Pijamalılar

Rıfat Ilgaz
208 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Rıfat Ilgaz’ı daha yeni tanıdım. Yaşantısından kaleminden çok şey kattım kendime, ama bu kitabı bana diğer okuduğum 2 kitap kadar tat vermedi. Kitabı okurken olanlara üzülüp hayret ediyor bir yandan da gülümsüyorsunuz. Bugün ile geçmişi karşılaştırıyor, hala benzer şeylerin yaşandığını hissediyorsunuz.
Pijamalılar
PijamalılarRıfat Ilgaz · Çınar Yayınları · 2017416 okunma
208 syf.
·
Puan vermedi
·
35 saatte okudu
Sağlık mühim.
Sağlık çok mühim. Bir milletin sağlığıda iyi olmak zorunda. Sağlıksız toplumlarda gelişmişlikte ona göre şekillenir. Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur. Bu sebeple sağlığımıza dikkat etmeliyiz. Devletlerinde temeli buna göre şekillenmeli ve ona göre milletini her daim düşünecek kararlar almalı ve ona göre kurumlarını kurup, geliştirmelidir. Ülkemizde sağlık sistemini Sağlık Bakanlığı yürütmektedir. Bu sebeple sağlık kurumları iyi olmalıdır. Teknolojik ve hijyen bakımdan sürekli gelişmeli ve düzeltilmelidir. Bu eseri okuduğumda sağlık sisteminin iyi olmadığı, yöneten kesiminin umrunda olmadığı ya da insanların sağlığı kötü olduğu için hastane çalışanlarına bağlı olduğu için ses çıkartamadıkları anlıyorum.Bürokrasi kesiminin insanların sorunlarını çözmek yerine oradan oraya gönderdikleri ya da işi uzatıp durdukları, yöneten ile yönetilen arasında dağlar kadar fark oluştuğunu anlaşılıyor. İnsanlar zaaflardan yararlanmayı sever , hiciv şeklinde yazılan bu kitapta sağlık sisteminde de verem gibi o dönemin hastalığı olan yılları sağlık sistemini hem güldürerek hemde eleştirerek iyi anlatmış. sadece kitapta çok farklı ve fazla tipleme var. onları çözmek zorlaşıyor. Daha fazla hikaye şeklinde tiplemeye gidilseydi olurmuydu bilemiyorum. Ancak tipleme karmaşası sebebiyle hikaye bütünlüğünden bazen uzaklaştım ama beni güldürdü kitap.eski Türkiye dedikleri günleri okuyor olmakta sevindirdi. Selametle kalınız vesselam
Pijamalılar
PijamalılarRıfat Ilgaz · Çınar Yayınları · 2017416 okunma
Reklam
Ağlasak mı Gülsek mi?
Katıla katıla gülüyorduk neden güldüğümüzü bilmeden… Çok gülünçtü ölüm bu hastanede.
Sayfa 75 - Çınar Yayınları
Daha önce
Aziz Nesin
Aziz Nesin
etkinliği yapmış ve güzel dönüşler almıştık. Bu kez de aynı dönemin aydınlarindan Cumhuriyetçi, Atatürkçü
Rıfat Ilgaz
Rıfat Ilgaz
etkinliği yapalım istiyorum. Süre olarak Ekim sonu diyelim. Evinde ters kelepçe vurularak ve ayağında prangalarla karakola kadar bu şekilde götürülen bu değerli aydinimizin etkinliğine katılımınızı bekliyoruz... 1.
Yelkenle bakalım! Benim ki de aynı şişeden çekme... Ulan, dilenciye hıyar vermişler de eğridir diye beğenmemiş !...
Sayfa 190Kitabı okudu
Sigara bizde, kızların pavyonun önünde mart kedileri gibi dolaşmak bizde. Kür yok, yatağa girip uzanmak yok.
Reklam
Daha mı susalım? Biz sustukça biniyorlar dalımıza.
