Güvenilmez Bir Uşağın Yazgısı

Erol Erduran

Para.para.para
Puan vermedi·96 syf.·
2023 140. kitabı
Daha önce hiç adını duymadığım PolikuşkaPolikuşka . Ama okumam için Lev TolstoyLev Tolstoy adını görmem yeterliydi. Yazarımızın uzun öyküsü. Ey para sen nelere kadirsin. Kitapta köleler ağalar cirit atıyor. Ara ara sıkılabilirsiniz ama bırakmayın.Betimlemeler geçişler güzel. Bir solukta okunacak cağnım Tolstoy kitabı. Keyifli okumalar
1K
PolikuşkaLev Tolstoy · Remzi Yayınevi · 20213,552 okunma
2025 49. kitabı
Okunma: 27 Mayıs 2025 20:36
#okudumbitti Lev N. Tolstoy Polikuşka
PolikuşkaLev Tolstoy · Remzi Yayınevi · 20213,552 okunma
2023 30. kitabı
Kahramanımız Polikey, iyi bir insan olsa da yetiştirilme tarzı gereği oldukça güvensiz biri. Kendisine, karısı ve malikane sahibesi olan hanımı dışında itimad eden kimsenin olmamasıyla beraber, ondan
PolikuşkaLev Tolstoy · Can Yayınları · 20183,552 okunma
2025 81. kitabı
Okunma: 28 Mayıs 2025 15:42
POLİKUŞKA-LEV TOLSTOY,88 sayfa Tolstoy’un gerçek bir olaydan esinlenerek yazdığı bu uzun öykü toprak kölesi Polikuşka’nın etkileyici hayat hikayesini anlatmaktadır. *~*~*~*~*~*~*~*~*~*~* Polikuşka sahtekarlık ve hırsızlık yapmış,köyde hiç kimsenin saymadığı ve sevmediği bir kişi.Karısı ve beş çocuğu ile yokluk içinde yaşamaktadır.Karısının hizmetçilik yaptığı çiftliğin hanımı ona bir görev verir ve bu görevle kendisini ispatlaması,bir daha hırsızlık yapmaması gerektiği konusunda çok sıkı öğütlerde bulunur...Görevi kasabaya bir zarf dolusu para götürmesi ...Herkes dalga geçmekte,Polikuşka’ya güvenmemektedir.Bu Polikuşka için ikinci bir şanstır ve bunu ne olursa olsun kullanmak istemektedir.Peki hayat ona ikinci bir şansı tanıyacak mıdır? Herkesin ikinci bir şansa ihtiyacı var mıdır? *~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~* En dindar insanları bile değiştiren para Polikuşka’yı da değiştirecek midir?Görevinin sorumluluğu altında ezilirken,aynı zamanda iyi bir insan olma ,ailesini koruma arzusu,ahlaki ikilimler ve suçluluk duygusu ile mücadele de etmektedir. *~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~* Polikuşka üstüne aldığı görevi layıkıyla yerine getirmek için uğraşırken final tüm köy halkı ve okuyucular için tam bir sürpriz… *~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~* *Dünya bu,kimi güler,kimi ağlar… *Şu var ki ,yaşamanın tadı da kalmadı artık… *İnsan her şeyden önce vicdanının sesini dinlemeli. *Ah! Şu para yok mu? Bütün günahlar ondan çıkıyor.Kitapta bile yazılı, paradan daha fazla günah getiren nesne yoktur. *İnsan paraya fazla değer vermemeli.
