Eylem Kuramı Üzerine

Pratik Nedenler

Pierre Bourdieu
8/10
7 Kişi
45
Okunma
9
Beğeni
1.530
Görüntülenme
“Benim tasarladığım biçimiyle toplumbilimin, toplumsal olarak zorlanan düşüncenin rutinlerinden, siyasal, dinsel, kültürel tüm hizaya getirme biçimlerinden kurtulmak isteyenler için büyük yardımı olabileceğini düşünüyorum. Hatta bana öyle geliyor ki, - ama tabi yanılıyor olabilirim – Türkiye gibi, coğrafya ve tarihiyle, iki uygarlık, iki kültürel ve dinsel geleneğin sınırında bulunduğundan dolayı şu ya da bu biçimiyle evrenselin emperyalizmi ile temelinde bu emperyalizme karşı gösterilen, çoğunlukla karanlık ve gerilemeye yönelik tepkiler olan tikelcilik ve geleneğin iddiaları arasında, akıl için hem kurmacaya hem de çılgınca tehlikeli bir çatışma riskine özel olarak açık bir ülkede, her yerde olduğundan daha yararlıdır.” Hil Yayın’ın gözden geçirerek ikinci baskısını yaptığı Pratik Nedenler, 2002 yılında kaybettiğimiz, günümüz toplum bilimlerinin en yaratıcı ve verimli yazarları arasında yer alan, yapıtlarıyla bu alanda çalışanların yolunu açmaya devam eden Pierre Bourdieu’nün Türkiye’de yayımlanmış ilk kitabıdır. Bourdieu’nün merkezinde eylem kuramının yer aldığı bir dizi konu hakkında, Fransa, Almanya, Japonya, ABD ve Hollanda’da verdiği çeşitli konferanslarda sunduğu metinlerle bunları tamamlayıcı nitelikteki yazıları ve kısa bir röportajdan oluşan Pratik Nedenler, yazarın felsefe, antropoloji ve toplumbilim disiplinlerinden getirdiği olağanüstü birikimi sergiliyor.
Yazar:
Pierre Bourdieu
Pierre Bourdieu
Çevirmen:
Hülya Uğur Tanrıöver
Hülya Uğur Tanrıöver
Tahmini Okuma Süresi: 6 sa. 53 dk.Sayfa Sayısı: 243Basım Tarihi: 2013Yayınevi: Hil YayınlarıOrijinal Adı: Raisons Pratiques
ISBN: 9789757638278Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
243 syf.
8/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Pierre Bourdieu, pek çoğumuzun bildiği veya bir şekilde duyduğu üzere zor bir isim. Tumturaklı anlatımı, yapısalcı refleksleri, fenomenolojik geleneğe sadık ve ona içkin müdahalelere açık tavrı ile hem yıkan hem de yeniden inşa eden özgün bir konumda. Bunların yanında gerçek olan bir şey var ki Bourdieu'yü anlamak, pek çok şeyi kavrayabilmek
Pratik Nedenler
Pratik NedenlerPierre Bourdieu · Hil Yayınları · 201345 okunma
Reklam
·
Puan vermedi
Bourdieu, eylem kuramı üzerine pratik nedenler adlı eserinde gündelik yaşamda, karşılaştığımıza çıkan ya da kendimizi ister istemez içinde bulduğumuz ancak çözüm yolu bulamadığımız ya da bu sistemin bir şekilde bir parçası olmaktan doğallaştırdığımız, kanıksadığımız sorun olarak bile görmediğimiz eylemlerin nedenlerini ele almaktadır. Bu eylemlerin örtülü ya da ideolojik olarak maskelendiğinden bahsetmektedir. Toplumun geçirdiği değişim üzerinde duran Bourdieu, “Toplumların evrimi, kendilerine özgü, özerk yasaları olan evreleri ortaya çıkarma eğilimindedir.” (s. 150) demektedir. Kitap Toplumsal Uzamla Simgesel Uzam, Yeni Sermaye, Bir “Yapıtlar Bilimi” Oluşturmak İçin, Devlet Zihniyetleri Bürokratik Alanın Doğuşu Ve Yapısı, Çıkar Gütmeyen Bir Edim Olabilir Mi?, Simgesel Metaların Ekonomisi, Skolastik Bakış Açısı, olmak üzere yedi bölümden oluşmaktadır. Son olarak Ahlakın Çelişkili Bir Temeli konusu üzerinde durarak sona ermektedir. Pratik Nedenler, gelişim sürecindeki yolda engelleri aşmak, kendiliğinden ya da sonradan biilinçli olarak oluşturulmuş yapıları fark etmek, yapıların karşısında durup dogmatizme karşı duruş sergilemek için kilometre taşlarından sayılacak önemli bir eser. Siyasal ahlakın akıl ve ahlakla harmanlanan bir çaba sonucu elde edilebileceği bir dünya tasavvuru üzerinde düşünmemizi saylayan eserde, simgenin uzam ve sermaye oluşu hakkında farkındalık oluşturmaktadır.
Pratik Nedenler
Pratik NedenlerPierre Bourdieu · Hil Yayınları · 201345 okunma
243 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Sosyoloji ve felsefe alanında incelenmesi oldukça nitelikli bir eser :) yavaş yavaş ve bağlı olduğu teoriye göre değerlendirip,düşünülmeli :)
Pratik Nedenler
Pratik NedenlerPierre Bourdieu · Hil Yayınları · 201345 okunma
243 syf.
·
Puan vermedi
P. Bourdieu okunması gereken önemli bir sosyal gözlemcidir. Eylem kuramı üzerine pratik nedenler adlı eserinde günlük hayatta uyguladığımız, karşılaştığımız ya da maruz kaldığımız ama çözümleyemediğimiz ya da bu sistemin içerisinde var olduğumuz için bu yapıları doğal olarak kabul edip çözümleme çabası içerisine girmediğimiz birçok eylem pratiğinin altında yatan maskelenmiş (örtük veya ideolojik) nedenleri ele alıp değerlendirmektir.
Pratik Nedenler
Pratik NedenlerPierre Bourdieu · Hil Yayınları · 201345 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.