Anton Çehov
ANTON ÇEHOV, 1860’ta doğdu. 1879’da Moskova Tıp Fakültesi’ne girdi. 1884’te çeşitli hastanelerde görev almaya başladı ve Bukalemun adlı ilk öykü kitabı aynı yıl yayımlandı. Bu dönemde birer perdelik kısa oyunlar da yazdı ve İvanov (1887) adlı oyunuyla dram tekniği alanında Rus tiyatrosuna büyük yenilikler getirdi. Bozkır (1888) adlı uzun öyküsüyle büyük bir yazar olarak tanındı ve öykünün Rusya’da yazınsal bir tür olarak yerleşmesini sağladı. Vereme yakalanınca, 1891’de Moskova yakınlarındaki Melikovo Çiftliği’ni satın aldı ve burada geçirdiği yıllar gerek yazınsal üretimi, gerek kolera salgını ve kıtlıklardaki tıbbi etkinlikleri açısından son derece verimli oldu. 1899’da Yalta’da yaptırdığı ev, Korolenko, Rahmaninov, Stanislavski gibi sanatçıların uğrak yeri oldu. Hastalığına rağmen, Duçetka (1899), Köpekli Kadın ve Gelin (1899) gibi ünlü yapıtlarını bu dönemde kaleme aldı. Vanya Dayı (1897), Üç Kız Kardeş (1900), Vişne Bahçesi (1903) gibi büyük oyunlarını hayatının son yıllarında yarattı. 1904’te, eşi ve ünlü tiyatro oyuncusu Olga Knipper’le gittiği Badanweiler’de ölen Çehov, çarlık dönemindeki siyasi çıkmazları, basit insan yaşantılarını büyüteç altına almaktaki ustalığı, yalın ve ölçülü biçemi, gelenekselliği aşan anlatım biçimiyle dünya edebiyatının ustaları arasına katıldı.
Kitabın Konusu:
56 sayfa

8/10 puan verdi
eğer gün içerisinde iş yoğunluğunuz var lakin hala kitap okumadan gününüzü bitirmek istemiyorsanız elinize aldığınızda hemen bitereceğiniz bir kitap . çünkü kısacık :) Bir yürümenin , esen rüzgara kendimizi bırakmanın , elimize kahvemizi almanın , sevdiklerimizi görüp , sohbet etmenin bizler için ne kadar mühim ve önemli olduğunu bunları yapamayınca anlarız . Bir nevi elimizdekileri kaybedince . Umarım biz aldığımız her nefesin , heranın güzelliğinin farkında olup , elimizden kaybetbeden değer bilenlerden oluruz ' Yaşamanın , özgürlüğün , farkına varılmalı..' " İdam insanın canını derhal , oysa ömür boyu hapislik yavaş yavaş alır . Hangi cellat daha insanidir ? Sizi birkaç dakika da öldüren mi , yoksa canınızı yıllar boyunca ve yavaş yavaş çıkaran mı ? " . . Keyifli okumalar ♡
Pahalı DerslerAnton Çehov · Can Yayınları · 2021805 okunma
En pahalı ders, tecrübedir.
Daha önce
'un
Altıncı Koğuş
Altıncı Koğuş
kitabını okumuştum. Bu kitapta 6 tane kısa öyküden oluşuyor. Öykülerde daha çok insanoğlunun zaaflarına, yoksulluğuna, yoksunluğuna ve acılarına değinmiş. Bana kalırsa Uyku ve Bahis öyküleri bir roman olsaydı zevkle okurdum. Konuları merak uyandırıcı, sonları da çok şaşırtıcıydı. Bence öykülerin en büyük özelliği kısa olduğu hâlde akılda kalması ve okuyucuyu biraz da ters köşe yapması. Zaten çok kısa bir kitap, bir günde okunabilir.
8/10 puan verdi
İlk defa Anton Cehov okuyorum. İcinde hepsi birbirinden guzel alti oyku var. En cok begendigim ve beni etkileyen "Bahis" baslikli oyku oldu. Okumasi kolay, dil anlasilir ve akici. Cehov ilk defa okudum ama son olmayacak. Yorucu ve kalin kitaplarin arasina serpistirilecek cerez tadinda bir kitap... Kitapla kalin...
