Yüzyıl Sonra Düş ve Düşlerin Yorumu

Psikanaliz Yazıları 1

Kolektif
Ergenliği de iki dönem arasında bir geçiş zamanı olarak tanımlayabiliriz. Çocukluğun sıcaklığının, nirengi noktalarının netliğinin kaybedildiği 'karanlık' bir ergenlik. El yordamıyla ilerlenecektir. taki güneş doğana, erişkinliğin o sınırlanı belirli dünyası ortaya çıkana kadar.
Sayfa 48 - Ergenlik Bir Düş ZamanıKitabı okudu
Jones, Freud'un düşlerin yorumuna ilgisinin iki noktadan başladığını belirtir: İlki, hastalarının, sıklıkla bir düş anlatımına içinde yer verdiğini gözlemlediği çağrışımlarını izlemesi, diğeri ise psikotik hastalarının istek doyurma özelliğinin belirgin olduğunu düşündüğü halüsinasyonlarıyla ilgili deneyimdir.
Sayfa 11 - Düşlerin Yorumu ÜzerineKitabı okudu
Reklam
Freud, düşlerin, düş düşüncelerinin kapsamı ve zenginliğine kıyasla kısa, verimsiz ve özetlenmiş şeyler olduğunu belirtir. Yoğunlaştırma işlemi yoluyla, gizli düş düşüncelerindeki birçok öğe, görünür içerikteki tek bir öğe tarafından temsil edilmektedir. Görünür düş içeriği ile gizli düş düşünceleri arasındaki ilişkiye yoğunlaştırma açısından baktığımızda, sürecin tek taraflı işlemediğini görürüz. Bir düşün öğeleri düş düşünceleriyle birçok kez belirlenmekle kalmamakta, tek tek düş düşünceleri de düşte çeşitli öğeler tarafından temsil edilmektedir.
Sayfa 18 - Düşlerin Yorumu ÜzerineKitabı okudu
Freud'a göre, her düş, görünür içeriğiyle yeni, gizli içeriğiyle de eski yaşantılara bağlanmaktadır. Düşler, en alttaki en erken çocukluğa dek uzanan bir isteğin doyurulması olmak üzere, birbiri üzerine binmiş bir dizi anlamı ve istek doyurmayı içerebilmektedir.
Sayfa 17 - Düşlerin Yorumu ÜzerineKitabı okudu
Çocukluk yılları yalnız bellek yitimine uğramakla kalmaz, aynı zamanda dilsizdirler. Kişi dil düzenine, simgesel düzene girebilmek için dürtüleriyle eşanlama gelen çocukluğunun dilinden uzaklaşır. Bu dönemin sözcüklerini unutur. Diğer bir deyişle, öznenin simgesele erişmesi çocuksu dürtülerin bastırılmasından geçer.
Sayfa 125 - Çocuksunun GizemiKitabı okudu
Arapça bir kelime olan rüya kalbimizin dünya işleriyle meşguliyetinin durduğu anda başlayan bir süreç olmakla beraber, bize hayal gücümüzün de hiçbir zaman durmadığını hissettirir. Dünya işleriyle meşgulivetini bırakan kalp saf ve berrak olmaktadır: "İslam düşünürleri uyku ile ölüm arasında benzerlik kurmakta ve her ikisinin de bizlere geleceği gösterdiği ne inanmaktadırlar. Rüyayı gören kişinin gerçeklerle ilişkisi kesilmekte, ona kendi geleceği yani ileride başına gelecekler gösterilmektedir. Aynı ölüm yaklaştığında pek çok gerçeğin kişiye apaçık görünmesi gibi."
Sayfa 108 - İslam'da Rüya Yorumları Üzerine DüşüncelerKitabı okudu
Reklam
Nevrotik hastalarda aktarım yorumu analistin kişiliğine her zaman yönelmeyebilir, zaten bu aktarımın tanımında da vardır. Hastanın gerçek hayatındaki birine verdiği tepkilerin terapide verdikleriyle benzerliği yorumlanır ve özellikle geçmişindeki önemli kişilere, ana babasına olan tepkileriyle olan benzerliklerin altı çizilir.
