Pratik ve Çelişki Üzerine

Mao Zedung

Pratik ve Çelişki Üzerine Sözleri ve Alıntıları

Pratik ve Çelişki Üzerine sözleri ve alıntılarını, Pratik ve Çelişki Üzerine kitap alıntılarını, Pratik ve Çelişki Üzerine en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Elbette Marksist kitapları incelemeliyiz ama bu inceleme ülkemizin fiili koşullarıyla kaynaştırılmalı. Kitaplara ihtiyacımız var, ancak, fiili durumdan kopmak kitap tapıncının üstesinden gelmeliyiz.
Gerçek zafer, düşman sizin dilinizi konuşmaya başladığında ortaya çıkar.
Reklam
Marksizm-Leninizm, bilgi sürecindeki her iki aşamamın da kendi özelliklerine sahip olduklarını: bilginin, alt aşamada algısal olarak, üst aşamada ise mantıki olarak ortaya çıktığını ve her iki aşamanın da bütünleşmiş bir bilgi süreci içinde bulunduğunu savunur. Algısal bilgi ussal bilgi nitelik bakımından farklı olmakla birlikte, birbirlerinden kopuk değildirler; pratik temelinde birleşirler.
Engels üç kategoriden söz etti, ama bana kalırsa ben bu kategorilerden ikisine katılmıyorum. Yadsımasın yadsıması diye bir şey yoktur, onaylama, yadsıma, onaylama, yadsıma...şeylerin gelişmesinde, olaylar zincirindeki her halka hem onaylama hem yadsımadır. Feodal toplum köleci topluma göre bir yadsıma oluşturur, ama kapitalist toplumla ilişkili olarak onaylamadır. Kapitalist toplum feodal toplum ilişkisinde yadsıma ama sırası gelince, sosyalist toplumla ilişkisinde onaylamadır.
Materyalist diyalektik dünya görüşü, metafizik dünya görüşünün tersine, bir şeyin gelişimini anlamak için, onu içsel olarak ve öbür şeylerle ilişkileri içinde incelememiz gerektiğini savunur. Bir başka deyişle, her şey kendi hareketi içinde çevresindeki şeylerle ilişki ve etkileşim içinde olmakla beraber, şeylerin gelişimi, kendi içsel ve zorunlu öz hareketleri olarak görülmelidir.
Bilginin etkin görevi, yanlız algısal bilgiden akla uygun bilgiye sıçramasında görülmez, aynı zamanda - ve bu, daha önemlidir- akla uygun bilgiden devrimci pratiğe sıçramasında görülür. Dünya yasalarını kavramamıza yarayan bilginin yönü, dünyanın değiştirilmesi pratiğine doğru çevrilmeli, yani o, tekrar, üretime, sınıf savaşımına, devrimci ulusal savaşa ve elbette bunların yanı sıra, bilimsel deneyimlere uygulanmalıdır.
Sayfa 19
Reklam
Algılama sadece dış görünüş sorununu çözebilir: öz sorunun çözümü de pratikten asla ayrılamaz. Bir şeyi öğrenmek isteyen bir kimsenin o şeyle bağ kurmaktan, yani o şeyin çevresinde yaşamaktansa başka çaresi yoktur.
Marx'tan önce, materyalizm, bilgi sorununu insanın toplumsal niteliğinden ve tarihi gelişmesinden kopuk bir biçimde incelemiş, bu yüzden bilginin toplumsal pratiğe bağımlılığını, yani üretime ve sınıf mücadelesine bağımlılığını anlamayı becerememişti
Stalin, “Hangi sapma daha kötüdür, sağ sapma mı sol sapma mı?” Sorusuna “her ikisi de daha kötüdür.” Yanıtını vermişti. Bu yanıtın altında yatan kabul, sol sapmanın aslında hiç de sol olmayıp, gizlenmiş bir sağ sapma olduğudur.
Diyalektik hayat, karşıtlarına doğru sürekli harekettir. İnsanlık da en sonunda sona erecektir. İlahiyatçılar kıyamet gününden söz ederken kötümserdirler ve insanları korkuturlar. Biz, insanlığın sonunun insanlıktan daha ileri bir şey üretecek bir şey olduğunu söylüyoruz. İnsanlık hala emekleme çağındadır.
Reklam
Nesnel çelişkiler, öznel düşüncede yansır ve kavramların karşıtlığı hareketini meydana getirerek, düşüncenin gelişmesine yolaçar, ve insan düşüncesinden doğan sorunların çözülmesini sağlar.
Bir sorunu mevcut durumu ve geçmiş tarihiyle iyice sorgulamadığınız ve temel özellikleri hakkında bir şey bilmediğiniz zaman, onun hakkında ne söylerseniz söyleyin, kesinlikle saçma olacaktır.
Bütün insanlık kendini ve dünyayı gönüllü ve bilinçli olarak değiştirdiği zaman, dünya komünizm çağına ulaşmış olacaktır.
Meta üretimi, Sosyalizmi kapitalizme geri götür mü?
Meta üretimi kendi kendine yeterli, kendini kuşatan ekonomik koşullardan bağımsız görülmemelidir. Meta üretimi, kapitalist üretimden daha eskidir. Kölelik düzeninde de vardı ve ona hizmet ediyordu, ama kapitalizme götürmedi. Feodalizmde de vardı ve ona hizmet etti, kapitalizmin bazı koşullarını hazırlasa da kapitalizme götürmedi.
Metafizikçiler
Bunlara göre, bir şey ancak aynı şey olarak kendini tekrar edip durur ve farklı hiçbir şeye dönüşmez. Bunların gözünde kapitalist sömürü, kapitalist rekabet, kapitalist toplumun bireyci ideolojisi, eskinin köleci toplumunda ve hatta ilkel toplumda her zaman bulunmuştur ve hiç değişmeden var olacaktır. Bunlar, toplumsal gelişimin nedenlerini, coğrafya ve iklim gibi topluma dışsal olan etmenlere bağlarlar. Aşırı basitleştirilmiş bir tarzda şeylerin gelişmesinin nedenini şeylerin dışında ararlar ve gelişmenin şeylerin içindeki çelişkilerden doğduğunu savunan materyalist diyalektik teoriyi reddederler.
53 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.