Tolstoy’dan Güzel Bir Uzun Öykü
·88 syf.·
2023 70. kitabı
KİTABI TANIYALIM Polikuşka, Rus yazar Lev Tolstoy’un ilk kez 1863 yılında yayımlanan uzun öyküsü. Bendeki basımı Can Yayınları, toplam 88 sayfa ve Kısa Klasikler serisinden. KİTABIN KONUSU Toprak kölesi olan at baytarı Polikuşka, geçmişte birkaç hırsızlık olayına karışmıştır. Bu yüzden yaşadığı çiftlikte ve köyde adı hırsıza çıkmıştır. Herkes onu hor görmekte, arkasından konuşmaktadır. Bir gün çiftlik sahibi hanımefendi, Polikuşka’ya bir görev verir. Şehirdeki bir tüccardan yüklü miktarda alacağını tahsil edip kendisine getirmesini ister. Bu Polikuşka adına kendini aklaması için büyük bir fırsattır. Böylece çiftlik sahibi efendisinin gözüne girecek, lekelenen onurunu da temize çıkaracaktır. Görevi büyük bir istekle kabul eder; ancak işler beklediği gibi gitmez.. KİTAP YORUMUM Ben kitabı iki bölüme ayırmak istiyorum. Kitabın ilk bölümü biraz durağan ilerliyor. Sanki kitap hep bu havada devam edecekmiş hissi veriyor. Yine de sıkmayan bir anlatımı var. (Yarım bırakmayı hiç düşünmedim.) Kitabın ikinci bölümüyse bambaşka! Biraz okuyup bırakırım, diye kitabı elime almıştım; baktım kitabı bitirmişim.. Bunun dışında, tasvirler ve karakter betimlemeleri başarılıydı. Kitabın dili sade ve akıcı, anlatım biçimiyse oldukça gerçekçiydi. Kitabın ikinci bölümünü ve finalini çok beğendim. Durağan ilk bölümden dolayı biraz puan kırıyorum ve kitaba 10 üzerinden 7 puan veriyorum. Polikuşka’yı herkese tavsiye ederim. Özellikle klasik eserleri sevenler kaçırmasın. PolikuşkaPolikuşka Lev TolstoyLev Tolstoy
2024 5. kitabı
Okunma: 17 Nisan 2024 00:00
Beklentileri çok yüksek tutmadığınız sürece zaman geçirmek adına okunabilecek sürükleyici kısa romanlar arasında. Bazı bölümler çok durağan geçse bile genel olarak sonraki sayfayı açmak istiyorsunuz.
Edebiyat & Roman
PolikuşkaLev Tolstoy · Can Yayınları · 20183,552 okunma
·88 syf.·
2024 3. kitabı
#OkudumBitti #POLİKUŞKA #Tolstoy #TürkiyeİşBankasıYayınları Gerçek bir olaydan esinlenen uzun öykü oldukça etkileyici,bana göre Tolstoy'u çok seviyorum. Zenginin her işi yolunda giderken ezilen hep fakir fukaraya olur, başkaları için çalışır karnı hiç doymaz, yarı çıplaktır çoluk çocuk, günü birlik yaşarlar. Polikuşka ve ailesi toprak zengini bir hanımın çiftliğinde çalışmaktadırlar. Eli uzun olan kahramanımız sahtekarlıklarıyla tanınmaktadır ve de baytarlık (hayvan doktoru) yapmaktadır, ancak hiçbir bilgisi yoktur.Nereden öğrendiği de belli değil. Atlarla uğraşıp durur, onlara kendinin de bilmediği ilaçlar hazırlar. Çiftliğin hanımı bir şans verir Polikuşka'ya, kasabadan yüklü miktarda para getirecektir. Hadi bakalım kolay gelsin Toprak işçilerinin hayatına ışık tutan, onları derinlemesine analiz eden bu öyküyü okumanızı tavsiye ederim, kitapla kalın dostlar.
Tolstoy
2020 18. kitabı
Okunma: 02 Nisan 2020 15:04
Tolstoy Rus halkının yoksulluğunu,sınıf farkını çarpıcı betimlemeleri ve diyalogları ile gözler önüne seriyor. Polikuşka köyde yaşayan fakir bir adam; kendi çapında bulduğu ne varsa satıp evdeki eşine ve beş çocuğuna bakmakla yükümlü ama ne yazıkki içki içme ve arada hırsızlık yapma gibi bir huyu var ve köyün hanımından özür dileyip bir daha yapmıyor hanımıda ona inanıp daha doğrusu inanmak isteyip önemli bir para alma görevi veriyor. Polikuşka bu yolculukta neler yapacak? Başına neler gelecek? Sözlerini tutabilcek mi?Kesinlikle okuyun ve vicdanınızı dinleyin o zaman doğru yoldasınız.
