde de dolunaydan korkularak aya kurbanlar verilirdi, sonraki dönemlerde ayın ne olduğu anlaşılınca bırakın korkmayı aksine aya ve mehtaba romantik anlamlar yüklenmiştir, kurban edilenler de kurban edildikleriyle kalmışlardır.
Sayfa 117Kitabı okudu
...Örneğin ben öyle öğrencilerle karşılaştım ki; lisede fizik okumalarına rağmen ısıyla sıcaklığı, çabukluk ile hızı, ağırlık ile kütleyi birbirinden ayıramıyorlar.
Reklam
Etkileşmelerindeki bu zayıflık nedeniyle nötrinolar, ışık yılı seviyesinde kalınlığa sahip bir kurşun blokla hiç etkileşmeden yoluna devam edebilir, yani bloğun bir tarafından girip diğer tarafından hiçbir şey olmamışcasına güle oynaya çıkıp gidebilir.
Yani, doğa bize sırlarının tümünü aynı anda vermiyor, bizden kaçırıyor. Acaba Tanrı, yarattığı varlıkların tam olarak bilinmesini istemiyor mu?
Konum ve momentumun kesin değerleri, Leyla ve Mecnun gibi asla bir araya gelemezler.
"Kızgın bir sobanın üzerinde otururken geçen bir dakika, bir saat gibi, güzel bir kadının yanında geçen bir saat ise bir dakika gibi gelir.İşte izafiyet teorisi budur."
Sayfa 24 - EinsteinKitabı okudu
Reklam
Acaba Tanrı, yarattığı varlıkların tam olarak bilinmesini istemiyor mu?
Carpe diem; "Yaşadığın anın,bugünün tadını çıkar, belki yarın olmayabilir."
Sayfa 76 - HoratiusKitabı okudu
Resim