8/10 puan verdi
"İdam insanın canını derhal, oysa ömür boyu hapislik yavaş yavaş alır. Hangi cellat daha insanidir? Sizi birkaç dakika da öldüren mi, yoksa canınızı yıllar boyunca ve yavaş yavaş çıkaran mı?" Selamlar! Can Yayınları'nın Amazon işbirliğiyle çıkardığı bu serinin ilk kitabını okumuş bulunuyorum. Serinin genel olarak ince kitaplardan oluşması, uzun ve yorucu kitapların ardından, rahatça okunma fırsatını sunuyor. Keza ben miskin bir pazar gününe yakışan çıtır, güzel bir kitap seçmişim. :) Daha önce Çehov okudum ve kalemini de gayet beğendim. Bu kitabını daha önce duymamıştım ama bu işbirliği ile tanışma fırsatımız oldu. Kitap altı öyküden oluşuyor. Hepsi de minicik ama farklı duygular bıraktı ben de. Çehov farklı yaşamlardan seçmiş karakterlerini ve karakterler üzerinden duygu ve düşünceler aktarılmış. Genel itibariyle iyi hikayelerdi diyebilirim. Ama en güzelini sorarsanız son öykü "Bahis" kitabın sonuna damgasını vurmuş. Çok beğendim. Yaşarken bizim için çok değerli olduğunu düşündüğümüz fakat gelip geçici hayatta aslında çok da anlamı olmayan şeylere ne çok anlam yüklediğimizi sorguladığım bir öykü oldu. Okuyanlar eminim sevecektir. Zor kitapların ardından "günüm boş geçmesin bir şeyler okuyayım ama beni yormasın" düşüncesiyle bir kitap seçerseniz eliniz bu kitaba gitsin. :) Şimdiden keyifli okumalar. :)
Pahalı DerslerAnton Çehov · Can Yayınları · 2021805 okunma
Kısa ama manası derin öyküler.
5/10 puan verdi
-->Yazar Yalan söylemeye alışmış insanlar, bir gün size de yalan söylediğinde şaşırmayınız! -->Eski Ev Evin annesinin kaybı ve sorumsuz bir babanın davranışlarıyla kararan hayatlar. -->Pahalı Dersler En özet şekliyle "Özel ders öğretmeninize aşık olmayınız" -->Uyku Temel ihtiyaçlar yeterince baskın olduğunda etik değerleri pek de önemi kalmıyor. -->Prişibeyev Çavuş Günümüz Türkiye'sinde de olduğu gibi her şeyi kendi görevi zanneden, kraldan çok kralcı olan insanların iticiliği üzerine -->Bahis İnsan okuyarak, düşünerek, hissederek kendini bulduğunda, başka bir etkene gerek duymadan mutluluğa ulaşabilecektir
9/10 puan verdi
Birden fazla hikayeden oluşuyor. Okuması oldukça kolay ve basit olaylar üzerinden güzel sonuçlar çıkartıyor. Adının hakkını kesinlikle verdiğini düşünüyorum. Özellikle “Bahis” hikayesi şahaneydi.
