Türkçe Sözlü Hafif Batı Müziği

Pop Dedik

Murat Meriç

Pop Dedik Sözleri ve Alıntıları

Pop Dedik sözleri ve alıntılarını, Pop Dedik kitap alıntılarını, Pop Dedik en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
‘90’lı yıllarda, daha önce “Türkçe sözlü hafif müzik” olarak anılan türe, “Türk popu” denilmeye başlanır. Türkiye’deki seyrine 50’li yıllarda rock’n’roll, twist, ça-ça, çarliston, samba gibi türlerin girişiyle başlayan Batı Müziği, ‘60’lı yıllarda geniş kitlelerle buluşmuş, ilk yıldızlarını yaratmış ve ilk ciddi ürünlerini vermiştir. 70’li yıllar bu müziğin altın yıllarıdır: “Pop oturup pop kalktık” deyimi tam anlamıyla yerini bulur. Türkiye’nin kayıp yılları olarak anacağımız 80’li yıllar boyunca pek adından söz ettirmeyen Batı Müziği, nihayet, ‘90’lı yıllarda kendi adını koyar: “Türk popu”.
1969 iki ilginç ismi bir araya getirir: İzmirli genç kız Sezen Seley, Ajda Pekkan ve Durul Gence’nin de yer aldığı jüriyi geçemez ve elenir. Birinciliği ise İtalyan Lisesi’nde okuyan İstanbullu bir genç kız kazanacaktır: Nilüfer Yumlu. Yumlu, bu yarışmadan sonra bir süre okuluyla ilgilenir. 1972 sonrasında ise Nino Varon elinden tutar ve Dünya Dönüyor’dan Geceler’e uzanan şahane şarkıları birbiri ardına onun yorumuyla dinlemeye başlarız. Bu yarışmada elenen Sezen Seley ise 1975 sonrasında Sezen Aksu olarak hayatımıza girer.
Sayfa 277Kitabı okudu
Reklam
90’lı yılların müziği, türlerin birbiri içine geçtiği, abuk subuk denemelerin ortalarda dolandığı tuhaf bir karışımdır. Ortada, patladığı iddia edilen bir tür ve yeni yıldızlar vardır; ancak bunlar, sadece, on yıl boyunca yaşanacak keşmekeşin öncüleridir. 1991 yılında ‘Abone’ ile başlayan pop şarkıları devri, hızla artan ürünlerin piyasayı doldurmasıyla engellenemez bir hâl alır. Birbiri ardına yeni şarkılar ve şarkıcılar çıkar piyasaya. Abone’yi seslendiren Yonca Evcimik, piyasaya sunulmuş bir “ürün”dür. Sezen Aksu’nun yorumladığı Hadi Bakalım ve Nilüfer’in Şov Yapma’sıyla süren bir şarkı akınını başlatan da Abone’dir. Aysel Gürel-Onno Tunç-Garo Mafyan üçlüsünün şarkıları, çok iş yapar. Sonrasında bir sürü şarkıcı çıkar ortaya: Aşkın Nur Yengi, Sertab Erener, Levent Yüksel, Rafet El Roman, Asya, Candan Erçetin, Deniz Seki, Burcu Güneş, Gülşen gibi isimler, ilerleyen yıllarda başarılı olurlar.
1990’lı yılların yükselen değeri milliyetçiliktir. 1991’de yaptıkları Bol Vitamin albümüyle bir anda ortalığın altını üstüne getiren Ufuk Yıldırım ve Ercan Saatçi, sonraki albümlerinde bu temayı kullanırlar. Aynı ekipten Çelik, her albümüne bir Atatürk şarkısı koyar. Başta masummuş gibi görünen bu tavır, giderek “onu seveceksiniz” zorbalığına dönüşür. Dönemin moda sloganı “ya sev, ya terk et”in şeklen farklı bir uygulamasıdır bu, ki söz konusu sloganı da içeren şarkılar ayrıca albümlerde yerini alır. Bütün bunlar tükenince marşlara el atılır. Kenan Doğulu, bu alanda bir atılım yapar ve Onuncu Yıl Marşı ile Gençlik Marşı’nın çağdaş versiyonlarını piyasaya sürer. Resmî törenlerde bile bu versiyonlar kullanılmaya başlar.