Ploutos (Servet)

Aristophanes
Ploutos (Servet) Aristophanes (MÖ 450?-MÖ 388?): Yaşamına dair pek kesin bilgiler yoktur. Yazdığı kırk kadar oyundan sadece on biri günümüze ulaşmıştır. Kıvrak ve keskin diliyle ünlü olan Aristophanes, komedya sanatının bütün inceliklerini çağının tanıklığıyla kaynaştırmış büyük bir tiyatro ustasıdır. Ploutos, Aristophanes’in günümüze ulaşan ve eğitmenliğini bizzat yaptığı son eseridir. Eserlerinde genellikle kenti Atina’nın sorunlarını alaya alan Aristophanes, Ploutos’ta bu üslubundan uzaklaşarak zengin ve fakir arasındaki gerilimi çok daha evrensel bir bakış açısıyla işler. İlerlemiş yaşına rağmen toplumsal değişimler doğrultusunda sanatını da yenilemekten çekinmeyen ozan, son iki oyunu Ploutos ve Kadınmebuslar’da kullandığı sahneleme teknikleri ve dil tercihleriyle yepyeni bir komedya anlayışının da önderliğini yapar. Kadınmebuslar’la birlikte Eski Komedya’dan Yeni Komedya’ya geçişin bir örneği, müjdecisi olan Ploutos, Türkçeye ilk kez Eski Yunanca aslından çevriliyor. Erman Gören: 2005 yılında İÜ Eski Yunan Dili ve Edebiyatı ve Felsefe lisans programlarından eşzamanlı mezun oldu. 2017 yılında Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri alanında Doçent unvanı aldı. Halen Eski Yunan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak görev yapmakta, Arkaik Yunan şiiri, erken ve klasik Yunan düşüncesi, Yunan filolojisi, Yunan yorum geleneği konularında lisans ve lisansüstü düzeyde dersler vermektedir. Pindaros, Sappho, Aristophanes gibi şairlerin yanı sıra, Platon, Aristoteles ve Proklos gibi filozofların metinlerini de dilimize kazandırmaya çalışmaktadır. Eser Yavuz: İÜ Felsefe Bölümü mezunudur. Hermeneutik ve çeviri ilişkisi konulu yüksek lisans çalışmasını aynı üniversite ve bölümde sürdürmektedir. Lisans döneminde aldığı Eski Yunanca dersler vasıtasıyla antik drama sanatıyla, özellikle de komedyayla yakından ilgilenmeye başlamış, son dönemde Aristophanes’in komedyalarını dilimize kazandırmaya yoğunlaşmıştır.
Yazar:
Aristophanes
Aristophanes
Çevirmen:
Erman Gören
Erman Gören
Çevirmen:
Eser Yavuz
Eser Yavuz
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 38 dk.Sayfa Sayısı: 128Basım Tarihi: Mayıs 2018Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
ISBN: 9786052954379Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
145 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Zenginliğe ve Yoksulluğa Dair Eleştirel Bir Komedya: Ploutos (Servet)
Ön Not: Bu kez "Komedya" kavramı üzerinden Antik Yunanistan topraklarına bir yolculuk gerçekleştiriyoruz. Bu sebeple yazı sadece kitaba dair değildir. “Çünkü bir ‘komedya’ bile gösterebilir doğru olanı. Ben de söyleyeceğim zaten korkunç ama doğru olanları.” - Aristophanes 1. Aristophanes Kimdir? M.Ö. 450-444 yılları arasında doğduğu
Ploutos (Servet)
Ploutos (Servet)Aristophanes · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2018120 okunma
Reklam
128 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Antik Yunan ' in dört önemli tiyatrocusu arasında sayılan yazar öncelikle komedi ve hiciv konusunda döneminin oldukça ilerisinde , servet kavramının neyi ifade ettiğini yoksulluk kavramının niçin olmasını gerektiğini açıklamış. İnsanın servetle nasıl bir canlıya dönüşeceğini izah etmiş.
Ploutos (Servet)
Ploutos (Servet)Aristophanes · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2018120 okunma
168 syf.
10/10 puan verdi
·
3 saatte okudu
Puanım 5/5 (%90/100) "Ne zaman Ploutos eskisi gibi görür oldu ondan beri kimse biz tanrılara ne buhur, ne defne, ne arpa ekmeği, ne kurban, ne başka bir şey takdim eder oldu." Aristophanes MÖ 450-388 yılları arasında yaşadığı düşünülen ünlü Antik Yunan oyun yazarı. Hayatı boyunca yazdığı 40 oyundan sadece 11’i günümüze ulaşmıştır.
Ploutos (Servet)
Ploutos (Servet)Aristophanes · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2018120 okunma
128 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Aristophanes’in günümüze ulaşan son komedyası olan Ploutos savaş sonrası halkın oldukça fakirleştiği, zenginlerin dahi ciddi paralar kaybettiği bir dönemde yazılmıştır. Fakirlerdeki zenginlik arzusu ve zor durumda olmaları oyunun kaynaklarından biridir. Fakir bir ırgat olan Khremylos’un oğlu için Delphoi’deki bir kâhine başvurması ve kahinin çıkışta karşısına çıkan ilk insanı takip etmesini söylemesi üzerine karşısına çıkan gözleri kör Servet tanrısı Ploutos’u takip ederek onun gözlerini açıp varlıklı bir insana dönüşmelerinin hikayesini anlatan bu oyunu pek sevdim. Sadece köle Karion’un ağzı bozukluğu beni biraz rahatsız etti. Bunun dışında kesinlikle sahnede izlemek istediğim bir komedya oldu.
Ploutos (Servet)
Ploutos (Servet)Aristophanes · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2018120 okunma
Reklam
128 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Kitap Yorumu//Ploutos (Servet)-Aristophanes . Aristophanes (MÖ 450?-MÖ 388?); yaşamına dair pek kesin bilgiler yok. Yazdığı kırk kadar oyundan sadece on biri günümüze ulaşmış. Kıvrak ve keskin diliyle komedya sanatının bütün inceliklerini çağının tanıklığıyla kaynaştırmış büyük bir tiyatro ustası. Ploutos, Aristophanes’in günümüze ulaşan ve eğitmenliğini bizzat yaptığı son eseri. Eserlerinde genellikle kenti Atina’nın sorunlarını alaya alan Aristophanes, Ploutos’ta bu üslubundan uzaklaşarak zengin ve fakir arasındaki gerilimi çok daha evrensel bir bakış açısıyla işler. İlerlemiş yaşına rağmen toplumsal değişimler doğrultusunda sanatını da yenilemekten çekinmeyen ozan, son iki oyunu Ploutos ve Kadınmebuslar’da kullandığı sahneleme teknikleri ve dil tercihleriyle yepyeni bir komedya anlayışının da önderliğini yapar. . Benim Aristophanes sevdamı bilen bilir. Bilmeyen de şimdi öğrenmiş olsun. M.Ö zamanının siyasi yönetimlerine sivri dili ve inanılmaz zekasıyla eleştirel oyunlar yazan yazar zamanının Levent Kırca'sı. Şu dönemde Aristophanes gibi cüretkar eleştiri yapacak da zor bulunur. Zira o dönemin cezalarının daha ağır olduğunu düşünürsek mizahını nasıl bir cesaretle yazdığını anlatmaya gerek yok sanırım. Ama kesinlikle şu tavsiyeyi yapmadan geçemeyeceğim. Aristophanes okumadan ölmeyin!
Ploutos (Servet)
Ploutos (Servet)Aristophanes · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2018120 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.