7/10 puan verdi
“Yaşamak,nasıl olursa, olsun hiç yaşamamaktan iyidir.” Herkese merhaba,uzun soluklu bir kitap okuma maratonunun ardına şöyle çerez niyetine okunacak güzel bir öykü kitabını bitirmiş bulunmaktayım. Anton Çehov’a ait olan bu Pahalı Dersler kitabı,içerisinde 6 adet birbirinden farklı öykü içeriyor. Sade, akıcı bir anlatıma sahip öykülerin kendimce tek eksik yanı,sonlarının bitiş şekliydi;biraz eksik biten çabucak sonuca bağlanan sonlardı sanki. İçlerinden en çok beğendiğim öykü ise “Bahis”adlı öykü oldu. Gerçekten sonu diğerlerine nazaran daha güzel idi. Haftasonu okumalık,ya da şöyle hafif bir şeyler okuyayım düşüncesine olanlara tavsiye edebileceğim kısacık bir kitap. Keyifli okumalar :)
8/10 puan verdi
Rus toplumunu anlatan 6 kısa hikayeden oluşmaktadır. Hikayelerin ortak noktası ise sefalet, acı, karamsar hava… Beni en çok etkileyen hikaye uyku oldu. Yazar, sıradan insanların hayatlarını yalın ve etkileyici şekilde anlatmış. Keyifli okumalar
Ben yazmalıydım
9/10 puan verdi
Lacivert klasiklerden yine kısa bir kitap ve içerisinde 6 öykü bulunmakta. Sıkmadan okuyabilinicek saf ve anlaşılır öyküler bulunmakta. Zamanın şartlarını ve önemsenen olgularını anlamak için ideal bir kitap. Bazen bu öyküyü ben yazmalıydım dedirtiyor bu da ulaşılması istenen bir özellik olsa gerek.
8/10 puan verdi
Keyifli ve kolay okunan minik bir öykü kitabı. Can Yayınları Lacivert Klasikler'den ilk okuduğum kitap. Bu seri ilk duyurulduğunda oldukça tepki toplamıştı ama ben fikir olarak seriyi çok sevdim. Fena olmayan bir fiyata tüm kitapları alabiliyorsunuz. Tam kitap aralarına yerleştirmelik ufak kitaplar yapmışlar. Fikir çok hoş. Kitap 6 öyküden oluşuyor. Hepsi de çevirisi güzel ve keyifli öyküler. Özellikle uzun uzun okuma yapamayan herkese öneriyorum. İyi okumalar!

Anton ÇehovYazar · 155 kitap
Anton Pavloviç Çehov (29 Ocak 1860, Taganrog Rusya - 15 Temmuz 1904, Badenweiler, Almanya), Rus tiyatro yazarı ve modern kısa öykülerin kurucularındandır. Rusya'nın güneyinde Azak Denizi kıyılarındaki Taganrog'da bakkal bir babanın oğlu olarak Dünya'ya geldi. Dört çocuklu bir ailenin ortanca çocuğudur. Babası, ticaretten çok dini konulara eğilimleri olan sert ve otoriter bir adamdı. Babasının baskısıyla kilise korosunda ilahi söyleyen Çehov, ticarette başarı sağlayamayan babasının yerine dükkân işleriyle de ilgilendiğinden lise eğitimi uzadıkça uzadı. Çehov, bir süre Yunanlı çocukların devam ettiği yerel bir okulda okudu. Daha sonra on yıl boyunca lisede Yunan ve Latin klasikleriyle temel bir eğitim gördü. Düş gücüne fazlasıyla olanak tanıyan bu eğitim Çehov'un yaşamı boyunca klasiklerden hoşnut olamamasına yol açacaktı. "Edebiyat Öğretmeni" adlı hikâyesi üniversite yıllarına aittir. 