2021 7. kitabı
Okunma: 14 Mart 2021 20:45
Ahh polikuşka... yıl 2021 ama hala seninle aynı kaderi paylaşan milyonlarca insan var ve hala insanlar aynı ahlaksızlıklarını sürdürüyorlar işte insan hayatı bu kadar ucuz... bin altıyüz ruble.
2021 14. kitabı
Adı çıkacağına canı çıksın insanın yüz kere bin kere... Polikuşka’nın ki gibi. Hayat bu ya vezir de olur rezil de olur da bir kere kendisi olamaz insan. Beklentiler içinde bir o yana bir bu yana döner de döner. Ta ki birinin gözünden haksız yere düşene kadar. Gerçi Polikuşka’nın durumu biraz farklı. Adını temizlemek, kendini göstermekti niyeti.. Yıpranmış şapkasının, gafil avlayan uykusunun zamansız bastıran ayazın pençesine düşüpte emaneti yitirene kadar. Her çağın fazlaca Polikuşka’ya kucak açtığını söyleyebiliriz.Ancak bu bir başka.Gerek aile yaşantısı, mesleği, yaşadığı ortam, en önemlisi de kendisini aklama öyküsüyle diğerlerinden ayrılıyor bence..

Lev TolstoyYazar · 205 kitap
Lev Tolstoy 28 Ağustos 1828 tarihinde Moskova'da doğdu. Babası Kont Nikolay İlyiç Tolstoy, 1812 Napolyon Savaşlarına katılmış emekli bir yarbaydı. Tolstoy romanlarında, insanoğlunun ne kadar değişik karakterli olduğunu vurgular. ''Savaş ve Barış'', ''Anna Karanina'' insan tahlileri ve canlı tasvirler bakımından birer baş eserdir. Lev Tolstoy'un kendini arayış serüveni ölünceye kadar sürdü. Karısı bile onu anlamadı. Tolstoy, bir çocuk gibi hayata küstü ve kaçtı. Seksen iki yaşındaki karanlık ve yağışlı bir Ekim gecesinde köyünden ayrıldı. Yolda hastalandı 7 Kasım 1910'da küçük bir tren istasyonunda hayata veda etti. Lev Tolstoy zengin bir ailenin çocuğu olarak Rusya'nın Tula şehrindeki Yasnaya Polyana adlı konakta doğdu. Çok küçük yaşlarında önce annesini, sonra babasını kaybetti, yakınlarının elinde büyüdü. Çocukluğundan beri gerçekleri incelemeye karşı büyük bir ilgisi vardı. Öğrenimini tamamlamak için Moskova'ya gitti. Çalışkan zeki bir öğrenci olarak başarı ve sevgi kazandı. Fransızcasını ilerletmiş, Voltaire'i ve J. J. Rousseau'yu okumuş, bu iki yazarın kuvvetli etkisinde kalmıştı. Yasnaya-Polyana'ya döndü, yoksul köylüler arasına katıldı. İlk eseri olan "Çocukluk"u bu sıralarda yazdı. Lev Tolstoy Bir süre sonra orduya girdi; Kafkasya'ya gitti. Kafkas halkının yoksulluk dolu yaşayışlarını ele aldığı izlenimlerle ilk gerçekçi hikâyelerini yazdı. 1854'te Kırım savaşı'na subay olarak katıldı. Sonra askerlikten ayrılıp Petersburg'a gitti. Bir kısım eserlerini oldukça sakin geçirdiği o yıllarda yazdı. Gene de içinde, aradığını bulamayan bir ruh çalkalanıyordu. Batı Avrupa ülkelerinde uzun bir gezintiye çıktı. Almanya, Fransa, İsviçre'de dolaştı. Yurduna dönüşünde gene Yasnaya-Polyana'ya yerleşti. Asalet ünvanlarından, lüksten sıkılıyordu. Köyünde bir okul kurdu. Bu okul, öğrenim, eğitim bakımından yepyeni bir