Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Hıristiyanlığın Mimarı

Pavlus

Şinasi Gündüz

Pavlus Sözleri ve Alıntıları

Pavlus sözleri ve alıntılarını, Pavlus kitap alıntılarını, Pavlus en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Christian Weisse 1838’de Matta ve Luka’nın muhtemel kaynakları bağlamında “iki doküman hipotezini” ortaya attı. Buna göre bu kaynaklardan birisi Markus’tu; diğeri ise İsa’nın deyişlerini ihtiva eden bir kaynaktı. Bu ikinci kaynak Q (Quelle=Kaynak) kısaltmasıyla ifade edildi.
Sayfa 148 - Mack, The Lost Gospel: The Book of Q and Christian Origins, ss. 19-20.Kitabı okudu
Günümüz Hıristiyan araştırıcı­ların çoğunluğu ne İsa’nın ne de onun yakın öğrencilerinin İsa’yı bir peygamber olarak gördüklerini düşünürler. İsa’nın Mesihliği fik­rini ön plana çıkaran Sinoptik İncil yazarları da İsa ve öğrencileri­nin İsa için yapılan bu tanımlamayı uygun bulmadıklarından emin­dirler. Bu İncillerde Petrus’un Mesih’i tanıması bahsinde “insan­lar benim kim olduğumu söylüyor?” diye soran İsa’ya öğrencileri cevap verirken, bazılarının onun bir peygamber olduğunu düşündük­lerini de sözlerine eklerler. Bunun üzerine İsa, “peki siz ne düşünü­yorsunuz?” dediğinde, hemen atılan Petrus, “sen Mesihsin” cevabı­nı verir. İsa da bunu kimseye söylememeleri konusunda onları uyarır. Dolayısıyla bu rivayet, İsa’nın talebelerinin ya da en azından Pet­rus’un, halkın İsa’nın kimliğine yönelik ileri sürdükleri peygamber­lik niteliğine karşı çıktıklarına ve onun Mesih olduğunu ön plana çıkardıklarına işaret etmektedir. Yine bu rivayet, Petrus’un cevabına “bunu kimseye söylemeyin” diyen İsa’nın da kendisi için Mesih ni­teliğini uygun gördüğünü ima etmektedir.
Sayfa 173Kitabı okudu
Reklam
Bir başka açıdan Mesih İsa'nın çarmıhta ölümü, Pavlus'a göre insanlığın Tanrıyla barışmasının vesilesidir. Ona göre günahkar insan Tanrıyla barışık olmayan insandır. Mesih, çarmıhta akan kanı ve ölümü aracılığıyla insanlığı günah ve ölüm illetinden kurtarmış, dolayısıyla onların Tanrının huzuruna "kutsal, lekesiz ve kusursuz olarak çıkmalarına" imkan sağlamıştır (Kol. 2:19-22).
İsa'nın Havarilerinden Yakub ve taraftarlarıyla Pavlus arasında ciddi bir mücadele olduğu bilinmektedir. Kardeşi İsa'nın Tanrı tarafından seçilen ve Tanrının egemenliği ve yaklaşan hesap günü konusunda uyanlarda bulunarak insanları tövbeye çağıran bir elçi/peygamber olduğuna inanan Yakub, Pavlus'a ve onun öğretilerine şiddetle karşı çıkmıştır.
Pavlus'a göre Mesih, insanları kötü çağdan kurtarmak için insanların günahlarına karşılık kendisini feda etmiş (Gal. 1:4), insanları tanrısal hukukun lanetinden kurtarmak için kendisinin hukuk tarafından günahkar addedilmesine razı olmuştur (Gal. 3:4).
"Pavlus tarihsel İsa ilişkisi kadar, tarihsel İsa'nın ne kadar Hıristiyanlıkla ilgili olduğu da tartışılmaya değerdir. Pavlus'un öğretileri doğrultusunda teşekkül eden Hıristiyanlığın İsa ile bir ilişkisi var mıdır?"
Sayfa 121 - Maide Suresi 116: "Ey Meryem oğlu Îsâ! İnsanlara sen mi ‘Allah’ın dışında beni ve annemi birer tanrı kabul edin’ dedin?” buyurduğu zaman o şu cevabı verir: “Hâşâ! Seni tenzih ederim. Hakkım olmayan şeyi söylemek bana yakışmaz."
Reklam
