En mükemmel makine: Vücudumuz

Popular Science Türkiye - Sayı 117 (Ocak 2022)

Popular Science Türkiye Dergisi

Popular Science Türkiye - Sayı 117 (Ocak 2022) Sözleri ve Alıntıları

Popular Science Türkiye - Sayı 117 (Ocak 2022) sözleri ve alıntılarını, Popular Science Türkiye - Sayı 117 (Ocak 2022) kitap alıntılarını, Popular Science Türkiye - Sayı 117 (Ocak 2022) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Belleğe iyi gelen beş şey
İYİ UYUYUN. Bilim insanları yüz yıldan fazla bir süredir uykunun anı oluşturmak ve unutmamak için anahtar bir role sahip olduğunu biliyor. Uyurken, beyinlerimiz son yaşadığımız deneyimleri uzun dönemli belleğe dönüştürüyor. Gece iyi uyursanız, bu öğrenme kapasitenizi de arti yönde etkiliyor. 2014'te Science dergisinde yayınlanan bir
Sayfa 53 - Populer ScienceKitabı okudu
Düz Evren
Evrenin genişlemesinin giderek yavaşlaması ancak hiçbir zaman durmaması için, kritik bir kütle değeri bulunuyor. Sonsuza kadar sürecek olan bu genişleme bir taraftan da sürekli yeni galaksi ve yıldızların yaratılmasına neden oluyor. Evren düz ise, bir patlama sonucu ortaya çıktığını ve dışarı doğru sürekli genişlemekte olduğunu düşünebiliriz. Böyle bir düşünce, zorlama gibi görünüyor.
Sayfa 20 - Populer ScienceKitabı okudu
Reklam
Bir şey, bir bağlamda orijinal travmatik anıyı hatırlatıyorsa, yok olduktan sonra bile bazen ortaya çıkabilir ve tetikleyici ile tepki arasındaki bağlantıyı yeniden oluşturabilir. Sah, "Eroin enjekte eden insanlar bunu yapmamayı öğrenebilirler, ama bağlam değiştiğinde veya ortamda bir şey olduğunda ve orası artık güvenli bir yer olmadığında, tüm o anılar geri gelebilir" diyor.
Sayfa 53 - Populer ScienceKitabı okudu
Yolu Aydınlatmak
Hayatta yaptığımız şeyler, belleğimize gömülü izler bırakır. Tıpkı Marcel Proust'un çok sevdiği bir çikolatadan bir ısırık aldığında çocukluğundan bir zamanlar unutulmuş hatıralarının geri gelmesi gibi, bellekte kalan izler, geçmiş şeylere dair canlı duyusal deneyimler çağrıştırabilir. Antik Yunan döneminden beri, bilim insanları bu kalıntıların beynin fiziksel yapısını bile değiştirebileceğini düşünüyor.
Sayfa 49 - Populer ScienceKitabı okudu
Hawking Evreni
Evren doğduğunda, zaman boyutu olmaksızın dört uzamsal boyuttan oluşuyordu. Zaman olmadan değişim olmayacağı için Hawking'e göre bu boyutlardan biri kendiliğinden küçük bir ölçekte zaman boyutuna dönüştü ve evren genişlemeye başladı
Sayfa 20 - Populer ScienceKitabı okudu
Açık Evren
Evrenin geleceği hakkında en çok kabul gören teori, evrenin kritik kütleden daha az kütle içerdiğini söylüyor. Yapılan son ölçümler, şu anda evrenin ölümünden bir önceki safhanın yaşandığına dair işaretler olduğunu gösteriyor. Sonunda evren tamamen karanlık bir boşluk olacak.
Sayfa 21 - Populer ScienceKitabı okudu
Reklam
Kendi Kendini üreten evrenler
Evrenin doğası hakkında daha az kabul gören bir teori, evrenlerin kendilerini oluşturduğu fikrini öne sürüyar. Durum buysa, evrenler bir ağacın dalları gibi sürekli olarak yaratılıyorlar ve birbirilerine süper kütleli kara deliklerle bağlı olabilirler.
