Kendiniz hakkında nasıl hissettiğiniz, kısmen beyninizin fiziksel yapısı ile ilişkilidir. Tıpkı boyunuz ve saç renginiz gibi beyin kimyasallarının miktarı, etkinlikleri ve beyninizin farklı bölgelerin çalışma şekli de atalarınızdan miras kalan unsurlardır.
Bugün kendine ilişkin neler hissettiğin, kısmen çocukluğunda aile üyelerinden aldığın iletilerle ilgilidir. Bu iletileri bir çocuk olarak nasıl yorumladığın kendine yönelik iyi ya da kötü hissetmene neden olur. Aynı iletileri genç bir yetişkin olarak tekrar değerlendirdiğinde bu iletilerin hangisine inanmaya devam edeceğine ya da inanmayı bırakabileceğine sen karar verebilirsin.
İdeal olarak, bize tümüyle sağlıklı iletiler gönderen tümüyle sağlıklı kişilerce yetiştirilirz. Ancak gerçekte, kendilerince en iyisini yaptıklarını düşünen fakat mükemmel olmayan ve sağlıklı sevgi ile olumlu ileti verme yeteneği bulunmayan insanlar tarafından yetiştirmekteyiz.
Küçük çocuklar olarak genellikle bize yöneltilen iletilere sorgulamadan inanırız. Genç bir yetişkin olarak ise tüm bu iletilere dikkatlice bakma ve hangilerinin sağlıklı bir özsaygı geliştirmenize katkı sağlayıp sağlamadığına karar verme yeteneğine sahipsiniz. Size iyi hizmet etmeyecek tüm iletileri aklınızdan çıkarma gücünüz vardır.