kurumdu. Huzura kavuştuğuna kanaat getirdikten sonra, 1862'de evlendi. Lev Tolstoy evlendiğinde karısı Sophie Behrs kendisinden 16 yaş küçük olup henüz 18 yaşındaydı. Bu evlilik onun düzenli bir hayat özlemini giderecekti. Bu evlilikten 13 çocukları oldu; bu çocukların 3'ü bebek iken, biri 5 diğeri de henüz 7 yaşında iken öldü. Eserlerinden en kuvvetli olan iki romanı "Savaş ve Barış" ile "Anna Karenina'yı" bu dönemde yazdı. Karısı, eserlerini yazmasında en büyük yardımcısıydı. Hatta "Savaş ve Barış"ın düzeltmelerini 12 kez yapıp yazmıştır. Aradan bir süre geçince yeniden, bu sefer eskilerden daha şiddetli bir moral çöküntüsüne uğradı. Geniş halk yığınlarının, özelikle Rus köylüsünün yoksul, perişan durumu onu çok üzüyordu. Bütün servetini köylülere dağıttı, her haliyle onlar gibi yaşamaya başladı. Kaba saba giyiniyor, giydiği her elbiseyi kendisi dikiyordu. Değişmeyen tek tarafı bıkıp usanmadan yazmasıydı. "Kroyçer Sonat", "Efendi ile Uşak", "Karanlıkların Gücü", "İman nedir", "İnciler", "Kilise ve Devlet", "İtiraflarım" hep bu yılların ürünleridir. Lev Tolstoy Eserlerinde insanlığın çeşitli meselelerine değinen Tolstoy'un dünya ölçüsünde bir sanat ve fikir değeri vardır. Kendi ülkesinin toplumsal siyasal çalkantılarını, halkının yaradılışını, yaşayışını büyük bir ustalıkla yansıtmıştır. Gerçekçi edebiyatın en büyük temsilcilerinden olduğu kadar, bir filozof ve bir eğitimci olarak da ün kazanmıştı. Yukarıda sayılanların dışında "Diriliş", "Gençliğim", "Çocukluk", "Hacı Murat", "Ayaklanış", "Sergi Baba", "Tanrı Bizim İçimizdedir", "Kazaklar", "Tesadüf", "İki Süvari" gibi eserleri vardır. Lev Tolstoy 82 yaşındayken, 1910 yılında öldü. Kış ortasında evini terk ettiğinde hasta düştükten sonra, Astapovo'da tren istasyonunda zatürre'den öldü. Polis, cenazesine katılmak isteyenlere ulaşımı sınırlandırmak için çalıştı, ama binlerce köylü cenazesinde sokakları doldurdular. 82 yaşında vefat eden Lev Tolstoy birçok kez büyük sıkıntılar yaşamıştır. Marksizm'den etkilenerek oluşturduğu mülkiyet konusundaki radikal fikirleri nedeniyle bütün servetini köylülere dağıttı, her haliyle onlar gibi yaşamaya başladı. Bu sebeple ailesiyle arası açıldı. Hıristiyan anarşizmini geliştirmeye çalıştığı kitabı "tanrının egemenliği içimizdedir" kitabıyla yeni bir hristiyanlık akımı tanımlaması, Ortodoks Kilisesi tarafından aforoz edilmesine sebep oldu. Tolstoy, ömrünün son yıllarını büsbütün derbeder bir şekilde geçirdikten sonra, bir küskünlük sonucunda, evini bırakıp yollara düştü. Astapovo tren istasyonunda ölü olarak bulundu. Ölümüne zatürrenin sebep olduğu bilinmektedir. Hayatı boyunca yaşamın nasıl bir şey olduğunu anlamaya çalıştı. Eserlerinde bunu eksiksiz olarak yansıtmayı hedef edinmiş en büyük Rus yazarlarından birisi olarak edebiyat ve dünya tarihindeki yerini aldı.