Postmodernizm ve Alımlama Estetiği

Yılmaz Özbek

Postmodernizm ve Alımlama Estetiği Sözleri ve Alıntıları

Postmodernizm ve Alımlama Estetiği sözleri ve alıntılarını, Postmodernizm ve Alımlama Estetiği kitap alıntılarını, Postmodernizm ve Alımlama Estetiği en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sanat alanında şizofrenik kişiliklerin sıra dışı yapıtlara ruh ve biçim verdiklerini de göz ardı etmeyelim. Onlar farklı baktıklarından farklı görüyor; (...) Farklı olmak psişik dünyalarından kaynaklanıyor.
2. baskı, 2013
Reklam
Umutları kırılmış, yaşama küsmüş olarak o soğuk yalnız dünyasına çekiliyor
Giderek tek boyutlu yaşamın kölesi oluyordu insanoğlu. Tek düze toplumlar yarattı modernizm ve yavanlaştı yaşam; sanat üretimi de olumsuz etkilendi. Tek düze yaşam yaratıcılığı beslemez oldu. Bir yandan felsefeciler, bir yandan sanat çevreleri ve bir yandan da aydınlar modern çağı sorguluyorlar ve 20. yüzyılda yaşanan trajedilerde onun da payının olduğunun altını çiziyorlardı. Dünyanın yeni bir anlayışa, yeni bir duruşa ve yeni bir yoruma gereksinimi vardı. Bu Post- modernizm olabilir miydi?
Sayfa 7 - 2. baskı, 2013
kurallara uymanın faşizan boyutu
O kişi tipik bir batılı gibi davranmakta, kuralların egemenliğine boyun eğmekte, kendi aklını ve yüreğini kullanmak yerine kuralların baskısına yenik düşmektedir.
Sayfa 67 - 2. baskı, 2013
Evet, çekin gölgenizi üzerimizden!
Eco'ya göre "Yazar yazmayı bitirdikten sonra, metnin yolunu tıkamamak için ölmelidir." Barthes'a göre "Okurun doğumu, yazarın ölümü pahasına gerçekleşmelidir." Milorad Paviç'e göre ise "Hep yetenekli yazarlardan bahsediyoruz; artık yetenekli okurlardan bahsedelim."
Sayfa 11 - Çizgi (Dipnot)
Reklam
Her okur oturduğu koltukta birer Crusoe'dur. | A. Manguel
Yorumbilim bir şeyin peşindedir: Anlamın, yani söylenenden çok söylenmeyenin peşindedir; söylenmeyenler, işte boşluklardır, belirsiz olanlardır: Metin - okur iletişimini ve etkileşimi çözmeye uğraşır yorumcu. Metin ne anlatıyordan ziyade metin okurda ne gibi duygular, düşünceler üretiyor sorusunun yanıtı çağdaş yorumcunun peşinde olduğu şeydir. Metne ruh veren okur, ama okuru aktif tutan, üretici yapan metindir. Metin elbette bir cevherdir, ama onu çıkaran, işleyen ve ona biçim veren okurun kendisidir.
Sayfa 18 - 2. baskı, 2013
İnsan, ikili ilişkilerde kendini her an bir yedekle değiştirebilir bir parça gibi görmeye başladı.
Sayfa 1
Postmodernizm, modernizmin yarattığı yabancılaşmaya, robotlaşmaya, tek tip insana dönüşmeye, küreselleşmeye, dünyayı tek kültürlü bir yapıya dönüştürmeye bir tepki olarak da ortaya çıkmıştır.
Yaratıcısının ruh dünyasını ayrıntılarıyla yansıtacak bir yapıtın yüzeysel olduğunu söylemek sanırım çok sığ bir bakış olarak kalıyor. Belki de bilinçli yapmıştır bunu yazar. Bu, çağın Post-modern sanatçı tavrı olarak da görülebilir.
Sayfa 45 - 2. baskı, 2013
Reklam
Yazar duyumsatmak istediği her şeyi mümkün olduğunca ayrıntılı anlatırsa, her şey açık ve berrak bir şekilde sunuluyorsa okur edilgen duruma gelir, onun fantezi dünyası harekete ve üretime geçme alışkanlığı kazanamaz; bu da okurun yapıttan kazanımını sınırlı tutar. Postmodern yapıtların alımlaması okura güçlükler hazırladığı, engeller çıkardığı için bu engelleri aşma çabasında olan okur kendine çok şey katacaktır.
Sayfa 29 - 2. baskı, 2013
Yazarın kaleminden çıkan şey çoğu kez yazarın demek istediği şey değildir.
Sayfa 4
Gençler arasında artık moda olmuştur, Werther gibi yaşamak, sevmek ve ölmek.
Sayfa 35 - Çizgi
Özgürlük de dokunulmaz değil!
Özgürlük, çağın yükselen değeri, insanlığın peşine düştüğü yüksek bir ülkü olmasına karşın, o kadar da masum değil. Özgürlük, modernizmin insana sunduğu en önemli değerlerden birisidir. Belki de en önemlisidir; fakat özgür insan, ilişkilerinde sağlam bir zemin oluşturma, güçlü bağlar kurma yeteneğini günden güne yitirir hale geldi; kendi kendine yetmesi dışladı onu bir ölçüde sosyal yaşamdan.
Sayfa 9 - Çizgi
Sanatçı kendi penceresinden nasıl görünüyorsa öyle yansıtır gerçekleri
26 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.