1876'da babasının iflas etmesi üzerine ailesi Moskova'ya göçtüğünde, kendisi bir ağabeyi ile birlikte Tagangrog'da kalarak liseye devam etti. Üç yıl boyunca, henüz çok genç olmasına karşın kendi hayatını kendi kazandı. Zor koşullar altında geçen çocukluk yılları, hikâyelerinde çocuklara geniş yer vermesine ve hep hüzünlü, incinmiş çocukları anlatmasına neden oldu. 1879'da liseyi bitirdi ve Moskova'ya giderek tıp fakültesine girdi; 1884'te doktor oldu. Tıp öğrenimi sırasında ailenin geçimine katkıda bulunmak için çeşitli dergilerde yazılar yazdı. Bu dönemde yazdığı yazılarını "Melbourne'ün Masalları" adlı kitapta toplayarak üniversiteyi bitirdiği yıl ilk kitabını yayınladı. Çehov, üniversiteyi bitirir bitirmez hekimliğe başladı. "Cerrahlık", "Cansız Ceset", "Kaçak" adlı hikâyelerini bu dönemde yazdı. Hekimlik çok vaktini aldığından yazmasına engel olmaya başlayınca hekimlikten vazgeçip yazarlığa yöneldi. Yazarlığına hekimliğinin izleri görülür. Pek çok kimse onun Çarlık Rusyası'nı anlatışını, bir doktorun hastalığı teşhis edişine benzetir. 1887'de "Alacakaranlıkta" adlı öykü kitabıyla Rus Akademisi tarafından verilen Puşkin ödülü nü kazandı. Aynı yıl ilk büyük tiyatro oyunu "İvanov", Moskova'daki Korsch Tiyatrosunda sergilendi. Ünlü öyküsü "6. Koğuş" 1892'da yayınlandı. Aynı yıl kolera salgını olan bölgelerde doktor olarak aktif rol oynadı. Merkez Rusya'da bir Melikhov adını verdiği bir malikane satın alarak taşındı ve yaşamında "Melihova dönemi" denilen yeni bir dönem başladı. Bu dönemde yaratıcılığının zirvesine ulaştı. Sürekli kendisini ziyaret gelen dostlarını malikanede ağırladı. 1894 yılının bir bölümünü yurtdışında geçirdi. Bu arada vereme yakalandı, tedavi için Kırım'a geçti. 1895'te "Martı" oyununun ilk versiyonunu yazdı. "Sakhalin Adası"nı yayınladı. Tolstoy ile tanıştı. Oyunun St. Petersburg'daki ilk gösterimi başarısızlıkla sonuçlandı. 1897'de Köylüler adlı uzun öyküsünü yayınlattı. 1898'de Sanat tiyatrosunu Stanslavski ile birlikte kuran Nemiroviç-Dantçenko Martı'yı sahnelemek için Çehov'dan izin istedi, bu arada Çehov, ilerde evleneceği aktris Olga Knipper'le tanıştı. Martı oyunu büyük başarı elde etti. Çehov'un babası öldü. 1899'da Vanya Dayı'nın ilk gösterimi yapıldı, Toplu Yapıtlarının ilk cildi yayımlandı. 1901'de Üç Kızkardeş sahnelendi; Çehov, Kafkasya seyahatinden sonra bir ev yaptırdığı Yalta'ya döndü ve Olga Knipper ile evlendi. 1904'te "Vişne Bahçesi" Moskova'da sahnelendi. Sağlığı bozulan Çehov, eşi ile birlikte Almanya'ya gitti ve Badenwiller'da öldü. Çehov'un bütün yapıtları ölümünden 40 yıl sonra 20 cilt halinde yayımlandı. Bu yayının 8. cildinde Çehov'un sayısı birkaç bine ulaşan mektupları yer alır. Çehov'un tiyatro sevgisi çocukluk yaşlarında izleyici olarak başladı. Vodvil olarak adlandırdığı birer perdelik oyunlarıyla, dörder perdelik oyunlarından ilk ikisi olan İvanov ve Orman Cini'ni 1887-1890 yıllarında yazdı. En ünlü eseri [Çalıkuşu] idi. Vodvilleri taşra tiyatrosunda büyük başarı kazandı. Bir Moskova tiyatrosunda sahnelenen İvanov da çok büyük başarı sağladı. Orman Cini'nin aynı başarıyı sağlamaması üzerine Çehov oyun yazmaya uzun süre ara verdi. Martı'yla yeniden oyun yazmaya başlaması ikinci başarısızlığı beraberinde getirdi. Bunun üzerine Çehov tiyatroyla ilgisini kesmeye karar verdi. Bir mektubunda şöyle diyordu: "700 yıl yaşasam bir piyes yazmam. Nesine isterseniz bahse girerim." Bunları yazarken tiyatro sevgisini hesaba katmamıştır. Bu sırada Vanya Dayı büyük övgülere layık görülüyordu. Martı'nın ikinci sahnelenişinde kazandığı büyük başarı da Üç Kız Kardeş ve Vişne Bahçesi'ni yazmasını sağladı
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.