Sayfa 21 - Populer ScienceKitabı okudu
Kapalı Evren
Eğer evrenin kütlesi, kritik kütleden daha fazla ise, bu durumda genişleme, kütle çekiminin onu durduracağı noktaya kadar sürecek. Bu noktadan sonra evren küçülecek ve sonunda ilk oluştuğu sonsuz derecede küçük, yoğun ve sıcak noktaya dönüşecek. Bu senaryoya, Büyük Çöküş (Big Crunch) adı veriliyor. Kütle çekiminin evrendeki maddelerin üzerindeki çekim kuvveti, genişlemeyi durduracak ve süreci tersine çevirecek.
Sayfa 20 - Populer ScienceKitabı okudu
Kısa süreli anılar sinirsel aktivitenin darbeleri tarafından desteklenirken, uzun süreli anılar, beyinde fiziksel bir yer kaplıyor.
Sayfa 49 - Populer ScienceKitabı okudu
1306 BACAKLI KIRKAYAK
Scientific Reports dergisinde yayımlanan bir makalede bilim insanları, 1306 adet bacağı olan ve Eumillipes persephone olarak adlandırılan yeni bir kırkayak türü keşfettiklerini duyurdu. Hayvanlar aleminde en çok bacağa sahip olan canlı olma ünvanını Illacme Plenipes adlı başka bir kırkayak türünden devralan bu yeni tür,Avustralya'da yürütülen mineral keşif çalışmaları esnasında açılmış bir deliğin içerisinde, yerin 60 metre altında gözlemlendi. Gözleri olmayan canlının koni şeklinde bir kafası, beslenmek için kullandığı bir gagası ve antenleri bulunuyor. Atmosferik oksijeni soluyan ilk hayvanlardan olan, 400 milyon yıllık geçmişe sahip kırkayakların bu kadar fazla bacağa sahip olmasının nedeni ise toprakta daha hızlı ve efektik şekilde hareket edebilmek.
Reklam
İçeriğinin ne olduğundan bağımsız olarak anılarımız, bizi biz yapan şeylerdir. İnsan olmanın doğası böyledir.
“Elmas bir yüzük, babanızdan miras kalan bir kol saati ya da yepyeni bir araba. Bunların hepsine değer verirsiniz ve hasar görmemeleri veya kaybetmemek için extra özen gösterirsiniz” diyor. “İşte, kalbinize de böyle davranın o olmadan yaşamanıza imkan yok.”
Çin'deki covid-19 hastaları üzerinde erken dönemde yapılan bir çalışmada bu hastaların dörtte birinden fazlasının hastanede yatarken kalp hasarı yaşadığı ortaya çıktı.
M.Ö.350 Aristo, De Anima (Ruh Üzerine) kitabında, insan zihninin doğduğunda boş bir levhaya benzediğini yazdı. Yaşanan deneyimler, bu levhanın üzerine işleniyordu.
DAMLA BALIĞI
Denizin çok derinlerinde, çok zorlu kosullar söz konusu. Yüzeyin 750 metre altından itibaren su basıncı 1.175 psi seviyesine çıkıyor ve bu basınçta, balıkların yüzmesini sağlayan hava kesecikleri bir işe yaramıyor. Boyu 30 santimetreyi geçebilen damla balıgı, bu zorluğun üstesinden gelebilmek için hafif bir kemik yapısına ve çok az kasa sahip olacak şekilde evrimleşmiş durumda. Bedeni, yüksek basıncın sıkıştıramadığı ve deniz tabanının hemen üzerinde yüzmesine izin veren jelimsi bir tür etten oluşuyor. Damla balığı vücut yapısını bu şekilde degistirerek yiyecek bulmanın çok zor olduğu derinliklerde büyük önem taşıyan enerji korumasını başarılı bir sekilde gerçekleştirebiliyor.
55 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.