Bütün Yapıtları 3

Politika

Aristoteles
Doğru başlamak büyük kazanımlar sağlar, baştaki hata ise aslında değerinden çok daha büyük bir hatadır.
Sayfa 164 - Say Yayınları, 3.Baskı, 2017, İstanbul.Kitabı okuyor
Değişim isteğinin temelinde eşitsizlik yatmaktadır.
Sayfa 160 - Say Yayınları, 3.Baskı, 2017, İstanbul.Kitabı okuyor
Reklam
Savaş barış içindir, çalışmak da boş zaman için, sıradan eylemler yararlı eylemler içindir.
Sayfa 245Kitabı okudu
Yasalar yönetmiyorsa anayasa var değildir.
Sayfa 134 - Say Yayınları, 3.Baskı, 2017, İstanbul.Kitabı okuyor
Sakat doğanların öldürülmesi yasal olmalıdır. (...) bu nedenle çocuk sayısında sınırlamaya gidilmelidir. Ancak bunun dışında bir hamilelik durumu söz konusuysa çocuk hissetmeye başlamadan önce alınmalıdır. Bu aşama için ölçü çocuğun hissetmeye başlamasıdır.
Reklam
(...) en uygun evlilik yaşının kadınlarda on sekiz, erkeklerde otuz yedi olduğunu söyleyebiliriz. Böylece cinsel ilişki en sağlıklı şekilde gerçekleşecek ve her ikisi de çocuk yapma dönemlerinin sonuna birlikte ulaşacaklardır.
(...) günümüzde yöneticilerin çocukları güzel ve rahatça eğitilirken, fakirlerin çocukları çeşitli sıkıntılar çekerek eğitim aldıkları için isyana daha yatkın ve yetenekli olmaktalar.
Tiran kendi çıkarlarının peşindedir, kral ödevleri yerine getirir. Bu nedenle istekleri, arzuları ve tutkuları farklıdır. Tiranlar para toplar, krallar ün. Tiranların korumaları yabancılardan, kralların korumaları vatandaşlardan oluşur.
Sapmalar ise şunlardır: Krallıktan tiranlığa, aristokrasiden oligarşiye ve anayasal yönetimden demokrasiye sapmalar. Tiranlıkta amaç tek bir yöneticinin çıkarıdır, oligarşide zenginlerin çıkarı, demokraside ise fakirlerin çıkarı söz konusudur. Hiçbirinin amacı ortak çıkarı sağlamak değildir.
Reklam
Devletin iyilikten anladığı adalettir. Adalet de halkın iyiliğinedir. Toplumda adaletin herkesin iyiliğine bir şey olduğu açıktır.
Kral korumaları silahlı vatandaşlardır, tiran korumaları ise ücretli yabancı askerlerdir. Kral yasalara uygun şekilde kendilerini yönetmesini isteyen vatandaşları yönetirken, tiran yönetilmek istemeyen insanları yönetir. Bundan dolayı kral vatandaşlarını korur, tiran ise kendisini vatandaşlarından korur.
Doğu Despotizmi!
Yunan olmayan başka bazı ülkelerde bir başka tür daha söz konusudur. Bu yönetim şekli tiranlıkla aynıdır, ancak yasal olduğu için babadan oğula geçer. Ancak bu yönetim şekli efendi-köle ilişkisine benzer. Barbarlar doğaları gereği Yunanlılar'a göre daha fazla köleliğe meyillidirler...
Resim