Psikanaliz Yazıları 40 - Düşler Yeniden

Kolektif
Düşler en özel insan deneyimleri arasında yer alır.
“Çözülmemiş sorunlar ile geçmiş, günümüzün sorunlarını da yaratandır. Uyanıklık yaşamı boyunca kışkırtılan ve bu nedenle yeniden çözümlenmeyi bekleyen geçmişimiz, düşlerde karşımıza çıkar. Düşler en özel insan deneyimleri arasında yer alır. Uykuya sarılmış haldeki düş gören, beyin ve aklın en derin girintilerinden kendine özgü karmaşıklığı bilince çağırır. Çoğu uyanmadan önce, bir kısmı uyanma sürecinde unutulur; uyandığında kaybolmuşlardır. Az sayıda düş bilince çıkmanın yollarını bulur. Düşler, istenmeyen veya yasak deneyimler için her zaman güvenli bir saklanma yeri olarak hizmet ederler. Freud'un düş kuramı, bu deneyimlerin anlamlarına ulaşmaya yönelik bir çabadır. Düşler dışardan kontrol edilemezler; aşırı baskı altında bile kendisine ihanet etmeyen zihnin bir işlevi olarak kalırlar. Düşlerde anlama giden yol, ruhsal nesneyi yaratmanın bir aracıdır.” (Raşit Tükel) -Psikanaliz Yazıları 40, Düşler Yeniden, Bağlam Yayınları, syf: 29
Ölümün kendisi gibi dönüşsüz olmasa da uyku, bilincimizden her gece ayrı düştüğümüz bir meydan okumadır. Belki de bu nedenle, uykuya dalmak birçok insan için bir zorluktur. Freud’un dediği gibi uykuya dalmayı başardığımızda da, sürdürebilmek için düşlere ihtiyaç duyarız. Her canlı türü için uyku tehlike içerir. Diğer türler insana göre çok daha temkinlidir; dışarıdan gelen bir uyarana karşı tetikte ve derhal uyanabilmek amacıyla sanki yarı uykuda gibidirler. İnsan için ise tehlike dışarıdan değil, daha çok içeriden gelir. Bu tehlike, bir örtü olarak ona yaşamda sunulmuş olan bilinç giysisi uykuda üzerinden çıktığında, çıplak kalan bir varoluşsal özün alttan alta kendini gösterişine maruz kalmakla ilgilidir.
Reklam
Çözülmemiş sorunları ile geçmiş, günümüzün sorunlarını da yaratandır. Uyanıklık yaşamı boyunca kışkırtılan ve bu nedenle yeniden çözümlenmeyi bekleyen geçmişimiz, düşlerde karşımıza çıkar.
Resim