Polikuşka

Lev Tolstoy

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
88 syf.
·
Puan vermedi
Kahramanımız Polikey, iyi bir insan olsa da yetiştirilme tarzı gereği oldukça güvensiz biri. Kendisine, karısı ve malikane sahibesi olan hanımı dışında itimad eden kimsenin olmamasıyla beraber, ondan hoşlanmayan bilakis nefret eden hatta ondan kurtulmak isteyen birçok kişinin yanısıra bir de Kâhyamız var. Geçmiş yaşantılardan, kötü
Polikuşka
PolikuşkaLev Tolstoy · Can Yayınları · 20182,895 okunma
Reklam
88 syf.
9/10 puan verdi
Tolstoy'un bu eserinde; Çar rusyasında toprak sahiplerinin emrinde çalışan köylüler üzerinde ki yaptırımlar, din, toplum, ve ahlak öğeleri konu alınmış. Toprak sahipleri her sene üç kişiyi seçiyor ve askere gönderiyor. Seçilen kişiler genellikle; işe yaramazlar ve suçlular oluyor, seçilen kişi gitmek istemiyorsa yerine yüklü bir miktarda para ödüyor. Kimse askere gitmek istemediği için her yıl kargaşa çıkıyor. Tolstoy yine güzel bir hikâye sunmuş bize. Hikâyeyi gayet akıcı ve sade buldum. Özellikle değineceğim bir kısım var ki, beni benden aldı yani kitabı bırakıp bir kaç dakika düşündüm, kendime gelemedim, devam ettiğimde ise ikinci kez şok geçirdim! Eminim kitabı okuyan herkes nereden bahsettiğimi tahmin etmiştir.. Yazarın kalemini zaten beğenerek okuyorum. Tolstoy'un okumak istediğim hatta çok merak ettiğim birkaç kitabı var fakat kalın kitaplar olduğu için yanımda taşıyamıyorum, iş yerine getirip, götürmek sıkıntı oluyor. Okuduğum bütün kitapları iş yerine götürüyorum ki molalarda okumak iyi geliyor. Konuyu toparlamak gerekirse, okunmaya değer bir hikâye.. Okuyun! Okutun! . . Sevgim üzerinize olsun, keyifli okumalar dilerim.
Polikuşka
PolikuşkaLev Tolstoy · Can Yayınları · 20182,895 okunma
88 syf.
·
Puan vermedi
“Adı çıkmış dokuza, inmez sekize,” deyiminin tam yerine oturduğu kısacık bir kitap #polikuşka Neden mi? Rusya’da bir toprak kölesi olan Polikuşka, sahtekârlık, hırsızlık ve cahilliği ile tanınır, kimse ona güvenmez. “Düşene bir tekme de sen vur,” diyerek itilip kakılan bu karaktere, toprak ağası hanımı bir şans daha vermek ister ve ona oldukça yüklü bir paranın emanetini verir. Olaylar burdan sonra başlıyor işte. Kendini temize çıkarma mücadelesi vermeye çalışan Polikey’in başına gelenler sanırım pişmiş tavuğun başına gelmemiştir. Sonu… Acı, göz yaşı… Toplumun acımasızlığını, ahlak anlayışını, sosyal statüyü yerden yere vuran #tolstoy okuru iki yakasından tutarak sarsar yine, “Bir düşün,” der. Tolstoy’un bu uzun öyküsünü okuyan kişi, tanıdık temalar bulmanın acısı ile yutkunarak okur “Polikuşka”yı. Kıymetli bir eser, anlayana…
Polikuşka
PolikuşkaLev Tolstoy · Can Yayınları · 20182,895 okunma
88 syf.
7/10 puan verdi
Birçok yazısında din, toplum, ahlâk ve sanat konularındaki görüşlerini açıklamış, Rus Ortodoks Kilisesinin bağnazlığını eleştirmiş, köylülerin yoksulluk ve eğitimsizliğine çözümler aramıştır. Tolstoy’un 1855-1863 yılları arasında yazdığı ‘halk için öyküler’ arasında yer alan Polikuşka da, onun daha çok maddeci toplumun doğal insan üstündeki etkilerini konu edinen yapıtlarındandır. Genç Tolstoy’un, köylü yaşamı üstüne parlak bir öyküsüdür Polikuşka; ama en küçük bir romantizm içermez yazarın yaklaşımı; tam tersine, Çehov’un bu konudaki bazı öykülerinde rastlanan katı bir gerçekçilikle kaleme alınmıştır. Toplumsal değerlendirmelerin bazılarının nerede olursanız olun aynı olduğunu görüyoruz, anlıyoruz. Din, dil, ırk fark etmeksizin adın çıkmışsa dokuza inmez sekize deyimi Rusya'da da geçerli . Güzel hikayeydi.
Polikuşka
PolikuşkaLev Tolstoy · Can Yayınları · 20182,895 okunma
Reklam
88 syf.