Sayfa 60 - Sınır Durumların Tedavisinde Bilinçdışının Keşfi ve Rüyalar, Rüyaların KullanımıKitabı okudu
"Anıların ya da yeniden hatırlamaların, şurasında burasında boşluklar var, hatta bazı şeyler tamamen unutuldu, çünkü zaten hayat böyledir. Rüya için verdiğimiz molalar günlük hayatın yükü altında ayakta durmamıza yardımcı olur." Pablo Neruda
Sayfa 71 - Rüya, Arzu ve ZamanKitabı okudu
Doğru inkar etmiyorum.
Düş kurma (reverie), eskilerin deyimi ile hülyalara dalma, gerçeklikten kaçma olanağı sağladığı için çekicidir. Çünkü, imgeselin gücünü gösterir. Çatışmanın olmadığı alana, zevk ilkesinin hakimiyet alanına geri dönüştür bu. Gerçekliğin sıkıntılarından, zorluklarından uzak bir alandır.
Sayfa 52 - Ergenlik Bir Düş ZamanıKitabı okudu
Yer değiştirme, vurgunun bir düş öğesinden diğerine değişmesidir. Bir düşün oluşumu sırasında ruhsal değeri yüksek olan temel öğeler, sanki değerleri azmış gibi ele alınabilmekte ve düşte, onların yerine, düş düşünceleri içinde değeri az olan başka öğeler geçebilmektedir. Böylece, düş düşüncesinin esası, düşte sadece geçici, dolaylı bir temsil olanağı bulurken, düş düşüncesinde küçük bir rol oynayan bir şey, sanki esas olanmış gibi öne itilmektedir.
Düşlerin Yorumu ÜzerineKitabı okudu
Reklam
Psikanalizin dili temel dildir. Bu iç yolculuk boyunca sahip olduğumuz en eski dil, bedenin kelimelerle bir bütün olduğu, şefkatle şiddetin kaynaştığı anne çocuk birlikteliğinin dili, yani bilinçdışının dili kullanılır. En eski, en ilkel ama en gerçek dil. İşte o nedenle psikanaliz seansları aşk, şefkat, sevgi dolu olduğu kadar, öfke, nefret ve şiddet içerir.
Sayfa 6 - BAĞLAM YAYINLARIKitabı okudu
Düş nasıl oluşmaktadır? İlk olarak, bilinçdışının verilerinin güncel imgelere dönüşmesi için bir hazırlık (élaboration) yapılır, sonra çeşitli unsurların bir imge veya imgeler dizisi şeklinde yoğunlaşması (condensation) söz konusu olur. Daha sonra duygulanımın bu imgeler üzerine aktarımı ya da yer değiştirmesi (déplacement) gerçekleşir. İmgeler ve duygulanım yükünün bütünü yoğun bir yaşam dilimi halinde dramatize edilir. Burada düş imgelerinin görünenler dışında gerçeklikler içermesini sağlayan simgeleştirme (symbolisation) yapılır. Düş yorumu bütün bu bilinçdışı düzenekler sayesinde kılık değiştiren biçimlerin anlamlandırılması demektir.
Freud'un her düşün bir istek doyurmayı temsil ettiği biçimindeki görüşü, düş kuramının temelidir. Düşlerin değişmez biçimde istek doyurmalar olması, onların, etkinliği isteklerin doyurulmasından başka hiçbir amacı olmayan ve emrinde istekli dürtüler dışında hiçbir güç bulunmayan bilinçdışı sisteminin ürünü olmalarından ileri gelir. Bilinçli bir istek, ancak aynı doğrultuda bir bilinçdışı isteği uyandırmayı ve ondan takviye almayı başardığında, bir düş kışkırtıcısı haline gelebilmektedir.
Sayfa 15 - Düşlerin Yorumu ÜzerineKitabı okudu
Birincil süreç, daha ziyade; rüyalar, espri kuruluşları, sürçmeler ve belirti yapılanmalarında, ikincil süreçse; düşünsellik, dikkat, yargılama, uslamlama ve denetimli eylem çerçevesinde gözlemlenebilir. Birincil ve ikincil süreçler arasındaki karşıtlık, aynı zamanda, 'haz ilkesi' ile 'gerçeklik ilkesi' arasındaki karşıtlığı da içerir.
Sayfa 86 - Yaratma SorunsalıKitabı okudu
Bilinçdışı zamanı reddeder; rüyalar gibi. Rüyalar adeta zamana başkaldırır.
Sayfa 73 - Rüya, Arzu ve ZamanKitabı okudu
Resim