kitap 2 kısımdan ve toplam 15 bölümden oluşuyor. yazar ilk kısımda daha kavramsal konulardan bahsediyor. tanı ve tanının önemine, kişilik örgütlenmesine, birincil ve ikincil savunma süreçlerine değiniyor. ikinci kısıma geçmeden önce nevrotik-psikotik-borderline ayrımını yapabilmek, savunma mekanizmalarının ne için kullanıldığını bilmek önem taşıyor. ikinci bölümde karakter örgütlenmesi tiplerini (antisosyal, narsisistik, şizoid, paranoid, depresif-manik, mazoşistik, okb, histerik, dissosiyatif) ele alıyor ve önerilen tanısal görüşme formatı ile kitabı sonlandırıyor. ilk bölümde öğrenilen savunma mekanizmalarının ikinci bölümde hangi kişilik tiplerince hangi amaçla kullandığını öğreniyor ve arada bağlantı kuruyoruz. bu yüzden ilk kısmı güzelce sindirip ikinci bölüme geçmek yararlı olabilir.
kitabın müthiş bir emeğin ürünü olduğu söylenebilir. özellikle mcwilliams'ın ve arkadaşlarının vaka örnekleri, anlatılmak istenenin daha iyi anlaşılması için oldukça faydalı.
not:
birincil savunma süreçleri: geri çekilme, inkar, tümgüçlü kontrol, idealizasyon ve değersizleştirme, yansıtma- içe atma- yansıtmalı özdeşim, ego bölünmesi, dissosiyasyon
ikincil savunma süreçleri: bastırma, gerileme, yalıtma, düşünselleştirme, akılcılaştırma, ahlaksallaştırma, bölmeleme, yapıp-bozma, kendine karşı döndürme, yer değiştirme, karşıt tepki oluşturma, tersine çevirme.