"Pavlus'un ait olduğu ve yetiştiği çevrede, onun üzerinde özellikle etkili olan ve çeşitli inanç ve düşüncelerinin geri planında bulunan özellikle üç gelenek ayrı bir önem arz etmektedir. Bunlar; Eski Ahit ve Yahudilik, Helenizm ve sır dinleri ile Gnostisizmdir."
Sayfa 91
"Birçok bilim adamı, Pavlus Kristolojisinde önemli bir yer tutan "İsa Mesih'in insanlığın kurtuluşu için ıstırap çekerek ölmesi ve tekrar dirilmesi" motifinin, çeşitli Anadolu ve Suriye sır dinleri başta olmak üzere, birçok oryantal dinsel gelenekte mevcut olan tanrının (özellikle de verimlilik ve tarımsal hayatla ilişkili bitki tanrısının) yıllık ölüp dirilmesi mitosuyla yakından ilişkili olduğuna dikkat çekmektedir."
Sayfa 101
Pavlus, insanlığın kurtuluşu tarihini iki aşamalı olarak ele alır. Birinci aşama Musa ile başlayan ve İsa Mesih'in çarmıhta ölümüyle sona eren tanrısal hukuk dönemidir. Bu dönemde Tanrı; insana hukuk yoluyla günahı ve insanın günahkar tabiatını tanıtmış, hukukun günah, günahın da ölüm doğurduğunu anlatmaya çalışmıştır. Mesih'in haça gerilmesiyle tanrısal hukuk işlevini tamamlamıştır; zira çarmıhta Mesih'in ölümü insanların kurtuluşu için bir kefaret olmuştur.
"Helenistik İsa Cemaati, Filistin'deki ilk dönem İsa Cemaatinin kullandığı ve Sinoptik İncillerde de yer alan "İnsan Oğlu" ve "peygamber" kavramlarının yerine Helenistik gelenekte kullanımı yaygın olan "Tanrı Oğlu", "Mesih" ve "Kyrios/Rab" kavramlarını kullanmayı yeğlemiştir."
Sayfa 99 - Pavlus da bu terimleri kullanıyor ama kendisinden önce bu cemaat kullanmış.. Kudüste kaldığı kısa müddet hariç, tamamıyla Helenistik putperest bir ortamda yaşayan Pavlus, büyük ölçüde bunun etkisinde kalmıştır.
Reklam
"İsa'nın diğer deyişlerini de dikkate aldığımızda, onun sevgi prensibini tanrısal hukukun en temel ilkesi olarak işlediğini görmekteyiz. Bununla birlikte, güçlü ve zorbalara kesin teslimiyet anlamına gelen ve 'sağ tarafa bir tokat atan' (-a öbürünü de çevirmeyi..), 'bizi kendisini izlemeye zorlayan' yada 'malımızı alıp el koyan' nitelikli kişi yada kurumlara kesin teslim olup onları sevme, onlardan nefret etmeme öğretisini işleyen bu ifadelerin, tarihsel İsa'ya ait olması mümkün değildir. .. İncil metinlerinde yer alan ve İsa'ya atfedilen bu ifadeler İsa'nın değil, Pavlus'çu İsa Mesih anlayışına sahip ilk Hıristiyan cemaate dahil olan İncil yazarlarının görüşlerini yansıtmaktadır."
Sayfa 201 - 202
Hıristiyanlık İçi Kaynaklara Göre: "İsa, İmparator Augustus döneminde Roma'ya bağımlı olarak yöreye egemen olan Kral Herod zamanında tahminen MÖ. 6-4'te Beytlehem'de doğmuş, İmparator Tiberius zamanında MS 28 civarında Yahya tarafından vaftiz edilmiş, aynı yıl Yahya'nın tutuklanması üzerine vaaz ve halkı aydınlatma faaliyetlerine başlamış, nihayet MS 30'da kargaşa, anarşi ve isyan çıkarmakla suçlanarak çarmıh cezasına çarptırılmış ve ölmüştür."
Sayfa 153
İsa, "Bana neden iyi diyorsun? İyi olan tek biri var; o da Tanrıdır."
Pavlus'un Doğuşu ve Şam Vizyonu
- Saul, Saul, bana neden zulmediyorsun? + Ey efendim sen kimsin? - Ben, senin bana zulmettiğin İsa'yım.
Şam vizyonu olarak adlandırılan hadise, Pavlus'un metafizik alemle ve kendisince "Tanrı Oğlu, Rab İsa Mesih" olarak adlandırılan İsa ile iletişiminin başlangıcıdır.
303 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.