Doğa kendisini gizlemeyi sever… Erdem ve ahlâk maskeleri tek tek çıkarıldığında insan ilişkilerindeki büyük korkuların ve derin zaafiyetlerin nasıl saklı tutulduğu görülecektir. En masum görünen hallerden habis ruhların doğduğuna pek şaşmamalı, her çağda toplumların tehlikeli olarak görüp dışladığı kimseler hakkında da hemen hükme varılmamalı. Çünkü zaman, insanlara dair sözünü şimdi söylemekten çok yarınlara ertelemiştir. Mevcut değerler dünyasında çift yönlü doğa durumunu keskin bir bilinçle ve bilgece yollardan tasvir eden düşünürlerin başında gelir La Rochefoucauld. Öncelikle o, karakterlere sirayet eden hastalıkların çözümleyicisidir. Ama ahlâkçılığa düşmeden gerçek bir ahlâk psikoloğu gibi eylemlerin yönelimini tespit ederek... Bir ironi ustasıdır... Ona göre, yüceymiş gibi görünen vasıflar çoğunlukla büyük kusurlarla örülmüştür: “Irmakların denizde kaybolmaları gibi, erdemler de bencillik içinde kaybolup giderler.” Özdeyişler, yalnızca bir “güzel sözler” derlemesi değildir; dikkat edilmesi gereken şey yüzeydeki aldatıcı görünümlere karşın en dipteki dalgalardır. Yaşadığı yüzyılda insanlar arası ilişkiler içinde gözlem gücünü yitirmeyen La Rochefoucauld, bir münzevi düşünür olarak davranışların arka planındaki niyetleri sezinlemiştir. Özdeyişler zanaatkâr ustalığıyla işlenen bir eserdir. Thomas Hardy, Nietzsche, Lichtenberg, Sthendal ve André Gide gibi birçok düşünür ve sanatçı değerler dünyasındaki karşıtlıkları, insandaki çatışmayı gösterirken en başta La Rochefoucauld’ya çok şey borçludurlar.
Yazar:
François de La Rochefoucauld
François de La Rochefoucauld
Çevirmen:
Özcan Doğan
Özcan Doğan
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 22 dk.Sayfa Sayısı: 119Basım Tarihi: Eylül 2017İlk Yayın Tarihi: 1969Yayınevi: Doğu Batı Yayınları
ISBN: 9789752410640Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
119 syf.
10/10 puan verdi
La Roshefoucauld "Özdeyişler"
Emil Cioran müsahibələrindən birində belə bir ifadə işlədir: "İnsanı həqiqətən oxuyaraq tanımaq istəyirsinizsə Nietzschedən daha çox La Roshefoucauld ilə Chamfortu oxumalısınız". Cioranın bu ifadəsi La Roshefoucauldu oxumaq üçün mənə ilham qaynağı oldu. Sonralar öyrəndim ki, La Roshefoucauldu tərif və təqdir edənlər heç də az deyil: Thomas Hardy, Nietzsche, Lichtenberg, Sthendal, Andre Gide və sair. La Roshefoucauld həqiqətən də aforizmlərində insanı bütün çılpaqlığı ilə təsvir etməyi bacarır. Onun aforizmləri ifadə şəklinə görə digər bütün aforizmlərdən kəskin fərqlənir. La Roshefoucauld hər aforizmi ilə bizi sanki alovun üzərində rəqs etməyə dəvət edir. İnsanın daxilindəki ən gizli niyyətləri aşkara çıxardığı üçün bu əsəri oxumaq əksər insanlar üçün həm də narahatlıq mənbəyidir. Ona görə bu əsəri məncə insan psixologiyasını dərindən anlayan və insan təbiəti haqqında çox oxuyub araşdıran insanlar oxumalıdır. La Roshefoucauld kitabda özündən öncəki filosoflara tənqidlər yönəltməyi də unutmur. Bir neçə aforizmində Senecaya ağır tənqidlər yönəldir: Ey Seneca, ölümün heç olduğunu və onunla barışmamız gərəkdiyini deyirsən, ancaq bunu etmə səbəbin ölümündən sonra anılmaq istəyin deyilmi? Bu və digər bir neçə məqamda La Roshefoucauld ilə razılaşmasam da, onun aforizmlərinin həqiqət yükünün çox ağır olduğunu düşünürəm. Zatən Nietzsche və Cioran kimi böyük filosoflar tərəfindən təqdir edilməsinin də səbəbi budur.
