Psikanaliz ve Sonrası

Engin Geçtan
İnsanın görünür davranışlarının ardındaki duygusal dünyasının araştırılması, kuşkusuz Freud’la başlamadı. Ancak insanın kendini anlaması yönünde, tarihin çok eski dönemlerinde başlamış olan çabalara, yirminci yüzyılın başında yeni bir nitelik ve hız kazandırarak, bugün bile etkililiğini sürdüren psikanalitik düşüncenin yolunu açan Freud oldu. Yirminci yüzyıl boyunca psikanalizden hareket eden çeşitli ekoller oluştu; bu ekoller psikanalitik kuramı tartıştılar, irdelediler, yeni kavrayış tarzları ortaya koydular -bugün bir psikanaliz sonrasından söz edebiliyorsak, bunu böyle canlı bir tartışmayı hayata geçirebilen insanlara borçluyuz. Diğer bir deyişle, psikanaliz Freud’la başlıyor başlamasına, ama onunla bitmiyor. Bu nedenle Engin Geçtan’ın, Freud’un ortaya koyduğu başlangıç ve temellerle, başta Adler, Jung, Rank, Horney ve Sullivan olmak üzere daha sonraki birçok kuramın sürekliliğini kuran bu kitabının, çok güzel ve anlaşılır yazılmış, temel bir giriş niteliği taşıdığını düşünüyoruz. Üstelik bugünün Türkiyeli okuru, Psikanaliz ve Sonrası’nın ilk kez yayımlandığı 1988 yılına göre çok daha şanslı; psikanaliz tarihinin o dönemde henüz Türkçede olmayan birçok temel yapıtının bugün çevirisi var. Bu girişi, bu heyecan verici okuma ve araştırmayı onlarla sürdürmek mümkün.
326 sayfa · İlk Yayın Tarihi: Haziran 1998
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

326 syf.
·
Puan vermedi
·
16 günde okudu
Psikolojiye ilgisi olan arkadaşlar için kaliteli bir giriş kitabı niteliği taşıyabilir. Ruh sağlığı alanındaki arkadaşlar için de hem toplu bir hatırlatma olabilir hem de bildiğiniz şeyleri ifade edebilme becerinizi geliştirebilir. Ben bazen toparlamakta güçlük çekiyorum, nasıl açıklayacağımı, ifade edeceğimi bilemiyorum; bu anlamda böyle güzel ifadelerle dolu bir kitabı okumanın bana iyi geldiğini söyleyebilirim. Kitapta 6 kuramcıdan (Sigmund Freud, Alfred Adler, Carl Gustav Jung, Otto Rank, Karen Horney, Hary Stuck Sullivan ve Erich Fromm) ve kuramlarından bahsediliyor ek olarak Varoluşçu psikolojiden de bahsediyor. Her bir kuramcının kısa bir özgeçmişinin ardından kuramını açıklıyor. Kişilik gelişimi teorilerini ve tedavi yaklaşımlarını açıklıyor. Kuramlara getirilen eleştirilere de yer vermiş olması çok kıymetli. Olabildiğince açık ve anlaşılır bir dille yazılmış kitap. Sullivan'ın kuramı gibi, Jung'un kuramı gibi karışık denebilecek kuramları çok başırılı ve anlaşılır bir şekilde sunmuş Engin Geçtan. Engin Geçtan'ın ifade edebilme becerisine her okuduğum kitabında hayranlığım artıyor.
Psikanaliz ve Sonrası
Psikanaliz ve SonrasıEngin Geçtan · Metis Yayınları · 2020856 okunma
326 syf.
9/10 puan verdi
‘’Psikanalizi okumadım durumum yoktu’’ diyorsanız, Engin Gençtan, öyle donanımlı ve dolu dolu bir içerik hazırlamış ki, Psikanaliz’i genel hatlarıyla kolayca anlaşılabilir kılarak, kurama giriş noktasında muazzam bir kaynak işlevi görmesini sağlamış. Kitabı okuyunca ‘’Ben uzun yolu tercih etmişim.’’ dedim. Çünkü, Adler’in bireysel psikoloji kuramından, Jung’un analitik psikoloji kuramına, Fromm’un varoluşçu psikiyatri kuramından, Otto Rank’ın tamamlayıcı psikanalitik yaklaşımına kadar bir çok alt kuramı çok sade ve akıcı bir dille anlatmış. Kitabın geniş bir bölümü Freud’un Psikanaliz’i üstüne kurulu. Ancak bu kurulum ağırlıklı olarak Freud’un ego çözümlemelerine dayanıyor. Keza Freud ardılı düşünür ve kuramcıların da merkez noktası ego olması Gençtan’ı haklı olarak buraya itmiş olduğunu düşünüyorum. Tam anlamıyla Psikanaliz kuramını detaylandırmasa da başlangıç için gerçekten çok ideal bir kitap yazmış. Eğer kuramla ilgili bir girizgah arıyorsanız bundan faydalanın derim. Keyifli okumalar.
Psikanaliz ve Sonrası
Psikanaliz ve SonrasıEngin Geçtan · Metis Yayınları · 2020856 okunma
326 syf.
9/10 puan verdi
·
89 günde okudu
Öncelikle bu kutlu anı tarihe not düşmek istiyorum. :) 8 Şubat 2014’te üniversite ikinci sınıftayken aldığım kitabı üniversiteden mezun olalı 4 yıl olmuşken üzerine bir de yüksek lisans yapmışken yeni okudum. Sanırım kitaba 4.kez baştan başladım ve bu kez başardım. :) Kitap isminden de anlaşılacağı üzere Freud’un klasik psikanalizinden başlayarak psikanaliz doğrultusunda hareket eden diğer kuramları ele alıyor. Kitap Freud, Adler, Jung, Otto Rank, Karen Horney, Erich Fromm ve Sullivan gibi önemli kuramcıların kuramları hakkında temel bilgi edinmemizi sağlayan bir kitap. Benim bu kadar süredir kitabı okumayı bırakmam ve birçok kez baştan başlamam kesinlikle kitabın diliyle ilgili değil. Aksine Engin Geçtan’ın dili oldukça akıcı ve anlaşılır. Karmaşık olan birçok kuram bile gayet güzel ele alınmış. Her psikolojik danışmanda olması gereken bir kitap. Bu kitabı ve Engin Geçtan’ın birçok kitabını her defasında öneren Marmara Üniversitesi’nden hocam Nilgün Canel’i de sevgiyle anıyorum. Kesinlikle güzel bir kitap.
Psikanaliz ve Sonrası
Psikanaliz ve SonrasıEngin Geçtan · Metis Yayınları · 2020856 okunma
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.