·
Puan vermedi
Kitaba adını veren Polikuşka herkesin hakir gördüğü bir köylüdür. Hayatında sürekli hatalar yapmış, güvenilmez biri olan bu adam ilk kez ona duyulan güveni boşa çıkartmamak için elinden geleni yapsada sonunda onu büyük bir talihsizlik beklemektedir. Tolstoy bu kısa öyküsünde Polikuşkanın kadersizliğini anlatırken Çarlık Rusya'sındaki sosyal katmanlar (toprak ağası-köylü) arasındaki ilişkiyi oldukça gerçekci anlatmıştır. Toprak ağarları köylüler üzerinde hak talep etmekte, onların yaşamlarını ellerinin içinde görmekteler ve köylüler de bunu öğrenilmiş çaresizlik içinde doğal bir durum gibi kabul etmektedirler. O dönemde toprak sahibi olmak sınırlar içinde yaşayan insanların efendisi olarak hayatları hakkında hüküm ve tasarruf sahibi olmak anlamına geliyor. Hikayede hanimefendinin köyden askere gidecekleri seçmesi üzerinden bu düzen eleştirimektedir. Tolstoy bu ufacık öyküsünde birden çok konuya parmak basmıştır aslında bunlardan biride toplumdaki ahlaki düzen. Polikuşkaya güvenen hanımının yüzünü kara çıkartmamak için elinden geleni yapsada başarısız olur. Insanların önyargıları, sahte insan ilişkileri ve onun fakir bir köylü oluşu kendisini inandırması için yeterli olmayacaktır. Polikuşka hikayenin baş kahramanı gibi görünsede Tolstoy aslında bir kişinin öyküsünün daha büyük bir öykünün parçası olduğunu göstermeye çabalıyor. Sadece toplumsal sınıf farkını değil toplum içersindeki bireylerin aldıkları kararların, başlarına gelenlerin diğerlerini nasıl etkilediğini. Hayatın doğal akışı içinde birilerinin talihsizliklerinin başkalarının nasıl şansı haline geldiğinin vurgusunu yapıyor.
Polikuşka
PolikuşkaLev Tolstoy · Can Yayınları · 20182,895 okunma
96 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
başkasına ait olan bir hayatı yaşamak
şovenist ve ağdalı cümlelere kaçmadan anlatılan yalın ve sade dille yazılmış etkileyici bir hikaye. çar rusyasında toprak ağalarının emrinde ki köylüler (köleler) üzerinde ki yaptırımları, onların hayatlarına karşın olağan sayılan hakları üzerine kurgulanmış (ancak gerçekliğinden ödün vermemiş) dehşetengiz öykü karşısında tuhaf bir çaresizlik yaşıyorsunuz. hikayenin en çarpıcı kısımları ise köylülerin kendileri ve çocukları üzerinde kurulan bu hak talebini olağanmışçasına karşılayıp kendi aralarında tartışmaları. polikuşka hikayenin ana kahramanı gibi algılansa da, o'nun trajejik öyküsü aslında daha büyük bir öykünün kısa bir bölümünü içeriyor. sadece toplumsal sınıf farkını değil toplum içerisinde ki bireylerin aldıkları kararların ve başlarına gelenlerin diğerlerini nasıl etkilediği, hayatın doğal akışı çerçevesinde birilerinin talihsizliklerinin diğerlerinin nasıl şansı haline geldiğinin de vurgusu yapılıyor. öykü en başında uşağın hanımefendisinin taleplerini yerine getirirken bile iç sesinde o'nun söylediklerinin sorgusunu yaparak başlıyor. ancak bu durumu değiştirmek adına eylemde bulunmaktan kaçınması ve durumu kabullenişi öğrenilmiş çaresizliğinin göstergesinden başka bir şey değildir. derebeyliği ve monarşinin insanlar konusunda nasıl adaletsiz bir kast sistemini meydana getirdiğini, bunun içindeki duruma aldırış etmeden kabullenişini aciziyet duygusu içerisinde okuyoruz.
Polikuşka
PolikuşkaLev Tolstoy · Can Yayınları · 20182,895 okunma
88 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 saatte okudu
güzel bir hikaye tolstoy hikaye içinden hikaye çıkarmış, hikayenin baş karamanı polikuşka evli 5 çocuklu ufak tefek hırsızlık yapan ve her seferinde yakalanan hırsız, devlet köy den 3 asker alacak herkes polikuşkanın gitmesini istiyor, ama köyün hanım efendi si ona acıyor izin vermiyor ve ona güvendigini göstermek için ona şehre gönderip yüklü bir parayı kendisine getirmesini söylüyor, ve macera başlıyor, gerisini kitaptan okuyun, güzel bir kitap güzel bir dram, güzel güzel mutluluklar da var
Polikuşka
PolikuşkaLev Tolstoy · Can Yayınları · 20182,895 okunma
88 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
Rus edebiyatını da kısa klasikleri de çok severim . İkisi bir araya gelince ortaya böyle güzel bir eser çıkmış . Rus köylüleri arasında yaşanan olaylardan esinlenilen bir öykü . Yer yer ürperdim doğrusu . Tolstoy un eseri sonuçta tavsiyeye gerek yok . :)
Polikuşka
PolikuşkaLev Tolstoy · Can Yayınları · 20182,895 okunma
Reklam
96 syf.