Özdeyişler
ÖzdeyişlerFrançois de La Rochefoucauld · Doğu Batı Yayınları · 2017151 okunma
Reklam
119 syf.
2/10 puan verdi
Berbat ötesi bir çeviri
Hayatımda gördüğüm en kötü çevirilerden bir tanesi. Yazık etmişler La Rochefoucauld'a. Kitabın başına Osmanlıca'ya çevrilmiştir yazsaydınız da almasaydık. Midem bulanıyor.
Özdeyişler
ÖzdeyişlerFrançois de La Rochefoucauld · Doğu Batı Yayınları · 2017151 okunma
119 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Nietzsche ve Schopenhauer okuyucuları bu ismi mutlaka tanır. Nietzsche’nin toplumun erdemli ve zeki olanlarının okuduğuna inandığı, Schopenhauer’ın ise sıklıkla satırlarında bahsettiği bir isimdir. “Rochefoucauld bir kimseye hem fazla saygı duyup hem de onu çok sevmenin zor olduğuna isabetle dikkat çeker. Buna göre insanların sevgisini mi,
Özdeyişler
ÖzdeyişlerFrançois de La Rochefoucauld · Doğu Batı Yayınları · 2017151 okunma
135 syf.
·
Puan vermedi
Geçenlerde ortaokul yıllarımda notlar aldığım defterimi buldum ve defterin yarısı bu adamın sözleriyle doluydu. Yıl 1997 ya da 98 olması lazım. O dönem beni epey etkilemiş sanırım. Şimdi tekrar okudukça o yılları hatırlıyorum.
Özdeyişler
ÖzdeyişlerFrançois de La Rochefoucauld · Varlık Yayınları · 2010151 okunma
Reklam
135 syf.
9/10 puan verdi
François de La Rochefoucauld, 17.yüzyılda yaşamış bir Fransız yazar. Eseri okuyunca 17.yüzyılda yazıldığına inanmak güç geliyor. Yazar, nokta tespitlerle ve yoğun eleştilerle bugün düşünülen çoğu duygunun, düşüncenin ölümsüzlüğünü bize gösteriyor. Özellikle insanın kendini beğenmişliği, kibri, hasedi, kendini kandırışını okuyan kişinin yüzüne vuruyor. Mükemmeliyetçilik budalaları, bu kitabı beğenmeyecektir. Çünkü bu kitapta insanın aslında ne kadar ilkel ve zayıf oluşunun kanıtları var. Son olarak kadınlar hakkında görüşleri maalesef dönemini yansıtıyor. Bu konuda kendini geliştirememiş olması üzücü olsa da diğer konulardaki gözlem yeteneği hayranlık duymaya yetiyor.
Özdeyişler
ÖzdeyişlerFrançois de La Rochefoucauld · Varlık Yayınları · 2010151 okunma
135 syf.
7/10 puan verdi
Kitap 17. Yy ortalarında yazılmış. Yazarın da dediği gibi içindeki bazı fikirlere katılmayanlar olacaktır.Benim de katılmadığım düşünceler oldu. Yazarın katılmadığım düşüncelerinin de, içinde yaşadığı toplumun değer yargılarının bir sonucu olduğunu anladım. Örneğin yapılan her iyilikte menfaati temel alan, gücü hakta değil de kuvvette bulan bir toplumda yaşayan insandan, bunların aksi bir düşünce beklemek yanlış olur. Buna rağmen Özdeyişlerde hikmetli sözlerin ağırlığı elbette daha fazla. Batı toplumunda bu tarz eleştiriler içeren eserlerin beslendiği kaynak, insanların inançları ile yaşayışları arasındaki tezattır. Bu gerçek, batı toplumunun Hıristiyanlıktan uzaklaşmasınin da temelidir. Bir de ilahi ölçülere dayanmayip kişilerin düşüncelerine göre şekillenen toplumda elbette hatalar çok olacaktır. Özdeyişler çoğu noktada yozlaşmış bir toplumun aynası olmuş.
