Poetika Dersleri

M. Orhan Okay
"Klasik edebiyatımızda şiir sanatına dair bize ulaşan müstakil bir kitap yoktur. Tanzimat devrinde şiire dair tartışmalar -neredeyse tamamen- gazete ve dergi sayfalarında yoğunlaşır. Cumhuriyet devrinde ise şiir sanatı üzerine zengin bir literatür karşımıza çıkar. Fakat şiir kadar, şiir hakkında söylenenlerin de ucu bucağı, eni-boyu yoktur. Şehzadenin filleri gibi, herkes bir ucundan tutar ve dokunabildiğinden hissettiği intibahları dile getirir. Elinizdeki eser, adından da tahmin edileceği gibi bir inceleme ve araştırma mahsulü olmaktan çok, şiir üzerine teorik birtakım bahislerin kürsülerde takrir edilmesinden oluşuyor."
203 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

203 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Eser, adı üstünde şiirin anlatıldığı bir çalışmanın ürünü. Ahmet Haşim'in, Orhan Veli'nin ve Necip Fazıl'ın poetikalarına yer verilmiş eserde. Birbirlerine tepki dolayısıyla bu poetikalar yayımlanıyor. ( Necip Fazıl hariç.) Divan edebiyatında bu anlamda az bilgiye ulaşabiliyorken Divan edebiyatından sonraki dönemlerde şairlerin kendi poetikalarını yazmaları edebiyat dünyası için bir nimet. Altını çizdiğim birçok yer oldu. İleride tekrardan dönüp okuyacağım yerlerin olması beni çok sevindiriyor. O kadar çok şey bilmiyormuşum ki aslında... Ben çok severek okudum. Bu türden çalışma bir eser okumak istiyorsanız mutlaka tavsiye ediyorum.
Poetika Dersleri
Poetika DersleriM. Orhan Okay · Dergah Yayınları · 2016139 okunma

Yazar Hakkında

M. Orhan Okay
M. Orhan OkayYazar · 23 kitap
1931 yılında İstanbul'da doğdu. Vefa Lisesi'ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi ve Çapa Yüksek Öğretmen Okulu'nun Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu (1955). Artvin ve Diyarbakır liselerinde öğretmenlik yaptı. 1959'da Erzurum Atatürk Üniversitesi'nin Edebiyat Fakültesi'ne asistan olarak girdi. 1962'de Yeni Türk Edebiyatı doktoru, 1975'te doçent, 1988'de profesör oldu. 36 yıl çalıştığı Erzurum'dan 1994'te ayrılarak Sakarya Üniversitesi'ne geçti. 1996'da kendi isteğiyle emekliye ayrıldı. İslam Ansiklopedisi'nde redaktör olarak çalıştı. Fatih Üniversitesi'nde ders verdi. Çeşitli dergi ve gazetelerde yayınlanmış dört yüz kadar makale ve deneme yayını bulunmaktadır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.