Nasıl gittiyse gitti...Gitti işte. Yolu açık olsun!
Artık benim yazılan, çizilen, imzalanan şeylere güvenim kalmadı.
Yani, demek istiyorum ki...Hastalarına çürük yumurta verilen bir hastanede altı yüz tavuğun işi ne?...
Sayfa 143Kitabı okudu
Reklam
Formalite bozulur ha!.. Şu formalite dediğiniz şey de bozuluversin artık!
Bir elin yağda olacak,bir elinde balda dedi Zeytinyağ, et dedim
208 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
17 günde okudu
Uzun zamandır okuduğum en eğlenceli kitap. Rıfat Ilgaz okumayalı yıllar olmuştu zaten şimdi bu taze kan çok iyi geldi. Öykü tadında aynı zamanda Rıfat Ilgaz’ın kendi hastane anılarıyla oluşturduğu bir eser. Aynı zamanda kendisinin de en sevdiği kitabı buymuş diye biliyorum. Rıfat Ilgaz da hayatının bir döneminde vereme yakalanmış ve yatacak hastane çok aramış. O zamanın şartlarını okurken için ürperdi. Şimdi çok şükür diyorum gelinen noktaya ama hâlâ sıkıntılar mevcut tabii ki. Özellikle bu kitabı okurken tesadüf eseri ben de 1 ay hastanede refakatçi olarak kalmıştım. Bizzat kıyaslama ve tenkit etme şansım olmuştu. Çocukluğumda gittiğim hastanelerin şartları gözümün önünden geçti tabii ki. Gerçekten üzerine eleştiri yazılacak bir husus. Rıfat Ilgaz da bu eleştirileri tiyatro metni okurmuşçasına bol konuşma metinli ve ben tarafından yazmış. Mizahı bol ve kaliteli. Aynı zamanda sağlık sektörü alanında yazılmış ilk eleştirel mizah öyküsü bu kitap. Kitabın ismini Bizim Koğuş olarak da görebilirsiniz. Eski basımları bu isimle yayımlanmış. Filmi de olsa ne güzel, ne keyifli olurdu dedim.
Pijamalılar
PijamalılarRıfat Ilgaz · Çınar Yayınları · 2017416 okunma
“Çatlak barajlarda su düzeyini bir karış yükseltmeyenler, ‘hayat seviyemiz yükseldi!’ derler, güler geçerim.”
Sayfa 5 - Çınar YayınlarıKitabı okudu
208 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Pijamalılar
Toplumsal yergi türüne örnek olabilecek bu kitap, Rıfat Ilgaz'ın verem hastalığı sebebiyle yakından tanıma imkanı bulduğu hastanelerde geçiyor ve bu vesileyle sağlık sisteminin eleştirisini yapıyor yazar. 38 derece ateşle 42 gun boyunca röntgen için ordan oraya sürüklenen hasta mı ararsınız, hastanede yatak bulabilmek için araya tanıdık birilerini sokmaya çalışanı mı yoksa yemeklerden şikayet ettiler diye hastaneden taburcu edileni mi...hepsi ziyadesiyle mevcut.Ancak kitap kapağından tahmin edileceği gibi bu durumları ajitasyon yoluyla degil de kara mizah yaparak vermeyi tercih etmiş. Hababam Sınıfı'nda nasıl İnek Şaban, Güdük Necmi gibi isimler kullandiysa bu romanda Musluk Nuri, Nalbant Şevket, Kekeme Kemal gibi kahraman isimleri seçmiş.Başlangıçta "Bizim Koğuş" ismiyle yayımlanan kitap 70 li yıllarda Pijamalilar ismiyle yayımlanmaya başlamış. "Bu aralar kafamı toplayamıyorum, hangi kitabı elime alsam süründürüyorum." diyen olursa hemen okumaya başlasın, oldukça akıcı.Keyifli okumalar dilerim
Pijamalılar
PijamalılarRıfat Ilgaz · Çınar Yayınları · 2017416 okunma
Resim