Özdeyişler
ÖzdeyişlerFrançois de La Rochefoucauld · Varlık Yayınları · 2010151 okunma
·
Puan vermedi
Arada bu okyanus olmasaydı...
Bazı kitaplara çok değişik yollardan ulaşırsınız. Öyle ki bazen kitap karşınıza çıkar, bazen iyi bir dostun hediyesi yoluyla kurulur bağ... Bazen de sevdiğimiz kitaplar başka yazarları, başka eserleri refere eder ve böylece tanışma imkanı buluruz aslında hiç karşılaşamayacağımız eserler ve yazarlarla. Bu sonuncu söylediğim şekilde yaşantıma giren
Özdeyişler
ÖzdeyişlerFrançois de La Rochefoucauld · Varlık Yayınları · 2010151 okunma
135 syf.
9/10 puan verdi
·
13 günde okudu
120 sayfalık ince bir kitap olmasına rağmen kasıtlı olarak ağır/ağır ve sindirerek okumayı tercih ettim. Bugüne kadar okuduğum bütün aforizma tarzında yazılan kitaplar içerisinde açık ara en iyisi olduğunu söyleyebilirim. Aslında hepimizin bilinç altında yaşattığı, kabul ettiği bir çok gerceğin usta bir el tarafından kaleme dökülmüş hali bi eser. Çok yalın, anlaşılır ve öğretici… Her kütüphanede bulunmalı. Kesinlikle tavsiye ederim.
Özdeyişler
ÖzdeyişlerFrançois de La Rochefoucauld · Varlık Yayınları · 2010151 okunma
Reklam
135 syf.
9/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Bir kaç yerde La Rochefoucauld'un sözlerini okudum. Beni gerçekten etkileyecek sözlerdi. Biraz araştırınca Nietzsche gibi düşünürlerinde bu yazarı okuduğunu öğrendim. Bu yazar aslında yazdıklarını bastırmak istememiş ama kendisine ait olmayan ifadelerinde ona ithaf edilmesini engellemek için kitabı bastırmış. Yazarın iki kitabı var ancak Türkiye'de sadece birine ulaşılabiliyor. Yazar en başta kendini tanıtıyor , bu kısmını komik bulabilirsiniz. "Oldukça hareketliyimdir, hatta gereğinden biraz fazla, söz söylerken bana çok işaret yaptıracak kadar." şeklinde ifadesini biraz kendimle özdeştirip yazara aşırı sempati beslediğimi itiraf edebilirim. Özdeyişler, bana Freud'u anımsattı. Davranışların içsel kökeniyle ilgili çok özdeyiş var. Kadınlara karşı biraz taraf tutulduğunu üzülerek söylüyorum ancak 1613 te doğan biri için anlaşılabilecek bir durum. Siyasal, kadınsal, ahlaksal... özdeyişlerden oluşuyor. Altını çizdiğim, bunu kesinlikle kullanmalıyım dediğim çok özdeyiş var. Altını çizdiklerimin hepsini paylaşırsam görgüsüzlük olur ama yine de dayanamayıp yazacağım.
Özdeyişler
ÖzdeyişlerFrançois de La Rochefoucauld · Varlık Yayınları · 2010151 okunma
135 syf.
9/10 puan verdi
Ben kitabın çok eski tarihli bir basımını okudum. Gerçekten etkilendiğimi söyleyebilirim. Soluksuz okudum. İlginç bir eser, genelde bu tarz kitapları başlayıp bitirdiğim hatta pek okuduğum da söylenemez. Fakat yazarın hayat hikâyesini kısaca okuduktan sonra neler yazdığına neler düşünüp paylastigina dair bir merak uyandırdı bende. Benim izlenimim yazar kötümser olduğu düşüncesi uyandırıyor fakat hissettirdiği gerçekçilik, yaşadığı olumsuzluklar ve içinde bulunduğu dünyaya uyumsuz yaşamının getirdiği bir nefret ürünü gibi düşündürsede başta yazıları, günümüz dünyasında da geçerliliğini koruduğunu farkedince fikriyatta ağır basıyor. Ben şahsen begendim güzel ve okunası bir yapıt. Ayrica kendi ağzından kendini tasvir edisine de hayran kaldım.
Özdeyişler
ÖzdeyişlerFrançois de La Rochefoucauld · Varlık Yayınları · 2010151 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.