4/10 puan verdi
·
18 saatte okudu
Bu kitabı okuduğumda gerçek dışı, ruhani şeylerden söz edildiğini gördüm. Bu yazarın dindarlığından kaynaklanıyor olsa gerek ama bunu bu sebepten görmezden gelmeye çalıştım.Çünkü kimsenin inancına karışamayız önemli olan anlatılan hikayeden çıkarılan derstir.Hikayeye gelince yazarın diğer hikayelerinden çıkarılan dersleri burada pek göremedim ve hikayenin sonunu da yanlış getirmiş. Onun dışında olumlu söyleyeceğim yalnızca kitabın akıcı olduğudur
Polikuşka
PolikuşkaLev Tolstoy · Can Yayınları · 20182,895 okunma
88 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Daha ilk satırlarda hikayenin tanıdık gelmesiyle bu kitabı yıllar önce okuduğumu fark ettim. Haliyle biraz hevesim kırıldı. Neden daha önce hiçbir platforma yorumumu yazmamışım bilmiyorum ama hikayeyi dün okumuşum gibi berrak bir şekilde hatırladığım için Tolstoy'u niye bu kadar çok sevdiğimi bir kez daha anladım. Onun hikayeleri unutulacak türden değil zira. Zaman zaman hata yapsalar da özünde iyilik olan gururlu insanları ondan daha iyi kim anlatabilir? Polikuşka'yı ilk okuduğumda bana gözyaşı döktürdüğünü hatırlıyorum, belki ben sulugözün tekiyim ama sizin de duygulanacağınızı umarak, mutlaka okunması gereken kitaplardan biri olduğunu düşünüyorum. =)
Polikuşka
PolikuşkaLev Tolstoy · Can Yayınları · 20182,895 okunma
96 syf.
8/10 puan verdi
Tolstoy'un din, toplum, ve ahlak ögelerini konu aldığı bu kısa öyküyü gayet akıcı ve sade buldum, güzeldi. Efendi ile köle ilişkisi, güven ve paralı askerlik güzel işlenmiş. Öyküde, İnsani duyguların çıkmazında Polikuşka'nın hikayesi anlatılıyor bizlere, tavsiye ederim.
Polikuşka
PolikuşkaLev Tolstoy · Can Yayınları · 20182,895 okunma
88 syf.
·
Puan vermedi
·
10 saatte okudu
Savaş ve Barış'a kısa bir Tolstoy molası verdim. Bu kitabı ne zamandır okumak istiyordum ama bir türlü elime geçmedi. En sonunda PDF modunu açtım. Baya zorlandım okurken ama sonunda bitirebildim. Diğer hikâyelerine göre bir tık zorladıysa da nihayetinde beğendim. Tolstoy kitabın bir yerinde, dünya bu, biri güler biri ağlar diyor. Ben de
Polikuşka
PolikuşkaLev Tolstoy · Can Yayınları · 20182,895 okunma
88 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
23 saatte okudu
Lev Tolstoy 'un bu öyküsünde yeni çağ Rusya' nın içinde yaşadığı sosyal, toplum üzerinde egemenlik süren feodal yapıdan bahsediyor. Bu zorbalık ve sefalet altında yaşayan kesimin ;hayat anlayışı, yaşayış biçimi, dini duyguları, aile içi sorunları vb. alanlarda örnekler olduğunu görüyoruz. Örneğin ; Polikey.
Polikuşka
PolikuşkaLev Tolstoy · Can Yayınları · 20182,895 okunma
88 syf.
5/10 puan verdi
·
5 saatte okudu
Tolstoy'un halk öykülerinden uzunca bir tanesi "Polikuşka". Edebi açıdan beni diğer eserlerine kıyasla yeterince tatmin etmese de bu öykünün ve benzer temada yazılan diğer birkaç öyküsünün Tolstoy'un fikirlerinin gelişimini anlamak açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Öyküde bir toprak sahibesi ve defalarca hırsızlık yaparken
Polikuşka
PolikuşkaLev Tolstoy · Can Yayınları · 20182,895 okunma
88 syf.
·
Puan vermedi
Müthiş bir eser. Kısa bir hikayeye bir çok acı sığdırmış Tolstoy. Hikayenin yaşanmış bir olaydan esinlenilmiş olması insanın üzerinde daha fazla bir etki bırakıyor, her zerrenizde hissediyorsunuz.
Polikuşka
PolikuşkaLev Tolstoy · Can Yayınları · 20182,895 okunma
Resim