Parçadan Bütüne: Peyami Safa Kitabı

Seval Şahin

Parçadan Bütüne: Peyami Safa Kitabı Sözleri ve Alıntıları

Parçadan Bütüne: Peyami Safa Kitabı sözleri ve alıntılarını, Parçadan Bütüne: Peyami Safa Kitabı kitap alıntılarını, Parçadan Bütüne: Peyami Safa Kitabı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hastalık, Peyami Safa edebiyatında bir “leitmotif “ tir. Romanları fiziksel ve ruhsal açıdan hasta karakterlerle doludur.
Sayfa 149Kitabı okudu
Reklam
Fatih-Harbiye
 Peyami Safa’nın dahil olduğu ve keskin ikili karşıtlıklarla ilerleyen batılılaşma geleneğimizin somut bir “biz ve onlar“ çatışması olmadığını, meselenin her zaman kadına tahakküm ve kadının özgürleşme çabasının engellenme, susturulma kaygısı olduğunu bize bir kere daha ilan eder.
Sayfa 20 - Erol KöseoğluKitabı okudu
Korkak Düşünce
İnsanların yüzde doksanı senin gibidir. Düşünürler ve korkarlar. Düşününce de korkmayan var mıdır?
Sayfa 82 - Ötüken Neşriyat
Peyami Safa
19. yüzyılda Avrupa etkisinin, Osmanlı yazarlarının düşünceleri ve estetik anlayışlarında yarattığı dalgalanmaları yakından izleyen, çoğunu kendisi de paylaşan, geçiş nesli yazarlarındandır.
Süreyya Elif AksoyKitabı okudu
Dokuzuncu Hariciye Koğuşu
Romanın tefrikasındaki kapanış, Peyami Safa’nın önceki romanlarında görünen öğreticilik kaygısının sürdüğünü ortaya koyarken kitaptaki kapanış, hastalığı odağa alan bir anlatı sunar.
Sayfa 29 - Seda Yücekurt ÜnlüKitabı okudu
Reklam
Hasta bedenin ölümle, yıkımla, dağılmakla ilişkilenen durumu; yeniden doğuşu, yenilenmeyi, canlanmayı da beraberinde getirebilir.
Dokuzuncu Hariciye Koğuşu
..Genelde hastalık, batıyı temsil eden ya da batıyı tercih edenle ilişkilendirilir. Romanda bir Fransız hayranı olan Paşa’nın felç geçirmesi de yine bu cezalandırılma fikrini güçlendirir..
Sayfa 27 - Seda Yücekurt ÜnlüKitabı okudu
Kararlı Anti-kominist
Safa’nın faşizm ve demokrasi ile ilgili görüşleri tutarlı değildir. Hiçbir zaman sistematik bir faşist olmasa da 1940’larda Nazi Almanyası ile Mussolini İtalyasını ideal korporatist rejimler olarak görür. Hitler ve Mussolini, ona göre toplumsal hastalıklara doğru korporatist teşhisler koyabilmiş hekimlerdir.
Sayfa 149 - Barış ÖzkulKitabı okudu
Edebiden Siyasala
(Peyami) Safa'nın bütün metinleriyle edebi alandan çok siyasal alanda sonuç almaya dönük bir yazınsal model tasarladığı belirtilmelidir
Sayfa 131 - Ötüken Neşriyat
Reklam
Safa'nın Hasta Kadınları
Peyami Safa'nın Server Bedi imzasıyla yazdığı romanların pek çoğunda gizemli yulaf ancak hiçbir zaman ucubeleştirilemeyen arzu nesnelikleri itinayla muhafaza edilen, yani çözülemeyen, anlaşılamayan ve birazda bu yüzden aşık olunan kadınlar vardır
Sayfa 84 - Ötüken Neşriyat