Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Hz. Ömer Örneği

Özgün Bir Kur'an Yorumu

Ali Galip Gezgin

Özgün Bir Kur'an Yorumu Sözleri ve Alıntıları

Özgün Bir Kur'an Yorumu sözleri ve alıntılarını, Özgün Bir Kur'an Yorumu kitap alıntılarını, Özgün Bir Kur'an Yorumu en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Netice itibariyle Hz. Ömer, Kur'ân'da geçen âyetlerde emredilen hususlara kayıtsız şartsız teslim olmuş; hem kendi özel hayatında hem de hilafeti dönemindeki uygulamalarıyla Kur'ân'ın birinci öncelikli kaynak olduğunu göstermiştir.
Sayfa 134Kitabı okudu
Hz. Ömer'e göre İslâm Dîninde kaynak açısından yegâne otorite Kur'ân'dır. Karşılaşılan bir problemin çözümüne dair Kur'ân'da bir âyet var ise, başka bir delil aramadan, Kur'ân ile iktifa eden Hz. Ömer, Kur'ân'ın otoritesinin zedelenmemesi için, sahâbenin çok hadîs rivâyet etmesine karşı çıkmış, kendisi de bu hususta oldukça hassas davranmıştır. Hz. Ömer'in temel gayesi, Kur'ân ile hadîslerin birbirine karıştırılmasını önlemek ve Kur'ân'ın birinci öncelikli kaynak olduğunu vurgulamaktır. Böylece, ileride doğacak birçok anlaşmazlığın ve karmaşanın önlenmesini sağlamıştır. Zira günümüzde bile, uydurma rivayetlerin yol açtığı karmaşa düşünüldüğünde, Hz. Ömer'in çok hadîs rivayeti hususunda gösterdiği duyarlılık daha iyi anlaşılmaktadır.
Sayfa 159Kitabı okudu
Reklam
Hz. Ömer bir defasında vâizin birine şöyle demiştir: "Başkalarını ıslah etmek için kendinizi ıslah etmeniz gerekir."; "Dünyaya az meylet, hür yaşarsın."; "Günah işlemekten vazgeçmek, tevbe ile uğraşmaktan daha kolaydır."; "Bana hatalarımı gösteren adamdan Allâh razı olsun
"Eğer, eşinizin aleyhinde yardımlaşarak bir şey yapmaya kalkarsanız, bilin ki, Allâh onun dostu, Cibril, inananların iyileri ve ayrıca melekler de yardımcısıdır.
Sayfa 116Kitabı okudu
Günümüzde bile adaletten söz edildiği zaman, "Hz. Ömer'in Adaleti" deyimi çok sık kullanılmaktadır. İdareciliğinde- Pomahareti ve yönetimdeki disiplini nedeniyle, İslâm'da ilk defa "Emîru'l-Mü'minîn" unvanını alan da yine Hz. Ömer'dir.
"Ey Mü'minlerin emîri! Kur'ân bizim üzerimize nâzil oldu, onu okuduk ve niçin nâzil olduğunu biliyorduk. Bizden sonrakiler, Kur'ân'ı okuyacaklar ve niçin nâzil olduğunu bilmeyecekler. Onlar re'ye müracaat edecekler, re'y olunca da aralarında ihtilaf olacaktır.
Reklam
Hz. Ömer, karşılaşılan problemlerin çözümünde öncelik olarak Kur'ân'ın otoritesini esas almıştır.
Sayfa 127Kitabı okudu
Hz. Ömer, Kur'ân'a ölü bir metin olarak bakmamaktadır. Diğer bir deyişle, Hz. Ömer'in Kur'ân'a bakışı ve tasavvuru, satırlarda yazılmış şekline, dizilişine kutsiyet atfetmekten çok; Kur'ân'ın muhteviyatına, mantûkundan ziyade mefhûmuna önem vermesi şeklindedir.
Bütün bu mülahazalardan sonra diyebiliriz ki, Hz. Ömer'in İslâm dîni ile şereflenmesinde, Kur'ân'ın mühim bir rolü vardır ve daha sonra karşılaşılan problemlere çözüm üreten Hz. Ömer'in özgün yorumlarının temelinde de Kur'ân'ı dinleyip, anlayışı ve özgün Kur'ân tasavvuru ve yorumu yatmaktadır.
Kur'ân'a tabi olunuz. Kur'ân'ı kendinize uydurmayınız. Kim Kur'ân'ı kendisine uydurursa Kur'ân o kimseyi tepe taklak yere düşürür ve cehenneme götürür. Kim de Kur'ân'a ittibâ ederse, Kur'ân onu Firdevs cennetlerine ulaştırır. Gücünüz nispetinde, Kur'ân'ın sizlere şefaatçi olmasına, hasmınız olmamasına gayret ediniz.(...) Şunu iyi biliniz ki bu Kur'ân, hidâyet membai ve ilimlerin en parlağıdır. O, Rahmân'dan gelen ve kendisiyle kör gözlerin, sağır kulakların ve kilitli kalplerin açıldığı en son kitaptır
Sayfa 128Kitabı okudu
Reklam
Bir kimseye isnad edilen bir suç veya günah, o kimse tarafından işlendiği kesin olarak ortaya konulmadan, sadece dedikodu ve spekülasyonlara bakarak suçsuz bir insan hakkında hüküm vermek veya masum bir insanı suçlamak son derece yanlıştır.
Sayfa 117Kitabı okudu
"Kur'ân mushaf'tadır. O tek başına konuşmaz; insanlar onu konuşturur."
Kur'ân, sahâbeye göre sadece bir şeyler söyleyip buyuran, bir şeylere hükmeden ve yasaklayan bir metin değildir. Kur'ân, yaşanmışın bir söylemidir. Beşerî beklentilere bir cevap olarak indirilmiş olan bu metin, hayatın hareketliliği içerisine doğmuş ve hayatın gerçekleri ile şekillenmiştir. Bu olgu, metnin muhataplarını kendi özgün gerçeklikleri ve tarihsellikleri bağlamında yorumlama sorumluluğunu da gerektirir.
İçinde yaşadığı toplumun bazı bireylerinin aksine, Hz. Ömer'in, Kur'ân'ın vermek istediği ahlâkî mesajı çok iyi idrak ettiğinin bir ispatı olan bu muvâfakati de göstermektedir ki, bir insanın suçlu olduğu ispat edilene kadar, o kimse suçsuzdur.
Sayfa 117Kitabı okudu
39 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.